I dessa Kingdom Hearts 3-dagar känns det passande att gå tillbaka där allt började. Veckans spelmelodi skall därmed handla om huvudtemat från det första spelet som påbörjade denna ambitiösa och smått invecklade saga redan i 2002.

Visst är det en besynnerlig skapelse? Ett pompöst och ambitiöst rollspel skapat av Square Enix där karaktärerna från deras Final Fantasy-serie samexisterade med Disneys hela universum. Uppe på det slänger man sen in nyskapade huvudkaraktärer så som Sora och låter honom slå följe med självaste Kalle Anka och Långben för att besegra Heartless-hotet som är en hårsmån från att svälja hela deras existens i evigt mörker.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Catherine – It’s a Golden Show

Square höll inte tillbaka någonstans när det kom till Kingdom Hearts. Tetsuya Nomura agerade spelregissör och man tog in Yoko Shimomura, en kvinnlig kompositör som jag talat om tidigare. Soundtracket till Kingdom Hearts är förmodligen ett av hennes mest kända alster och Hikari får nog anses som en av spelvärldens moderna klassiska musikstycken.

Shimomura var dock inte ensam att skapa Hikari utan tog hjälp av den japanska popsångerskan Hikaru Utada som skrev texten till musiken på både japanska och engelska där melodin döptes om till “Simple and Clean”. Låten finns även i ett poputförande som såldes som singel i Japan. Det måste även nämnas att Hikaru Utada ständigt varit ett återkommande element i serien då hon varit sångerska till samtliga huvudteman. Allt började med Hikari men hon har även varit seriens sångröst i Kingdom Hearts 2 och i nysläppta del tre.

Popmusik i all ära men Hikari fungerar även utmärkt som ett rent orkestralt stycke vilket ni kan höra i klippet redanför. Det har en marscherande takt men som ständigt har sällskap av en hoppfull melodi med med stråkar och blåsinstrument. Det börjar försiktigt men växer till något oerhört storslaget. Bara skruva upp volymen rejält två minuter in i melodin så förstår ni vad jag menar. Då är det inte alls svårt att förstå varför spelare runt hela världen håller detta verket, och den mer pop-influerade versionen, kär.

Den orkestrala versionen av Hikari.

Den japanska versionen med sång av Hikaru Utada.

Den engelska versionen med sång av Hikaru Utada.