En klassisk spelserie som tog sina första steg redan 1991 har växt och blivit en av PC-världens mest omtyckta strategispel. Musiken i spelet är något man inte direkt reflekterade över ända tills någon fick för sig att ge Sid Meier’s Civilization ett otroligt intressant temastycke i samband med det fjärde spelet.

Serien har alltid haft musikkompositioner från medeltiden, renässansen och barocken som inspiration och Sid Meier’s Civilization 4 var inget undantag när Jeffery L. Briggs skötte det huvudsakliga arbetet med spelets soundtrack. Titelmusiken var däremot en annan best. Här tog Briggs hjälp av den framstående och prisbelönta multimediakompositören Christopher Tin.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Chrono Trigger – Lavos Battle Suite

Stycket heter Baba Yetu, betyder “vår fader” på swahili och skulle fungera som en swahilisk reproduktion och omtolkningen av bönen the Lord’s Prayer. Stycket är kraftigt influerat av musiken man kan höra i Disney-klassikern Lejonkungen, något som Tin själv talat öppet om.

Mot 2005:s slut belönades Tin med en Grammy för “Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist”, det är dessutom den första grammy som tilldelats musik i ett dator- och TV-spel. Det är verkligen ett musikstycke som fångar spelseriens kärna som cirklar kring mänsklighet och civilisationers utveckling. Ett perfekt sätt att komma i stämning inför sin nästa spelomgång.