Det finns vissa spel man direkt känner sig dragen till. Göteborgs-baserade Zoinks senaste spel, Flipping Death är ett sådant i mina ögon. Jag menar, vad kan man inte älska i ett spel som handlar om en ”goth”-tjej som dör och av en ren slump blir semestervikarie åt Döden själv, för att sedan ägna sin död åt att hjälpa spöken att reda ut sina livs största misstag. Det var nog för att jag skulle bli mer än lovligt intresserad, även om spelets mycket speciella grafiska stil gjorde sitt också.


Flipping Death är ett äventyrsspel med inslag av plattformsspel, där du som vikarie åt Döden tvingas hjälpa allsköns konstiga levande och döda med olika problem. Du verkar i båda världarna och genom att ”besätta” levande personer kan du ta över dem och förflytta dig runt i de levandes värld, och oftast ger det dig någon form av egenskap som att kunna flyga om du är en fågel eller skjuta köttbullar om du är en kock! När du befinner dig i någon annans kropp kan du kommunicera med den varelsen/personens ”inre röst” och får då reda på mer om dennes behov eller strävan. Då spelet är uppdelat på flera kapitel som i sin tur består av nya uppdrag och miljöer, lär du dig sakta men säkert mer och mer om spelets olika karaktärer. Detta har du nytta av när du ska lösa spelets huvuduppdrag som oftast kräver en hel del sökande efter rätt person att utföra uppdraget. Ibland kan det vara aningen långsökt, men då finns tydliga ledtrådar att tillgå i spelets meny.

LÄS OM MER KNASIGHETER: Recension: Pool Panic

För att kunna besätta någon krävs ett visst antal spök-insekter/varelser som du först måste fånga. Här behövs lite skicklighet och snabba rörelser, speciellt om du ska fånga de mer sällsynta sorterna. Till din hjälp har du Dödens egen lie som du kan kasta iväg med någorlunda precision för att sedan teleportera dig ditt den landar, samt en karta över båda världarna med de viktigaste sakerna markerade.  När du väl tagit över någon en gång så kan du teleportera dig till den varelsen/personen med en knapptryckning, något som är hjälpsamt då det ibland kan ta en stund att förflytta sig ”manuellt”. Det är nämligen så att figurerna i Flipping Death rör sig väldigt speciellt, närmaste liknelsen är väl sprattelgubbar, och deras speciella förmågor är ofta lika klumpiga som doktorn i Surgeon Simulator. Det är helt galet kul att titta på, men kan ibland göra det onödigt svårt att utföra det du vill. Vilket faktiskt fick mig att tappa sugen ibland, då jag inte ”fick rätt” på ”min” kropp!

Flipping DeathDet är främst sådana fall och en del väääldigt långsökta lösningar som dämpade min lust att fortsätta, men spelets charm vann över mig och några snabbtittar på YouTube fick mig på rätt köl igen. Och tur var väl det, för här finns så mycket kärlek och hantverk nerlagt i allt från de bisarra figurerna, knasiga miljöerna, den mysiga och knäppa musiken till alla otroligt roliga inre dialoger du för med de som du ”tar över”. Eller vad sägs som en sjöjungfru med dille på motorsågar eller en riddarduo som fastnat inne i en val som bråkar om vem som ska få sista ordet. Allt levererat av skickliga röstskådespelare som gör att t.o.m. de döda känns levande!

Även rent grafiskt är allt på topp och varje scenario känns som en tavla målad av en småknasig konstnär under påverkan av något berusningsmedel. Om du spelat deras föregående spel ”Stick it to the man” så vet du vad jag menar! Att allt sedan flyter på utan minsta tillstymmelse till ryckighet gör upplevelsen än mer behaglig. Musiken är i sin tur stämningsfull och ändras beroende på var du är och vad du gör.

Gillar du äventyrsspel och knäpp humor lär du ha en rolig stund med Flipping Death.

Betyg: 8/10