Då har vi kommit till den tiden av året igen. Ett nytt NBA-spel från 2K har släppts. Ända sedan 2K15 släpptes har jag spelat varenda spel i serien rejält mycket. Det har blivit det här spelet som jag bryter av med om jag behöver en paus från något större storydrivet spel jag spelar. Under åren jag nu varit en trogen supporter av serien har det växt sig till en riktig favorit. Ett måste varje år helt enkelt. Även om spelet har lite problem med giriga mikrotransaktioner har jag inte tvekat att köpa. Årets upplaga lyckades trots höga förväntningar att leverera en riktigt fin överraskning – jag ska berätta varför.

Det har under tidigare år varit otroligt svårt att få upp sin egen spelare i rating utan att köpa valuta eller lägga ner all fritid och spela till dig pengar. I år är det inte alls lika farligt, i alla fall inte i det absolut populäraste spelläget MyCareer. På cirka 17-18 matcher fick jag upp min spelare från runt 60 till 75 i overall, och för att jämföra fick jag förra året upp min spelare till 80 på en hel säsong (82 matcher). Något som hjälper till och ger pengar är dels kontraktet du har med ditt lag, men också diverse sponsorer och affärspartners. Jag får till exempel 2 300 VC om jag går på något event med en sponsor, och jag tror jag har någonstans runt fyra stycken. Sedan får man också välja något som heter ”incentives”. När du skriver kontrakt med en sponsor kan du välja att få pengar för något du utför under matcherna. Det kan vara att göra tio assister, alley-op-pass, gör över 40 poäng och så vidare. Och när du når vissa nivåer med antal fans kan du omförhandla med sponsorerna för att få mer pengar per event och välja fler ”incentives”. Så på den fronten har spelet förbättrats sedan förra året.

LÄS VÅRA ANDRA RECENSIONER: Gears 5

Däremot måste spelaren betala VC för att köpa kläder till sin spelare, och då måste man dessvärre prioritera bort att uppgradera gubben för att köpa lite snyggare kläder. Det här såg inte jag som ett problem eftersom jag enbart spelade offline och inte hänger så mycket i Neighborhood där jag kan skryta med mina kläder.

Okej, nu när den absolut största snackisen om serien är bakom oss, ska vi prata lite om gameplay?

Som vanligt ligger 2K på toppen bland sportspelen. Spelares ansikten ser otroligt verkliga ut tillsammans med den övriga grafiken. Svettdropparna är ännu fler och lika verkliga som alltid. Det glänser i de välskötta golven och man kan se strålkastarna speglas i det blanka, skrikande golvet. Animationerna är i toppklass och flyter på otroligt bra. Det finns inte ett enda sportspel idag som håller samma höga visuella klass som 2K. Det känns verkligen att man spelar basket, på det allra bästa av vis.

Variationen av animationer när det kommer till att välja det du vill ha till din gubbe är smått otrolig. Det finns allt från egna animationer från 2K (till exempel normal 2, elite 3 och så vidare) till animationer från såväl gamla som nuvarande legender. Michael Jordan, Allen Iverson, LeBron James och Steph Curry för att bara nämna ett fåtal. Det ger dig verkligen möjligheten till att anpassa din spelare som du vill ha den. Vill du ha Jordans skott och Kyrie Irvings dribblingar? Det går att fixa.

Inför årets upplaga har 2K också rustat om spelarskaparen ordentligt. Man behöver inte riktigt fokusera på en speltyp, utan du kan få lite som du själv vill. För att ta ett exempel så spelar jag med bra skott samtidigt som jag är en superb playmaker som kan skapa chanser för lagkamraterna. Och innan du väljer att du är nöjd med din spelare kan du provspela den en match med vilken overall rating du vill. Vill du se hur din spelare är på 99? Varsågod. Detta gör att man verkligen kan vara säker innan man väljer att skapa spelaren. Jag vet själv hur det var för mig förra året när jag skapade en spelare jag senare inte var nöjd med. Det ledde till att jag fick börja om på ny kula och kämpa mig upp i rank igen.

LÄS MER: Speciella stunder: Enkelriktad relation i Silent Hill 4

Det är alltid MyCareer som stjäl 99 procent av min tid i NBA 2K, men i år måste jag erkänna att det varit 50/50 med ett annat spelläge – nämligen MyGM. Du spelar som en sportchef över ett lag i NBA och du ska ta alla möjliga beslut samtidigt som du bygger ett lag som ska kunna tävla om titeln NBA-mästare. Det här läget är mer sparsamt med min tid eftersom jag simulerar 100 procent av alla matcher för att kunna fokusera på affärsdelen av att driva ett NBA-lag. Förra året fanns det en story här, men det är borttaget i årets upplaga – och det gör mig ingenting. Jag har nog med egen fantasi för att bygga en egen berättelse i mitt huvud, och det funkar ypperligt. Det blir lite rollspel i ett sportspel, vilket är otroligt kul och även lite rogivande.

2K ligger fortfarande i toppen som utvecklare i sportspel, och det finns ingen som kan klå dem för stunden. Genuint bra uppdateringar varje år med ny story och förändringar i karriärläget har cementerat seriens plats som en återkommande kvalitetstitel. NBA 2K20 hade varit kul även om kvaliteten på gameplay varit några snäpp lägre, men eftersom det håller så ruggigt hög standard krönar jag NBA 2K20 till kungen på täppan.