Spel som bygger på filmer har ett väldigt dåligt rykte. För varje The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay har det släppts 99 filmlicensspel som alla vill glömma så snabbt som möjligt. De mest framgångsrika licensspelen är inte sådana som försöker återskapa en specifik film, utan de som tar ett bredare grepp på en karaktär eller en hel fiktiv värld.

Ett undantag från regeln att filmlicensspel bör skys som pesten är Toy Story 3: The Video Game. Spelet dyker ofta upp på listor över de mest underskattade spelen och när man börjar spela är det lätt att förstå varför. Toy Story 3: The Video Game är först och främst väldigt kul att spel men lyckas dessutom verkligen återskapa känslan från förlagan.


Toy Story 3: The Video Game är skapat av amerikanska Avalanche Software, som inte ska blandas ihop med svenska Avalanche Studios. Studion är mest känd för de tre Disney Infinity-spelen. Och har du spelat något av dessa så kommer du att känna igenom dig i Toy Story 3: The Video Game. Spelet, som släpptes innan de tre Disney Infinity-spelen, är en slags prototyp till dessa, ett mindre Disney Infinity som enbart fokuserar på Toy Story-världen.

LÄS MER: Vår recension av Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order

Toy Story 3: The Video Game är två spel i ett. Dels är det ett tredimensionellt plattformspel, som utspelar sig parallellt med handlingen i filmen, och dels är det en sandlåda i en öppen värld. Denna sandlåda, kallad Toy Box mode, har en vilda västern-stad som utgångspunkt, och sedan kan du låsa upp nya platser i världen, med allt från science fiction-tema till skräckberättelse-tema. Som i de flesta öppna världar drar du runt och utför uppdrag, deltar i racingtävlingar, fotar spännande händelser, samlar på saker som finns utströdda i världen och så vidare. Du kan dessutom köpa nya hus, och till och med nya invånare till din stad. Dessutom kan du designa om husen, och till och med invånarna, precis som du vill.

Story-läget är spelets svagaste kort. Själva berättelsen är trevlig. Snarare än att följa handlingen i filmen slaviskt, så fyller den ut storyn i filmen och berättar om saker som händer omkring scenerna i filmen. Detta fungerar på ett alldeles utmärkt sätt, speciellt om man har filmen i färskt minne. Problemet är att kontrollen är milimeternoga när det kommer till plattformshoppande, samtidigt som plattformsuppdragen egentligen lutar åt upptäckande, pussellösning och en och annan strid, snarare än mot plattformshoppande. Så medan man fokuserar på upptäckandet och pussellösningen så dör man plötsligt för att man hoppade en millimeter fel. I plattformsspel som bygger på utforskande brukar kontrollen vara mer förlåtanade, men i det här spelet är den lika kräsen som i ett spel som helt fokuserar på precist plattformshoppande. Det känns riktigt bakvänt och ibland rent av orättvist i all sin rättvisa. Som tur var finns det massor av checkpoints, så den här stora frustrationen infaller aldrig. Det finns även ett elegant tips-system om du skulle köra fast i problemlösningen.

Det är Toy Box mode som är den stora festen i spelet. Det är rent skamligt kul att dra runt och utföra uppdrag och ta sig an utmaningar. Även om spelet inte revolutionerar den här typen av spel på något sätt, som gör det så gott som allt rätt. Allt är färgglatt, inbjudande och roligt. Det finns massor av saker att testa, leka med och samla på. Det enda problemet är att vissa uppdrag är något oklara i beskrivningen och att det inte finns någon karta. Så ibland vet man inte riktigt vad man ska göra, och det är en pil som typ pekar åt något håll, men dessa tillfällen är få. 95 procent av tiden har man hur kul som helst, när man köper nya leksaker och utför fåniga uppdrag. Lägg till att spelet går att spela två spelare på delad skärm och vi har en familjevänlig vinnare.

Toy Story 3: The Video Game är inget spel som står på egen hand. Det är specifikt skapat för fans av just Toy Story-filmerna. Men å andra sidan, vem gillar inte Toy Story-filmerna? Det bästa sättet att uppleva det är förmodligen att göra som jag gjorde, att se om Toy Story 3 och sedan kasta direkt dig in i spelet efteråt. För trots att spelmekaniken i Toy Box mode är härligt kul är spelets främsta element att det lyckas återskapa Toy Story-känslan. Det känns verkligen som du spelar som just Woody, Buzz Lightyear och Jessie, och alla platser och karaktärer som du möter känns och beter sig alldeles rätt. Toy Story 3: The Video Game är inget mästerverk, men bitvis är det galet kul att spela och är du ute efter just ett Toy Story-spel så är det klockrent. Och det är just det som jag önskar mig av ett licensspel.