Det borde egentligen kännas konstigt att skriva en recension på ett spel som ursprungligen släpptes för över sex år sedan och som dessutom inte är en remaster. Men nu gäller det Diablo III från legendariska Blizzard Entertainment, så spelreglerna är inte de vanliga.

Få rollspelsserier har rotat sig så djupt ner i spelvärldens rika mylla som Diablo, där det första spelet såg dagens ljus redan 1997. Visst finns det både äldre och mer älskade franchises, men kombinationen av monsterslakt, multiplayer och nästan oändligt med skatter och utrustning är extremt vanebildande. Att det konceptet håller än idag är Nintendo Switch-versionen av Diablo III ett bra bevis på.

MER VÅLD: Call of Duty: Black Ops 4

Då som nu är syftet med spelet följande: Hin Håle med familj försöker ta makten över mänskligheten och allt där i mellan. Som spelets hjälte är det ditt jobb att sätta käppar i hjulet för djävulens planer och dräpa honom en gång för alla. Du har totalt sju stycken olika klasser att välja mellan, varav den senaste släpptes förhållandevis nyligen. Samtliga är välbalanserade och erbjuder ett rikt smörgåsbord av färdigheter som du sedan kan kombinera på olika sätt.

Naturligtvis kan du inte rädda världen utan bra utrustning och det är här ens habegär kommer in i bilden. För i Diablo III finns det alltid ett bättre vapen eller en mer skinande rustning runt hörnet, antingen i form av skattkistor eller som belöning för att du slaktat monster. På samma sätt erhåller du också guld, som kan användas till att köpa vapen från olika handlare. Om du inte är nöjd med utseendet på ditt favoritvapen låter det sig ändras genom att spendera lite stålar hos rätt hantverkare. Som en sista morot för att fortsätta dräpa monster finns XP, för vad vore ett rollspel utan att kunna gå upp i nivå och få fler eller bättre färdigheter!

Allt detta har sedan vävts ihop till en intrikat webb av fantastisk spelkänsla, coola kombos och snygg art direction. Där story-läget bara är början på din resa och de närmare tjugo olika svårighetsgraderna erbjuder en utmaning oavsett hur skicklig du är. Därtill kommer säsonger med nya utmaningar, exklusiva skatter och utrustning som spelas separat från dina vanliga hjältar. Och slutligen Adventure-mode med mängder av utmaningar och roliga äventyr utan en massa berättande och annat som stör slaktandet. Med andra ord, jakten på Diablo och andra otrevligheter tar aldrig slut!

Nu när vi etablerat vad som driver Diablo-spelare att spendera hundra eller tusentals timmar med läskiga monster som huvudsakliga sällskap. Och det på nära nog alla stationära konsoler som Sony och Microsoft släppt genom åren samt naturligtvis originalplattformarna PC och Mac.

Men Nintendo då? Har inte alla trogna Nintendo-fans förtjänat lite djävulsdräpande?! Absolut! Men varje gång det har varit planerat att låta Diablo dyka upp på en Nintendo-maskin har något stoppat projektet. Annars hade vi kunnat njuta av både Diablo Jr. och Diablo 64 långt innan Switchen såg dagens ljus.

MER ACTION RPG: Warriors Orochi 4

Men nu är allt glömt och förlåtit, Blizzard! För den senaste veckan har jag njutit av att slakta demoner på min porslinstron, i sängen, vid matbordet och på TV:n.  Allt i teflon-mjuka 60 fps med nästintill samma grafiska kvalitet som på PC. Det har sagts förut, men jag säger det igen: Att kunna lira maffiga AAA-spel på dass är höjden av livskvalitet för en fyrabarnsfar!

Den här versionen drar också fördel av många års förfinande och förbättrande av originalspelet från 2012, inklusive de två expansioner som släppts. Som lök på laxen bjussas det på lite roliga Nintendo-exklusiva saker. Min favorit är Cucco (en sorts höna) som du kan välja att ta med dig på dina rundor i helvetet, ger en liten komisk touch till allt blod och slamsor. Utöver det finns det också lite Zelda-inspirerade rustningar och porträttramar för din profilbild.

Jag har inte stött på några problem under mina speltimmar och allt från kontrollerna till online co-op har fungerat perfekt. Till glädje för alla de som redan lirat story-läget till förbannelse så kan man nu skippa det och gå direkt till Adventure-läget. Och vill du slippa lira ensam så finns det mer möjligheter än någonsin, antingen med två Switchar lokalt, upp till fyra stycken på samma skärm med varsin pro controller eller två joy cons eller via Battle.net med kända eller okända spelare.

Oavsett om du aldrig spelat Diablo III eller redan har lirat det sedan det släpptes bör detta spelet ingå i din samling. Är du osäker och har en PC eller Mac kan du testa det gratis, men versionen du ska äga och spelat på från och med nu är Nintendo Switch-utgåvan!