Mario Kart 8 och tog den älskade spelserien in i HD-upplösningens bedårande värld. I samma svep välsignades dessutom serien för första gången med musik inspelad med instrument i en studio. Borta är digitalt framställda chiptoner och istället står ett litet Nintendo-internt band för musiken. Det ledde enligt mig till ett av 2014:s bästa spelsoundtrack. Såhär bra musik hade jag inte hört i spelserien på åratal.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Persona 4: The Golden – Shadow World

Det betyder också att det är ruskigt svårt att välja ut en favorit. Mario Kart Stadium är nog den jag melodiöst uppskattar mest men Toad’s Harbor, Sunshine Airport och Thwomp Ruins har alla charm, för att inte tala om de omgjorda versionerna av gamla låtar som Moo Moo Meadows och Rainbow Road. Sen är jag även väldigt svag för DLC-banan Ice Ice Outpost med sina glatt dansanta violiner.

Mitt val föll till slut på en låt som verkligen fångade bankänslan. Eftersom jag älskar DK Mountain från Mario Kart: Double Dash är jag partisk gentemot störtloppsbanor och då fanns det bara ett val, nämligen Mount Wario.

Mount Wario utspelar sig högst upp på toppen av ett snöigt berg. När Lakitus rödljus blir grönt gasar alla fordon ut ur helikoptern de huserat i före startskottet och landar på berget med en duns som borde ge fjädringen en rejäl törn. Det som följer är ett störtlopp nerför klippan där glaciärer, vattendrag, granar och värsta slalombacken kommer passeras i ryslig takt.

Skarpa svängar och skuttande karts är vardagsmat på Mount Wario. Musikstycket fångar just den hektiska känslan man upplever nerför berget och även delvis de där panikartade skutten man upplever titt som tätt. De starka trumpeterna har utan tvekan huvudrollen samt den nervösa fiolen. Det är musik som i saknad på bättre ord bara rullar fram i rask takt, som växer i intensitet ju längre fram i stycket man kommer och inte slår i bromsen förrän man är nere vid foten av det kolossala berget.

https://youtu.be/fIx8wr8r–A

Låten i sitt originalutförande.

Hur skulle melodin låtit om den kommit ut på NES? Kanske såhär.

Vi brukar aldrig komma med lästips men här har ni en detaljerad genomgång av varför Mount Wario-musiken är så speciell.