Efter jag nyligen spelat om Abzû tillsammans med min flickvän höll vi en kort konversationen om spelet. Mitt i denna gjorde hon helt plötsligt en intressant iakttagelse. Hon menade att Flower var en berättelse om vind, Journey om jord och Abzû en om vatten. De historier som Thatgamecompany och Giant Squid presenterat har av en lustig slump cirklat kring de fyra klassiska elementen. Detta skulle betyda att nästa spel borde kretsa kring eld.

Teorin spricker såklart likt en skör vattenballong eftersom de två utvecklarna arbetar på helt olika håll trots att Giant Squid har tydliga släktband med Thatgamecompany. Det har bara blivit en lyckosam slump att de två någorlunda sammanlänkade spelstudiorna tillsammans skapat denna gemensamma nämnare som gör att man kan dra denna parallell. Det hade varit kul om man i slutändan hade kunnat referera spelen som ”Berättelsen om de fyra elementen” eller något liknande. En historia där eld varit i fokus hade i största allmänhet lockat mig och min nyfikenhet.

Nu råkar det dock vara så att vi vet att Giant Squids nästa spel är The Pathless medan Thatgamecompany återvänder till luftelementet med Sky. Så om det skulle dyka upp en spirituell uppföljande eld-saga får vi vänta.