Harry Greggson Williams tolkning av Metal Gear Solid-temat är en klassiker i spelmusikvärlden men det finns en melodi till i serien som har en likartat kultstämpel och den är från Metal Gear Solid 3: Snake Eater.

Jag skulle på ett vis säga att Snake Eater är smartare implementerad än temat. Kompositören Norihiko Hibinos stycke har nämligen blivit synonymt med många minnesvärda ögonblick i Snake Eater. Melodin används till stor effekt i spelet för att förhöja känslan i många situationer. Dels har vi den Snakes långa långa stegfärd men den tonar även fram i slutstriden med The Boss, fem minuter in i kampen. Den adderar atmosfär till det blommiga fältet såväl som nerv då låten även agerar nedräkning och signalerar när duellen är över.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Zombies Ate My Neighbors – Boss Theme

Sen får vi ju inte glömma hur den tvärt bryter in när spelets explosiva prolog är över. Den skär på ytterst effektfullt vis emellan Virtuous Mission och Operation Snake Eater. Det är då spelets Bond-tema gör sig påmint genom musiken och sångerskan Cynthia Harrel kraftfulla stämma. Den sena titeln ackompanjeras av pampig musik värdig en tvättäkta Bond-film även om texten kanske är på den mer fåniga sidan men Norihiko Hibinos musik hjälper onekligen till att sälja in den känsla som Metal Gear Solid 3 och Kojima var ute efter.