När jag spelade årets stora VR-blockbuster Blood & Truth för första gången (du läser min recension av spelet här) fanns där något som fick mig att stanna kvar i huvudmenyn lite längre än vanligt. Spelet slösar nämligen ingen tid när det introducerar sitt musikaliska tema, som dessutom har samma titel som själva spelet, Blood & Truth.

Om jag skulle beskriva huvudtemat för en utomstående skulle jag troligtvis be personen föreställa sig så mycket James Bond det bara går utan att det blir en licensierad produkt. Stycket skyltar nämligen med ordentliga likheter gentemot det ikoniska temat av Monty Norman som använts i varje James Bond-film sedan 1962. De små skiftningarna mellan rena och överstigande eller förminskade tonavstånd i melodin ingjuter en känsla av fara och ovisshet. Melodin framförs av en stark och självsäker blåsstämma medan den aggressiva och regelbundet svarande blåssektionen skapar ett kraftfullt driv framåt mot nya äventyr. Beskrivningen ni nyss läst skulle mycket väl kunna gälla för båda styckena, och det är lika effektfullt oavsett.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Disney’s Aladdin – Arab Rock

Men det var inte bara tack vare sina likheter med James Bond som jag fastnade för det här stycket. Kopplingen till världens mest berömda agent agerade visserligen som en slags kvalitetsstämpel för den kommande upplevelsen, men stycket står även på egna ben tack vare den delikata uppbyggnaden. Bara cirka 15 sekunder in har upphovsmakarna (Joe Thwaits, Jim Fowler och Zdot) lyckats sätta stämningen med några strategiskt utplacerade orkestersmällar och en omvänd cymbal. Sen är jag även svag för när musik stannar av för att sedan komma igång igen. Det finns ingen härligare känsla än att som musiker lura din publik att låten är över innan du drar igång med den maffigaste refrängen hittills. Detta är något som inträffar i styckets slutskede och som får lyssnaren att höja på ögonbrynen en smula.

Det är inte ofta VR-spel tar för sig i våra återkommande artiklar, men Blood & Truth är sannerligen ett äventyr du borde avnjuta med flera av dina sinnen. Och med ett huvudtema såsom detta är det knappast en utmaning att hamna i rätt sinnesstämning innan du slänger in magasinet i pickadollen och ger dig iväg.

Huvudtemat från Blood & Truth.

Första gången det ikoniska temat medverkade i en film. Hör ni likheterna?