Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Rockstar-delgrundaren Dan Houser lämnar företaget
Som en följd av lanseringen av Red Dead Redemption 2 under hösten 2018 meddelade delgrundaren och författaren Dan Houser att han planerade en längre ledighet. Under veckan blev det dessutom klart att Houser lämnar Rockstar Games efter två årtionden. Enligt Gamesindustry.biz kommer hans sista officiella arbetsdag infalla den 11 mars i år. Dan Housers bror och vapendragare Sam ska dock enligt uppgifter sitta kvar med samma arbetsbeskrivning som tidigare. I nuläget är bakgrunden och motivet till Housers avsked något oklart, även om en enorm arbetsbörda och ännu större försäljningssiffror för företagets senaste titlar är troliga orsaker.

LÄS RECENSIONEN: Red Dead Redemption 2

Sony verkar överväga streamat samarbete med Nintendo
Sony har inte direkt varit kända för att leka snällt med de andra aktörerna där ute. Men nu verkar det som om de mjuknat upp något. I en undersökning som skickats ut till utvalda PlayStation 4-ägare ställs nämligen frågan om ett eventuellt samarbete mellan tjänsten PS4 Remote Play och Apple TV, Android TV eller Nintendo Switch hade varit intressant. Även om detta endast är en undersökning visar det likväl på att de lockande tankegångarna cirkulerar hos speljätten. Detta rapporterar Eurogamer.

The Outer Worlds försenar Switch-porten på grund coronaviruset
Förra veckan kunde vi rapportera om att Switch-versionen av rollspelet The Outer Worlds fått sig ett lanseringsdatum, tyvärr verkar inte det datumet gälla längre. Som ett resultat av coronaviruset har studion som är ansvariga för porten tvingas hållas stängd, vilket såklart omöjliggjort slutfasen av utvecklingen. Tack och lov verkar utvecklarna i fråga vara oskadda, och när The Outer Worlds väl släpps till Switch kommer det ske i fysisk såväl som digital form. Exakt när detta sker är dock oklart i nuläget.

Endast en ö per konsol i nya Animal Crossing
Om ni är flera i hushållet som hade tänkt utforma en egen paradisö i det kommande Animal Crossing: New Horizons kan det vara dags att tänka om. I den finstilta beskrivningen av spelet på den australienska versionen av Nintendos egen hemsida framkommer det att varje konsol endast har plats för en ö. Flera användare kommer fortfarande kunna spela spelet, men det verkar som om din palm också är min palm. Det är alltså dags att markera revir och sätta upp listiga fällor, eller klicka hem den där tjusiga Switch-konsolen vi pratade om förra veckan.

Fallout 76-expansionen släpps gratis i april
En av de större nyheterna från Bethesda E3-konferens i fjol var förvärvet av icke spelbara karaktärer i online-äventyret Fallout 76. Genom den kommande expansionen Wastelanders skulle spelare bjudas på en ny handling tillsammans med mängder av andra nyheter. Och efter många om och men är expansionen påväg till oss, dessutom blir den helt gratis. Via Bethesdas egen hemsida kan vi läsa att lanseringsdatumet för expansionen blir den 7 april och den släpps gratis till Playstation 4, Xbox One och PC. Samma dag kommer spelet också släppas till Steam där expansionen inkluderas från dag ett.

Japanskt rollspel och nazistmördande utgör månadens nyheter till Xbox Game Pass
Xbox Game Pass såväl som den färska PC-versionen av tjänsten växer så det knakar. Redan nu kan du som är prenumerant ladda hem Final Fantasy XV och samarbets-shootern Wolfenstein Youngblood varesig du spelar på Xbox One eller PC. Dessutom tillkommer inom kort Death Squared för konsolspelare och Death’s Gambit för PC-folk.

https://twitter.com/XboxGamePass/status/1225449068656242690?s=20

PlayStation stänger ner VR-studio
Under 2015 öppnade Sony en ny studio i Manchester vars syfte var att fokusera på nya titlar till Playstation VR. Fram tills nu har studion arbetat på ett icke avslöjat projekt. Tyvärr verkar projektet i fråga aldrig få se dagens ljus då studion är påväg att stängas ner, detta rapporterar Gamesindustry.biz. Detta innebär att endast två brittiska Sony-ägda studior kvarstår i form av Media Molecule med deras spelskaparspel Dreams samt Blood & Truth-gänget hos London Studios.

MER OM VR: Ghost Giant

Ubisoft utlovar fem AAA-spel innan nästa vår
Det var inte längesedan vi kunde läsa om flertalet Ubisoft-förseningar för bland annat Watch Dogs: Legion. Detta verkar i sin tur ha bidragit till ett ganska tajt lanseringsschema för speljätten. Enligt företaget själva har de inget mindre än fem AAA-titlar planerade innan räkenskapsårets slut. Tre av dessa ska vara det ovan nämnda Watch Dogs såväl som Gods & Monsters och Rainbow Six: Quarantine. De återstående två ser ut att vara det beryktade Assassin’s Creed som sägs ha ett fornnordiskt tema samt ett nytt spel i Far Cry-serien. Åtminstone om man ska tro på Kotakus Jason Schreier, vilket man oftast gör.


Yakuza 5 – 11 februari
Upplagan från 2012 släpps nu till en ny plattform. Släpps nu till Playstation 4.

Luna: Shadow Dust – 13 februari
Atmosfäriskt peka-och-klicka-äventyr. Släpps till PC.

Darksiders Genesis – 14 februari
En ny tappning på den populära spelserien. Släpps nu till Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch.

Dreams – 14 februari
Har du inget att spela? Skapa det själv. Släpps till Playstation 4.

Street Fighter V: Champion Edition – 14 februari
Den legendariska spelserien lever vidare. Släpps till Playstation 4 och PC.


Veckans hallucination
När Tetris var på höjden av sin populäritet berättade spelare om hur de såg spelblock falla framför ögonen på dem. När jag hade spelat mycket Assassin’s Creed hade jag svårt att se en hög byggnad utan att börja titta efter sätt att klättra upp till toppen. Detta är dock ett steg längre. Om du spelar ett spel så pass mycket att Dogmeat till slut dyker upp i ditt vardagsrum kan det vara dags för en paus.

https://www.facebook.com/DontFeedtheGamersOFFICIAL/photos/a.182815831873272/1515511218603720/?type=3&theater

LÄS MER: När jag hittade Ödelandets hjälte i Fallout 76

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!