Jag är då Alexander Cederholm och jag har varit spelkritiker i snart 17 långa år. Jag började som chefredaktör på spelsidan Nintendo on Net i 2001 som blev landets största oberoende Nintendo-site, för att sen gå grunda GAMEcore.se i 2003 som var en medelstor spelsida i 10 år innan vi lade ner. Jag har även producerat Radio Format, en av Sveriges första spelpoddar som lades ner i samband med GAMEcore. Efter lite eget bloggande rev jag även igång hemsidan POW, som fortfarande är någorlunda aktiv. Men när är jag alltså här, på nystartade Player 1, sittandes med en redaktörsroll och höga ambitioner.

Alexander Cederholm, redaktör på Player 1

Utöver detta är jag delgrundare av spelföreningen MEGA och dessutom dess ordförande sen tre år tillbaka som driver på spelkulturen och vikten av socialt spelande här nere i Malmö. Jag frilansar även lite och har hjälpt till att producera TV-spelsmusikkonserter (Joystick) med Malmö konserthus. Jag älskar att tänka och reflektera kring spel och det genomsyrar ganska mycket om vem och hur jag är i dag. Spel har onekligen haft en positiv och stark inverkan på mig och de val jag gjort i livet. Jag försöker alltid hitta nya vinklar om spel och anser mig vara en optimist när det kommer till spelkritik. Jag är en väldigt icke-snarky person. Det betyder inte att jag kan kritisera men jag kan även se tjusningen i små detaljer och sånt älskar jag att belysa. Det behövs mer positivitet. Bloggen här kommer vara en perfekt plats för mig att vädra om mindre tankar.

Inget medium fascinerar mig så mycket som elektroniska spel. Det som började som försiktig nyfikenhet gentemot arkadkabinett blev fullskalig kärlek när Super Mario Bros. tågade in i hemmen. Spelens världar eggar fantasin, industrins händelser gläder och upprör, speldesign väcker tankar och spelens dess roll i samhället engagerar. Denna bredd och eviga föränderlighet håller fascinationen stark även en halv livstid senare.

Spel som jag alltid talar om med nykärt kvitter i rösten är Yoshi’s Island, Shadow of the Colossus, Heavy Rain och kusliga P.T. Andra spel som utmärkt sig genom åren för mig är Rock ’n’ Roll Racing, Final Fantasy 6 till 10, Banjo-Kazooie, Sim City, Portal-serien, Geometry Wars, Limbo, Flower, Journey, Stardew Valley, Metal Gear Solid-serien, Persona 4, Phantasy Star Online, Twisted Metal, Day of the Tentacle och Lemmings.

Jag har förälskat mig i Zelda-serien mer och mer sen Ocarina of Time, jag är alltid nyfiken på vad indieutbudet kan erbjuda varje år. Sen får jag inte glömma att nämna att jag har en förkärlek till galen arkadracing och sörjer Burnout-serien dagligen medan Mario Kart 8 Deluxe kämpar tappert för att hålla genren vid liv.

På redaktionen känner jag mig just nu lite som en outsider ur det avseendet att jag kommer från ett annat håll än resten av gänget som till stor del jobbat ihop tidigare på sidor som Eurogamer och IGN. Jag är hursomhelst jättespänd på vad jag kan skapa tillsammans med det här nya glada gänget jag fått lära känna och bara komma lära känna mer.

Jag ser fram emot vad Player 1 kan bli och jag hoppas du som läser detta vill följa oss och min även min egen färd på den här sidan. Det skall även tilläggas att jag alltid skriver för att jag vill skapa diskussion så jag hoppas ni vill hålla flera sådana med mig i framtiden.

Förresten, du hittar mig på @Dogma_ på Twitter. Hit me up. Vi höres!