Jag har alltid varit svag för kluriga spel med realistisk fysik. Faktum är att just den biten av The Legend of Zelda: Breath of the Wild gav mig så mycket glädje att bara det hade motiverat inköpspriset för min del. Som ett stort fan av indiespel har jag samlat på mig mängder av spel där verklighetens principer styr. Och som den goda medmänniska jag är tänker jag dela mina erfarenheter med er läsare!

Med det sagt så tänkte jag presentera två speltitlar som verkligen lever upp till epitet fysikspel, nämligen Art of Balance och Marble It Up!.

Art of Balance

Här snackar vi om ett spel som gjorde succé redan på Wii-tiden och som sedermera har funnit sin väg till alla Nintendos konsoler. Grundkonceptet är busenkelt: Du har en bas av sten som står i ett vattenfyllt tråg, på basen ska det staplas olika block. Så länge inget blocket trillar ner i vattnet har du klarat uppgiften. I början är det inte svårare än att en treåring skulle klara det, men allt eftersom introduceras nya hinder. Det kan vara material som går sönder om du staplar mer än två andra block på det, tidsbegränsningar eller väldigt udda former på både basen och byggblocken.

MER FYSIKPUSSEL: Zen Bound 2

Charmen ligger i att allt är realistiskt, både fysiskt och sett till spelets grafiska stil. Här har uppenbarligen personerna bakom spelet tänkt till och vågat lita på att realism är nog för att skapa spännande fysikpussel. Något som också förstärks av att varje utmaning är ett stilleben i japansk stil med vackra växter och smakfull ljussättning. Det är helt enkelt väldigt rogivande att spela ensam och låta sig bli ett med spelet. För den rätta närvaron bör man använda Joy-Con:sen som rörelsebaserade handkontroller, men det funkar även med touch och traditionella kontroller.

Om man ger sig i kast med flerspelarlägena är det mer av ett snyggt partyspel, där upptill fyra personer kan tävla om att bygga högst torn, placera all bitar på basen eller lösa flest antal pussel på endast tre försök. Alltid lika kul att se vuxna människor bli som små barn och stapla klossar frenetiskt och skratta åt de andras misstag.

Med över 200 pussel och fyra olika flerspelarlägen får du väldigt mycket för pengarna. Faktum är att jag äger Art of Balance på alla format inklusive en portning till Playstation 4.


Marble It Up!

Rent grafiskt är detta raka motsatsen till föregående spel, med lite småful grafik och en känsla av att det visuella kom i sista hand. Gemensamt är dock de enkla premisserna, som här bygger på att du ska ta en kula och rulla runt den på en bana. Antingen för att samla ihop diamanter på olika ställen eller rent krasst ta sig från punkt A till punkt B.

Det låter kanske inte så upphetsande i sig, men än en gång skrider fysikens riddare in i bilden och ger sin glans åt det hela. Kulan styr du med vänster spak, som också fungerar som gas och broms medans höger spak styr kameran. Banorna är ingen större utmaning att ta sig igenom i början, men allt eftersom tillkommer mängder av skarpa svängar, is på banan, hål och nivåskillnader som måste överbryggas. Som hjälp hittar du olika power ups som bland annat kan sakta ner tiden, ge dig förmågan att hoppa högt eller en välbehövlig turbo boost.

LÄS OM MER INDIESPEL: Headliner: NoviNews

Sakta men säkert inser du att målet inte är att klara sig igenom en bana utan att göra det så snabbt som möjligt. Och plötsligt sitter man där och filar på sina bästa tider och undrar hur fasiken de som ligger i topp på rankinglistorna gick tillväga. Grafiken är då sekundär, för det är den silkeslena och stabila bilduppdateringen på 60 fps kombinerat med snortajt kontroll som är stjärnan i spelet. Och det är hundra procent nödvändigt för att ha en chans när allt flyger fram och vägen till målet är kurvigare än Kim Kardashian! Spelets HD Rumble ger ytterligare en dimension åt det hela och förstärker känslan av det som händer på banan.

Marble It Up! lever och dör med hur mycket du gillar att nötta tider, för antalet banor är i dagsläget endast 40 stycken. Men en baneditor är på väg till PC, där man kan skapa sina egna banor och använda i både PC och Switch-versionen.

Gillar du kul-iga spel är du hemma här, speciellt då utvecklarna är samma personer som gjorde både Marble Blast Gold och Marble Blast Ultra. Båda är gamla kultspel som fortfarande är populära inom Marble-kretsar. Är du osäker på om det är något för dig kan kan du testa föregångarna gratis här på antingen Linux, Mac eller PC.