Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Den legendariska spelserien återvänder i Return to Monkey Island
Ron Gilbert, skaparen av spelserien Monkey Island, har aldrig varit mycket för aprilskämt. Många trodde dock han ångrat sig när han publicerat ett inlägg på sin Grumpy Gamer-blogg där han utannonserade ett sprillans nytt Monkey Island-spel, detta just den 1 april. Det misstänkta och till synes brutalt elaka aprilskämtet skulle dock visa sig vara sant i samband med avslöjandet av Return to Monkey Island, den efterlängtade uppföljaren till Secret of Monkey Island och Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge. Spelet utvecklas av Terrible Toybox i samarbete med både Devolver Digital och Lucasfilm Games. Spelet släpps någon gång under 2022 och du hittar den första trailern här nedan.

Remedy avslöjar remakes av Max Payne och Max Payne 2
Det är fullt ös borta hos de finska spelmakarna Remedy. Inte bara har de precis lanserat den mindre omtyckta kampanjen för CrossfireX, de är även upptagna med det nyligen avslöjade Alan Wake 2 samt två nya spel i Control-serien. Som om inte detta vore nog har Remedy även avslöjat att de nu arbetar med remakes för Max Payne såväl som Max Payne 2: The Fall of Max Payne. Projektet blir ett samarbete med självaste Rockstar som finansierar utvecklingen av spelen vars budget sägs ligga i linje med en vanlig AAA-produktion från Remedy. Spelen kommer använda sig av studions egna Northlight-motor och planeras lanseras till Playstation 5, Xbox Series X/S och PC. Detta skriver Remedy själva via ett pressmeddelande.

LÄS MER: Backspegeln: Alan Wake

Lost in Random och Life is Strange: True Colors tar täten i månadens Game Pass-tillskott
En hel drös med fina titlar är påväg eller redan tillagda i Microsofts monsterpopulära prenumerationstjänst. Mest noterbart är troligtvis Life is Strange: True Colors som landar på Game Pass den 12 april. Vidare läggs det förtjusande Lost in Random från svenska Zoink till i biblioteket den 14 april via EA Play. Orkar du sen inte vänta på brännbollssäsongen är både Cricket 22 och MLB The Show 22 tillgängligt redan nu. Du läser mer om månadens titlar på Xbox Wire.

Xbox Game Pass - April 2022 Coming Soon Hero Image

Ett nytt Tomb Raider-spel i Unreal Engine 5 är under produktion
Unreal Engine 5, det nya kraftpaketet från Epic Games, rullades officiellt ut till utvecklare världen över i veckan. I samband med detta passade Crystal Dynamics på att utannonsera ett nytt spel Tomb Raider-serien som kommer byggas helt och hållet med Unreal Engine 5. Dock lär det dröja ett bra tag innan vi hör något mer eftersom utvecklingen av spelet befinner sig i ett väldigt tidigt skede. Crystal Dynamics har en rik historia med Lara Croft men uppmärksammades på allvar i samband med 2013 års omstart Tomb Raider och 2015 års uppföljare Rise of the Tomb Raider. Ett tredje spel i serien, Shadow of the Tomb Raider, lanserades 2018 från systerstudion Eidos Montréal samtidigt som Crystal Dynamics hade fullt upp med Marvel’s Avengers. Nu ser de dock ut att vara redo för en återkomst och ännu ett äventyr med Lara Croft och kompani.

De största vinnarna från årets BAFTA Games Awards
Årets BAFTA har passerat förbi och lämnat efter sig en hel drös med välförtjänta pristagare. För våra nordiska ögon är det extra intressant att bland annat läsa om Returnal som inte bara vann pris för ”Best Game” utan även ”Audio Achievement”, ”Music” och ”Performer In A Leading Role”. Fler nordiska framgångar hittar vi hos It Takes Two som vann pris i både ”Multiplayer”- och ”Original Property”-kategorierna. Sist men inte minst vann även TOEM från svenska Something We Made i kategorin ”Debut Game”. Du hittar mer om vinnarna i dessa och alla andra kategorier här.

Veckans vemod
Det fanns en tid då världen utanför var tom, inaktiv och rentav farlig, det var också då som nya Animal Crossing kom och förgyllde våra liv med säkra utomhusaktiviteter och mysiga verklighetsflykter. Nu när det verkliga livet är påväg tillbaka undrar säkert invånarna på den fiktiva ön vad som hänt med deras en gång sociala och flitiga granne.

Veckans bönbonusrum
Nu finns det risk för aningen smal humor, men det är väl värt chansningen. Ni som kan eran Harry Potter-spelhistoria har såklart stenkoll på belöningen Harry och gänget fick för att de hade tjänat in flest poäng till sitt elevhem. Ett koncept som såklart borde finnas i alla andra spel också, inte minst i det fullproppade och hemlighetsfulla Elden Ring.

MER HARRY POTTER: Låt Psyonix snickra ihop ett quidditch-spel

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.