Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Nästa Playstation är för ”hard-core gamers”
I takt med att nuvarande konsolgeneration börjar närma sig sitt slut kan vi räkna med en hel del uppgifter om de kommande spelmaskinerna framöver. Den här veckan har Wall Street Journal publicerat en artikel med några intressanta detaljer om kommande Playstation. Medan uppgifterna sägs komma från Sony själva är inget officiellt bekräftat av företaget. Bland annat skriver tidningen att Sonys kommande konsol sägs bli en nischad produkt för de mest seriösa spelarna (”hard-core gamers”) med ett stort fokus på grafiska detaljer. Dessutom ska mycket krut läggas på stora titlar hellre än mindre utvecklare. Det är viktigt att ta dessa uppgifter med en nypa salt, men vi kan nog inte räkna med någon plånboksvänlig prislapp när konsolen beräknas lanseras under nästa år.

MISSA INTE VÅRA PODDAR: Den stora E3-podden 2019 – del 04

Playstation byter Plus-spel i sista minuten – kastar in Detroit: Become Human
Förra veckan kunde vi rapportera om vilka spel som skulle delas ut till Playstation Plus-prenumeranter under juli månad. Nu har det dock blivit dags för en liten korrigering. Det är nämligen så att Sony bestämde sig för att byta ut fotbollsspelet Pro Evolution Soccer 2019 mot det välkände och mestadels omtyckta Detroit: Become Human. Bytet avslöjas via ett inlägg på Playstation-bloggen, och medan Sony beklagar den plötsliga ändringen ges ingen förklaring till varför bytet sker. Däremot hävdar Konami via ett uttalande till Eurogamer att beslutet kom helt och hållet från Sony själva. Förhoppningsvis får vi veta mer om historien bakom bytet inom den närmsta tiden.

Remedy återtar rättigheterna för Alan Wake
Vi är bara ett par månader från lanseringen av Control, det senaste projektet från Remedy Entertainment. Det har dock inte varit studions kommande spel som hamnat på nyhetstapeten under veckan. Det har istället handlat om skräckspelet Alan Wake som studion lanserade med hjälp av Microsoft under 2010. Fram tills nu har publiceringsrättigheterna för spelet legat kvar på Microsofts bord, vilket förhindrat såväl en uppföljare som ytterligare versioner till andra konsoler. Men så är inte längre fallet. Rättigheternas återkomst till den finska spelstudion avslöjades via ett pressmeddelande från Remedy själva. Dessutom har en talesperson för företaget berättat för Eurogamer att en version av Alan Wake för nya plattformar kan vara aktuellt efter det att Control är ute ur dörren.

The Witcher-serien får officiella bilder
I takt med att häxmästarens TV-premiär närmar sig kan vi säkerligen räkna med mer och mer officiellt innehåll framöver, vilket under veckan inkluderade ett gäng bilder på seriens huvudkaraktärer. Det skedde via Twitter-sidan tillhörande seriens överhuvud Lauren Hissrich som även gav oss en liten beskrivning av de olika karaktärerna, som om vi inte redan visste. Vi fick dessutom ta del av en sprillans ny affisch. Vi vet sedan tidigare att TV-serien kommer bestå av åtta avsnitt och beräknas ha premiär på Netflix under slutet av 2019.

Epic Games kompenserar återbetalningar för Shenmue 3
Att spel flyttar från Steams bibliotek till Epic Games motsvarighet inför lansering har knappast varit sällsynt under den senaste tiden och har inte heller varit populärt bland flera spelare. För det kommande Shenmue 3 har det till och med inneburit att flera personen som stöttat spelets Kickstarter-kampanj dragit tillbaka sitt bidrag på grund av flytten. Enligt Gamesindustry.biz kommer dock Epic Games kliva in och täcka upp de förlorade intäkterna för utvecklarna YS Net. Epic meddelar även att man kommer agera på samma sätt vid kommande likartade situationer.

KOLLA IN VECKANS SPELMELODI: Blood & Truth – Blood & Truth

Rekordstor insamling vid sommarens Games Done Quick
Vi avslutar veckans nyhetssektion med en solskenshistoria. För ungefär en vecka sedan kunde vi sätta punkt på årets Summer Games Done Quick och kunde konstatera att årets insamling var den största hittills. Hela 3 miljoner dollar (motsvarande cirka 28 miljoner kronor) kommer skänkas till årets valda välgörenhet i form av Läkare Utan Gränser. Om du vill se spelen och spelarna som låg bakom denna bedrift ligger alla genomspelningar publicerade på evenemangets YouTube-sida.

Dragon Quest Builders 2 – 12 juli
Byggande har blivit ett brott, det är att dags att bryta mot lagen. Släpps till Nintendo Switch.

God Eater 3 – 12 juli
Den populära monsterslaktaren blir mobil. Släpps nu till Nintendo Switch.

Veckans låtsasrubrik
Metodskådespeleri är ett tillvägagångssätt som innebär att skådespelare antar rollen som sin karaktär även utanför inspelningsplatsen för att genomföra ett så trovärdigt arbete som möjligt. Vi får verkligen hoppas att Henry Cavill inte dykt in i The Witcher-spelen (i synnerheten trean) för att på riktigt anta rollen som Geralt. Då riskerar TV-versionen av häxmästaren handla mindre om monsterjakt och politik och mer om botanik och kortspel.

Veckans fotojobb
Av förklarliga skäl har internet svämmats över att The Witcher-relaterat innehåll under veckan. Jag vet inte om det faktiskt finns ett skämt här någonstans, men när någon kombinerar Keanu Reeves (även känd som Johnny Silverhand) med The Witcher så får man automatiskt min uppmärksamhet. Dessutom är det ett ganska välgjort fotojobb.

LÄS MER: Spelen som formade mig: The Witcher 3: Wild Hunt

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!