Det är i högsta grad en trend just nu att göra remakes på redan befintliga spel, vilket oftast medför stöd för högre upplösningar, bättre texturer och så vidare. Naturligtvis är Microsoft inte sen med att hoppa på tåget och en i raden av förbättrade speltitlar är Zoo Tycoon som släpptes 2013. Spelet var bland annat tänkt att visa hur bra Xbox 360/Xbox One:s Kinect-kamera kunde tolka vad spelaren gjorde för rörelser med sin kropp. Något som jag själv testade med hjälp av en demo där man exempelvis kunde plocka upp virtuell frukt och mata djuren med. Det hela funkade riktigt bra och djuren var imponerande verklighetstrogna, vilket roade mina ungar i någon timme eller så och resulterade i ett köp av Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection.

LÄS MER: Shigeru Miyamoto – mästaren med det unika perspektivet

Tyvärr skulle det dock visa sig att under spelets grafiskt vackra yta fanns inte speciellt mycket substans, något som man förväntar sig av ett Tycoon-spel. När ungarna väl hade matat, härmat och klappat de digitala djuren och jag förgäves försökt att finna någon som helst utmaning i spelets kampanj eller fria byggläge, övergav vi ganska snabbt Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection.

Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection

Fyra år senare får nu spelet en möjlighet till revansch i mitt hushåll. Den här gången kan Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection skryta med stöd för 4K, ett helt drös med nya djur och lite annat smått och gott. Att ett extra lager med färg och högre upplösning gjort susen blir man direkt varse när man startar spelet, för allt är väldigt snyggt och djuren ser nästan äkta ut på lite avstånd. Då jag spelar spelet på Windows 10 kan jag tyvärr inte njuta av HDR-stödet som erbjuds i Xbox One S och Xbox One X-varianterna, men stöd för höga upplösningar och Xbox-handkontroller är bibehållen. Det första som slår mig när jag kommer till huvudmenyn är att allt är på svenska, vilket är sällsynt idag och är till stor hjälp då Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection vänder sig till barn från ca. åtta år och uppåt.

Förutom en serie välgjorda övningsuppdrag kan du välja mellan att spela ett ganska innehållsrikt karriärläge, spela online med upp till tre andra spelare eller bygga fritt i ett oändligt läge med obegränsade resurser. Oavsett läge finns det knappt 200 olika djur att välja på, dock är många endast variationer på en och samma ras. Trots detta finns det nära nog dubbelt så många djur som i föregångaren. Du har inte tillgång till samtliga från början, utan måste låsa upp dem genom att öka statusen på ditt zoo. Alla de vanligaste djuren som tigrar, lejon, giraffer, apor, elefanter och ormar finns med och kan adopteras till din djurpark i form av hanar, honor och ungar.

Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection

Men innan du kan införskaffa några djur måste du placera ut djurområden på olika teman som tropisk djungel, savann och många fler. Sen är det bara att kalla in en helikopter som dumpar valda djur i inhägnaden och det är först då den egentliga utmaningen börjar. För nu ska djuren ha möjligheter att duscha, äta, leka och besökarna ska kunna köpa mat, slänga skräp och leka. Om det inte sköts förlorar du besökare och djuren kan bli sjuka, så det gäller verkligen att hålla koll på allt och sköta ekonomin. Hur bra du lyckas syns även i spelets egen tidning och är faktiskt en rätt kul detalj som får det hela att kännas lite mer levande.

LÄS MER: Dagen Då jag fick nog av landstigningar

Utöver djurhållningen kan man även i viss mån påverka hur själva parken ser ut, men det är främst där du märker hur enormt begränsad du är i jämförelse med exempelvis Planet Coaster. För vad du än gör ser parken likväl väldigt steril och generisk ut, vilket förtar en del av känslan. Här hade jag önskat mer frihet och möjligheten att ställa saker där jag vill och inte bara på anvisade platser. Allt detta till trots, är det ett mysigt spel och denna gången överlevde spelet både mig och min son. Jag kan verkligen rekommendera Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection om du har yngre barn eller önskar ett lite lättare simulatorspel. Här får man leka djurpark bäst man vill, men ändå finns där en del utmaningar att bita i om andan faller på. En värdig remake som dessutom finns till både Windows 10 och Xbox One.

BETYG: 7/10