1987 gav läskmärket 7 Up liv åt den lilla röda pluppen som befann sig i deras logotyp och varelsen tilldelades namnet Spot. Denna prick fick sen ta över arbetet från Fido Dido som läskens maskot borta i USA. Precis som det mesta som var populärt under 80- och 90-talet så fick även Spot sitt alldeles egna TV-spel.

Spelet fick namnet Cool Spot och handlade om hur Spot behövde frigöra sina spot-vänner som var instängda i burar. Det kunde blivit en parentes i spelhistorien men faktum är att Cool Spot faktiskt är ett hyggligt bra spel än i dag. Förmodligen beror det på att Virgin Interactive ledd av speldesignern David Perry skötte produktionen.

Perry var dock inte den enda med kompetens utan musikern och kompositören, Tommy Tallarico, är också ett namn inom spelmusiken som gjort musik till Earthworm Jim, MDK, Messiah och Unreal. Tallarico är även delgrundare av den turnerande TV- och datorspelskonserten Video Games Live. En annan kul detalj är att han är kusin till Aerosmiths sångare Steven Tyler.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Suikoden – Into a World of Illusion

Han tenderar oftast ha en rockton i sin musik men kan så klart variera sig. Faktum är att jag hade väldigt svårt att bestämma mig för vilken låt som skulle få representera spelet i dag. Jag har otroligt svag för country-inspirerade Loco Motive sen barndomens dar men även Radical Rails cirkustoner är en kul låt för att inte tala om funkiga Off Da Wall. Valet föll dock på den mer elektronika-aktiga musiken från spelets bonusnivå som utspelar sig inne i en rackarns 7 Up-flaska. Vad bättre kan representera en reklamprodukt?

Jag tänkte passa på att göra ett litet test i dag. Cool Spot släpptes nämligen både på Super Nintendo och Mega Drive. Soundtracket är detsamma i bägge spelen med den avgörande skillnaden att konsolernas olika ljudchip fick musiken att presenteras på väldigt olika vis. Av den anledningen stoppar jag in bägge versionerna.Lyssna och hör gärna av dig vilken du version du föredrar och varför.

https://youtu.be/D5cDLigjOW4

https://youtu.be/d7tpwJsDs-k