När jag skriver det här är det höst. Regndroppar strilar försiktigt nerför mitt fönster, temperaturen kräver att jackan tagits ner från sin galge och löven har bytt färg. Jag har sett varm torr sommar transformeras till blöt kall höst.

Det är samma väntetid varje nytt Forza-spel haft, det är nämligen 3 till 4 månader från E3-debut till lansering. Det har krävts ett tålamod att sommar skall skifta över till höst. Detta faktum gör detta år speciellt för mig, det är nämligen året då mitt tålamod tillika nyfikenhet hållit sig stark hela vägen. Tidigare år har Horizon-serien alltid väckt min undran, men när hösten och release anlänt har intresset svalnat. I år sitter jag istället i ett vrålåk fyra månader senare och kryssar genom ett trolskt Storbritannien där utmaningarna travas uppe på varandra i ett vettlöst tempo.

LÄS MER RECENSIONER: CrossCode

När introduktionsdelen av Forza Horizon 4 är över och man testkört alla fyra säsonger en kortare period blommar Playground Games bilspel ut på allvar. Likt tusenskönor på ett fält spirar uppdrag och utmaningar upp ur marken, och fler skall det bli, många fler. Det här är en ny begynnelse, en start på ett nytt spel och min personliga Horizon-debut.

Variationen i Forza Horizon 4 är chockerande, rentav överväldigande. Uppfinningsrikedomen är stark och kan med lätthet jämföras med den man finner i populära sandelådespel som utforskas till fots. Här blandas klassiska lopp i stad och natur med mer extrema koncept som att jobba som stuntman och komma över mållinjen före ett ånglok. Alla event är högst minnesvärda, för att inte tala om de lopp som hedrar andra kända spelserier med bilar i huvudrollen. Forza Horizon 4 Att gasa över stock och sten i off-road- och cross-country-lopp blir aldrig tröttsamt och vill jag ta det lugnare kan jag samla bilar genom att hitta gömda lador eller helt enkelt köra på outforskade vägar, göra hastighetsrekord och utföra längdhopp med bil. Klassisk racing utgör såklart stommen i Horizon, men det finns mycket att hämta för den som bara vill köra och leka runt i Playgrounds miniatyr-England.

Det är här Horizon-serien skiljer sig från sin storbror Forza Motorsport. Även om det går att spela seriöst och trimma bilar så finns det något i Horizons blodomlopp som skriker åt spelaren att ta livet med en klackspark. Det passar mig utmärkt, för ibland vill man bara ha kul.
Den största bidragande faktorn till Horizons feedgood-känsla beror dock inte enbart på den enorma frihet spelet erbjuder, dess sköna flow eller de perfekta sommarhits som flödar ut ur olika radiokanaler, kanaler vars radioprat dessutom bidrar med en närvaro- och helhetsupplevelse som tidigare bara varit reserverad för fotbaserade sandelådespel.

Nej, feelgood-vibbarna kommer från ett belöning- och progressionssystem som är ett aldrig sinande ymnighetshorn av uppmuntran och poäng. Man får poäng för allt man gör, hur man än kör och hur man än går i mål. Det har ingen betydelse om du kör perfekt, rispar lack eller jämnar en stenmur med marken, du får likväl poäng, ingalunda avdrag. Kör som du önskar. Horizon 4 hämmar inte din progression eller dömer dig för din körstil.

 Uppdragstyper levlar upp var för sig och varje enskild bil har sitt eget färdighets- och perks-träd. Min kollega Martin räknade ut att det finns minst 28 olika poängsystem. Det är nästan löjligt. I Forza Horizon 4 samlar du på dig XP likt snäckskal på en vit sommarstrand där det aldrig slutar skölja in nya skal från det blåskimrande havet. Det här är ett spel som vill göra livet lätt för dig, i synnerhet när du behöver det och ber om det. För som alla vet är livet alltid lite lättare när dansen sker på ovanpå rosor. Ibland vill man bara ha kul.

MER RECENSIONER OM RACINGSPEL: Onrush

Årets stora nyhet och det främsta skälet att mitt intresse höll fram till release är att det innehåller säsongskiften. Torr sommarasfalt är perfekt för skrytiga sportbilar medans höstens vackra lövskimmer uppmuntrar mig att med rallybilen plöja genom lervälling och vattenpölar. När vintern anländer fryser vägunderlaget och skapar halkrisk medan alla isiga sjöar blir körbara. Samtidigt täcks trädtopparna och bergen i norr av gnistrande pudersnö. Sen töar allt, gröna färgerna hittar tillbaka och vårdagg täcker både väg och TV-skärm. Solen bländar på det mest magiska av sätt och det är på nytt dags att avgöra vilken bil som passar bäst för det nya vädret.

Allt detta skapar en ny form av varierande körning. Varje torsdag byter spelet säsong för alla spelare i världen som genom ett trollslag. Är det något jag gillar i spel så är det igenkänning, alltså känslan att bekanta sig med områden genom ständiga återbesök, men jag gillar det ännu mer när det ges en liten skruv i formen av att dessa ytor ges nya spelregler och former. Att köra i Horizons utopiska engelska landsbygd eller snirkla sig fram genom de skotska högländerna känns genuint särpräglat beroende på vilken säsong det är för stunden. Särpräglad är även körkänslan, då Forza Horizon 4 bjuder mig på en unik form av körupplevelse än många andra bilspel jag spelat tidigare. Jag är inte mycket av en simulator-person men däremot har jag kört otaliga spel av arkadracing-typ. Jag är därmed van att köra plattan i mattan så att säga. Horizon 4 tvingar mig att tänka om denna taktik, för om gasen är i botten konstant slutar det med att jag hamnar i ett dike eller kör karossen i ett robust träd. Körupplevelsen är sladdrig men likväl tilltalande. Jag kan måhända inte ta kurvor med samma enkelhet och elegans som i Burnout men glidet är ändå skönt.

Här krävs mer träning än jag är van vid, men den fingerdans Horizon 4 tvingar mig utföra mellan gas-, broms- och handbroms-knapparna är oerhört tillfredställande och fylld med finess och djup. Att i full fart slå i handbromsen, sladda runt och smula sönder en stengärdsgård med bagageutrymmet likt en lastbil i Blast Corps är inte bara kul, det känns rätt. Och skulle jag istället dunka rätt in i ett solitt mysigt stenhus kan jag alltid aktivera spelets spola bak-funktion. Helt utan dåligt samvete, för ibland vill man bara ha kul.
Forza Horizon 4 inte bara proppfullt av utmaningar utan även saker att pyssla med. Precis som när det blir så kallt att man inte vill vistas utomhus så stänger vi in oss i värmen och sysselsätter oss med något i hemmets trygga vrå. Bland Horizons förvillande många menyer kan man pilla med saker i evighet. Justera fjädring, växlar, bromsar, däck och mycket mer. Dekaler och färger kan förvandla din alldagliga Volvo till något som får huvuden att vrida sig när någon kör förbi dig på vägen. En nyhet i år är att man kan skräddarsy sin avatars look och beteende när man besöker en av de många hus man kan köpa under sin Horizon-karriär.

Självklart kan man även köpa nya fartvidunder eller designa egna körbanor med Horizons karta som underlag, för att sen utmana sina vänner och rivaler online. Smälter du samman din värld med andras kan ni ta del av varandras skapelser, se varandras upptåg på landsbygden i realtid och köra lopp tillsammans. Jag tänker avsluta med att belysa en av Forza Horizons starkaste egenskaper - dess flöde. Det finns ett skönt flow mellan event, och eftersom ingen utmaning är alltför långt ifrån en annan slinker de naturligt in i varandra. En sån liten detalj som att musiken fortfarande pumpar medan uppdrag laddar, vinster delas ut och ges ökad volym vid målgång bidrar och förstärker detta otroligt välgjorda flöde som gör att man aldrig vill släppa ratten utan snarare ge sig ut på nya äventyr.

Jag är otroligt imponerad av Playground Games lekpark. Det här är den upplevelse jag ville ha utav Test Drive Unlimited för 15 år sen. Det är svårt nog att bygga bilspel där banorna är väldesignade, och det är minst lika svårt, om inte svårare att konstruera en roande sandlåda. Därför blir jag extra förstummad när jag inser att Playground skapat en detaljerad värld där helheten styckats upp till väl fungerande och roliga individuella utmaningar. Det är ett hantverk som är värt beundran.

Forza Horizon 4 finns där för dig. Där du, och i det här fallet dina vänner väljer vad som är kul för er. Det är ett spel som uppmuntrar och bjuder in dig till att göra vad som känns rätt för stunden. Ibland vill man trimma motorer till leda, andra gånger är man ute och river skyltar, och vissa dagar vill man bli den vassaste och mest professionella bilisten online. Sen finns det också de där stunderna då man oavsett väder, vind och säsong bara vill gasa runt i en öppen värld utan lagar och konsekvenser där inget dömer en. För ibland vill man bara ha kul.

Och kul är precis vad Forza Horizon 4 är.

Betyg: 9/10