5 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Playstation 5 plockas isär i ny video
När världen hungrar efter mer information om Playstation 5 innan maskinen släpps nästa månad bestämde sig Sony för att lägga upp en bokstavlig lemlästning av konsolen. Utöver officiella mått och en titt på konsolens innandöme fick vi också veta hur vi ska gå tillväga för att kunna placera konsolen liggandes på tv-bänken. Vill du se exakt hur en Playstation 5 ser ut på insidan utan att behöva riskera garantin hittar du videon här nedan.

Japanska Playstation-kontroller blir västerländska
Om du lägger en Playstation-kontroll i händerna på mig och frågar vad knapparna gör kommer jag svara att kryss bekräftar medan cirkel avbryter en handling. Gör du samma sak på en av miljontals japanska spelare kommer svaret vara raka motsatsen, och har så varit i drygt 25 år. I och med lanseringen av Playstation 5 har det dock blivit dags för japanerna att träna om muskelminnet och använda knapparna på samma sätt som här i väst. Kenji Iguchi, redaktör hos Famitsu, skriver på Twitter att förändringen inte väntas bli populär hos den japanska spelskaran när Playstation 5 lanseras i november.

Nästan alla Playstation 4-spel kommer fungera på Playstation 5
Veckans sista Playstation 5-nyhet handlar om den hett efterfrågade bakåtkompatibiliteten. Och om du var rädd att dina många Playstation 4-spel skulle bli värdelösa i och med den nya konsolen har jag goda nyheter. Enligt ett inlägg på Playstations supportsida kommer en överväldigande majoritet av Playstation 4-spelen fungera till Playstation 5. Faktum är att sidan endast listar tio spel som rubricerats som ”PS4 only games”, där ingen av titlarna känns som någon större förlust. Det är dock värt att notera att fastän Playstation 4-spel kommer fungera till den nya maskinen finns det likväl en risk för oväntade fel och bortfall av vissa funktioner. Sidan innehåller ytterligare matnyttig information om relationen mellan Playstation 4 och Playstation 5 för den som är nyfiken.

LÄS MER: Första gången: The Sims

Need for Speed: Hot Pursuit Remastered rycker ut i november
Under 2010 släpptes Need for Speed: Hot Pursuit, en slags omstart efter 1998 års Need for Speed 3: Hot Pursuit och Need for Speed: Hot Pursuit 2 från 2002. Omstarten kom från den omtyckta Burnout-studion Criterion Games och anses av många var en av spelseriens höjdpunkter. Nu står det klart att spelet släpps i en förädlad version redan nästa månad. Förutom Criterion hittar vi även Stellar Entertainment bakom ratten. Need for Speed: Hot Pursuit Remastered släpps till Playstation 4, Xbox One och PC den 6 november och till Nintendo Switch den 13 november. Ni hittar en jämförande gameplay-video här nedan.

Populära Genshin Impact innehåller noterbar censur
Censurer i spelchattar är knappast något nytt fenomen. Ofta handlar det dock om bortplockande av grova skällsord eller något åt det hållet. Om du däremot tillhör en kinesisk spelstudio finns det andra riktlinjer att ta hänsyn till. I Genshin Impact är det nämligen omöjligt att nämna ord som ”Taiwan” och ”Hong Kong” då det anses vara ord som hotar den kinesiska nationaliteten, något som är förbjudet enligt kinesisk lag. Enligt spelanalytikern Daniel Ahmad finns det en hel lista med förbjudna ord som även gäller för utomstående spel som önskar lanseras i Kina.

Xbox Series X och Series S får lanseringstrailer
Nästa konsolgeneration knackar snart på dörren, vilket innebär att de både speljättarna gör vad de kan för att sälja sina respektive maskiner. Under veckan släppte Microsoft sin flashiga lanseringstrailer för Xbox Series X och Series S med Get Out-stjärnan Daniel Kaluuya i huvudrollen. I videon färdas Kaluuya sömlöst mellan olika spelupplevelser för att symbolisera konsolens förmåga att byta spel utan någon vidare väntetid. Xbox Series X och Series S släpps den 10 november.

G.I. Joe: Operation Blackout – 13 oktober
G.I. Joe och Cobra är tillbaka. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Remothered: Broken Porcelain – 13 oktober
Träna upp förmågan att spela spel och ta skydd bakom soffkuddarna samtidigt. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Torchlight III – 13 oktober
Novastraia behöver försvaras än en gång. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Cook, Serve, Delicious! 3 – 14 oktober
Dags att återvända till det kaotiska köket. Släpps till Xbox One, Nintendo Switch och PC.

FLER VIRTUELLA KÖK: Mitt recept på det perfekta matspelet

Cloudpunk – 15 oktober
En neondränkt kriminalare. Släpps till Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch.

NHL 21 – 16 oktober
Släpp pucken. Släpps till Playstation 4 och Xbox One.

Mario Kart Live: Home Circuit – 16 oktober
Marios motoräventyr tar sig utanför tv-apparaten. Släpps till Nintendo Switch.

Zoid Wild: Blast Unleashed – 16 oktober
Den ultimata mekaniska uppgörelsen. Släpps till Nintendo Switch.

Veckans PSA
Twitters viktigaste konto slår till igen med ny essentiell information. Vad jag vet finns visserligen inte några riktiga hundar i Star Wars: Squadrons, men en droid som får lite extra uppmärksamhet är minst lika bedårande. Glöm inte att inspektera alla era droider där ute.

Veckans hundvideo
Från droider som beter sig som hundar till droider som skrämmer livet ur hundar. Som hund behöver du ibland skydda din ägare från en rad olika faror. Till exempel inbrottstjuvar, andra hundar eller menyskärmar från Apex Legends.

Veckans IKEA-möbel
Under veckan bjöds vi som sagt på en rejäl inblick i Playstation 5 och dess uppbyggnad. I början av videon får vi visserligen rådet att inte själva försöka plocka isär våra nya maskiner, men Sony bör nog likväl hålla ett extra öga på den svenska möbeljätten inom den närmsta tiden.

LÄS MER: Samboliv i Lonesome Village

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!