I Red Dead Redemption har John Marston lämnat sitt outlaw-liv och sitt gamla gäng bakom sig och blivit hederlig. I början av spelet får han möjligheten att sona sina gamla brott med goda gärningar under spelets gång. Men John Marston är inte den ende cowboy-styggingen i spelhistorien som bytt sida.

I den populära, färgglada onlineskjutarfesten Overwatch finner vi nämligen Jesse McCree. Som ung tillhörde han det ökända Deadlock Gang, som handlade med illegala vapen och militär teknik i den amerikanska södern. När Overwatch-gänget satte dit hans gäng fick McCree valet att skaka galler eller gå över till den goda sida. Sedan dess har han spenderat sina dagar med att sona för sina gamla brott med att kämpa för det goda, även om metoderna hans hemliga team använder fortfarande är ljusskygga.

För att fira att det är vilda västern-vecka här på Player1 beslutade jag mig för att för första gången spela med McCree i spelet. Och det är inte bara första gången jag spelar med McCree, det är första gången jag spelar som en DPS (damange dealer) i Overwatch överhuvudtaget. Under mina fem månader med spelet har jag bara spelat som tank och support (healer). Problemet med att spela som DPS är är de flesta spelare vill spela som DPS. Så inriktar man sig på att spela som tank eller healer får man så gott som alltid en vettig roll i varje lag man hamnar i. Men insisterar man att spela som DPS kanske alla andra i laget också spelar samma roll och då åker laget vanligtvis på styrk, tills någon i laget tar förnuftet till fånga, tänker om och byter till tank eller support.

Hur gick det då att spela med McCree för första gången? Hyfsat måste jag säga. Jag dog en massa, förstås, och visste inte riktigt hur jag skulle använda hans specialattacker, förstås, och framför allt hans superattack tog det en liten stund innan jag förstod hur den skulle användas. Från början drog jag iväg den alldeles för tidigt, och förstod inte att den behöver någon sekund på sig att låsa sig på motståndarna. Vill du se mig försöka bemästra McCree för första gången, och se om det blev seger eller förlust till sist, så kan du kolla in den här videon:

Som vi kan se i videon finns inte bara en cowboy utan även en Vilda Västern-bana – Route 66 – i Overwatch. I och med att spelet utspelar sig på 2070-talet, så ser inte västern riktigt ut som den gjorde på 1800-talet förstås. Utanför saloonen står inte hästarna på rad, utan där är istället svävarcyklar parkerade. Men gruvgångarna, de brandgula klipporna, den söndersprängda tågbron och alla kaktusarna är av bästa märke.

Blizzard döpte karaktären Jesse McCree med glimten i ögat. Först gjorde de två listor med förnamn och efternamn som skulle passa en cowboy, men ingen kombination kändes helt rätt. Då påpekade någon att Blizzard-designern Jesse McCree hade ett prefekt cowboy-namn. Efter en del funderande kom de fram till att det var det bästa namnet, och deras medarbetare Jesse McCree skrev över rättigheterna till sitt namn på Blizzard, så att de kunde använda det i spelet.

Kommer jag att fortsätta att spela med McCree? Jag kommer säkert att återkomma till honom någon gång då och då, men jag fortsätter framför allt som support och tank. Jag gillar att fara omkring och hela de andra spelarna som support, och att sätta upp sköldar och den extra hälsan man har som tank. Det finns alltid något att göra för laget i alla matcher i Overwatch när man spelar som tank och healer, så Cowboy-livet kommer jag att i först hand leva i andra spel.