Ibland slår spelföretagen på stort när de komponerar sin musik. Ett sådant tillfälle är när Electronic Arts och svenska spelstudion DICE såg sig om efter lokal svensk talang för att ge musikalisk identitet åt sitt spel.

Till att börja med fann man elektronikamusikern Magnus Birgersson, även känd som Solar Fiend, och anlitade honom att komponera Mirror´s Edge hela soundtrack. Det mesta i spelet är just trance och elektronisk musik. Det är musik som försöker reflektera den lögnaktiga vitgnistrande fasaden som döljer en framtidsdystopi och ett storbrorsamhälle utan dess like.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Wild Arms – Into the Wilderness

Låten som sticker ut är ledtemat Still Alive. Dels för att den tonmässigt är väldigt annorlunda än resten av musiken i spelet men den blev också extra känd eftersom DICE gick till den Grammy- och Rockbjörnsvinnande sångerskan Lisa Miskovsky och bad henne låna ut sin röst för att ge mysiga Still Alive sång och liv. Det betyder att Mirror´s Edge är ett dator- och TV-spel som faktiskt har en melodi, en CD och musikvideo som är producerad och framförd av svenska artister utanför spelindustri.

Det är helt klart är ett annorlunda tillvägagångssätt i branschen. Det är inte ofta etablerade artister komponerar eller sjunger in musik åt spel och ännu mer sällsynt är det med musikvideos och singlar som har sitt ursprung från spelsoundtrack som får sådan genomslagskraft och exponering. Still Alive är trots allt en låt som låg på svenska och engelska musiktopplistan under några veckor under 2008.

Electronic Arts och DICE slog som sagt på stort och behandlade musiken i Mirror´s Edge som ett soundtrack till en film. Det var ett ambtiöst försök som slog väl ut och gav Mirror´s Edge en högst ikonisk melodi som är synonym med det omtyckta spelet.

https://youtu.be/CjsE1JZCSno

Den instrumentala versionen av Still Alive direkt från spelets soundtrack.

Musikvideon för Still Alive framförd av Lisa Miskovsky.