Karaktärer och deras musikaliska teman går ofta hand i hand inom diverse filmer, TV-serier och spel. Det är ett välkänt knep att koppla ihop karaktärer med en signifikativ melodi, ackordgång eller känsla. I höstsäsongens första episod av Veckans spelmelodi kommer vi utforska den sistnämnda. Medan temat från veckans födelsedagsbarn Batman: Arkham Asylum knappast innehåller en melodi du kommer nynna på medans du fixar disken är den sprängfylld av en tydlig Batman-känsla. När Marvel’s Spider-Man kom ut för snart ett år sedan tyckte jag att det spelets musik inte riktigt stack ut samtidigt som det passade in så fruktansvärt bra i sammanhanget. Så är fallet även på den läderbeklädda sidan.

FLER SPELMELODIER: Diablo – Tristram

Stycket baserar sig på en otroligt mörk och oviss melodi som senare fylls på med olika harmonier. Det finns tydliga skräcktoner för att gestalta känslan som Batman konstant överför på sina fiender. Gnisslande ljudeffekter ackompanjerar inledningen som nu växt ut till en serie ackord. Flera av ackorden går i dur men avståndet mellan grundtonerna gör att känslan de förmedlar blir allt annat än glad. Istället kan vi sluta ögonen och tydligt se den mörkklädde brottsbekämparen mitt i den regniga natten. Efter en stund träder en eskalerande stråkstämma in och berättar att den regniga natten innehåller gott om faror, lite likt den långa och stigande cello-tonen som i The Dark Knight fick oss alla att sitta på kanten av TV-soffan.

Samma uppbyggnad upprepas i takt med att vi avancerar genom den ogästvänliga korridoren. Kompositören Nick Arundel har gjort ett lysande jobb när det gäller att gestalta den plågade hjälten genom musikens språk. På samma vis som en James Bond-låt tydligt förmedlar vilken känsla vi kommer infinna oss i under handlingens gång gäller detsamma för Enter The Asylum. Du kommer kanske inte minnas exakt hur musiken lät i det briljanta superhjältespelet från 2009, men den starka Batman-känslan som Arundel lyckas förmedla kommer knappast lämna tinningloberna på ytterligare tio år.

Dörrarna har stängts bakom dig och du kommer inte härifrån på ett bra tag. Välkommen till Arkham Asylum.

Stycket från spelets officiella soundtrack.

Här hör vi stycket i bakgrunden medan vi eskorterar vår ärkefiende mot sin cell. Spoiler: det kommer gå åt skogen.