Karate Kid hade sin Mr. Miyagi. Luke Skywalker hade både Obi-Wan Kenobi och Yoda. Men var är min läromästare och mentor som kan visa mig hur man når framgångar online i spelens värld?

Internet i allmänhet, och wikis och Youtube i synnerhet, är fulla av guider och tips till hur man når framgång i onlinekampen i spel som Splatoon 2 och Overwatch. Men ibland vet jag att jag gör något fel, men jag vet inte exakt vad det är jag gör för fel, så det är svårt att fråga någon om råd. Då det inte finns någon röstchatt i Splatoon 2, och det ändå är ingen som röstchattar i Overwatch, är det ingen av mina medspelare som kan berätta för mig vad jag gör för fel. Det är också svårt att googla, när allt man har en bestämd känsla av att det är något som man gör som är fel.

Vissa spel är bra på att ge feedback, som Overwatch som ger små tips på laddningsskärmen om situationen man dött i när man återföds, medan andra spel inte ger någon feedback alls. De flesta fightingspel har en tutorial, men den brukar oftast bara berätta vad man ska göra, men inte när man ska göra det, eller varför man ska göra det.

Flera av mina kompisar är bättre på TV-spel än mig, men de spelar inte de onlinespel som jag spelar, så de kan inte hjälpa mig med taktik och goda råd. Jag har fått finna alternativa vägar.

Då det inte är någon hemlighet att människor gillar att klanka ner på andra och pina dem för alla deras misstag och fel kom jag på en bra idé i vintras. Jag spelar in mina desperata försök att lyckas online i Street Fighter och Splatoon och lägger upp dem på Youtube. Då kan spelare som är mycket bättre än jag ha skoj med dessa videor och hånfullt kommentera vad jag gör för fel. Härligt! På det sättet kommer jag äntligen att lära mig av mina misstag och bli mycket bättre på spelen!

Problemet var bara att mina videor fick få tittare och ännu färre kommentarer. Jag vet såldes fortfarande att jag gör något fel, och nu kan hela världen se det dessutom, men jag vet fortfarande inte exakt vad det är jag gör som är fel.

Att fråga om råd i spelens diskussionstrådar fungerar naturligtvis, men bara när man vet exakt vad man ska fråga efter. När jag har denna känsla av att det är någonting jag gör fel – alla förluster pekar onekligen på det – men jag vet inte vad det är jag gör som ör fel, är det svårare att fråga om goda råd. Och ibland får man inte ens något vettigt råd ens när man ställer en väldigt klar och tydlig fråga.

LÄS MER: Spel som kräver Youtube

Inte för att erfarna spelare är snorkiga och nobbar en novis, inte alls. Men jag har märkt att många toppspelare har väldigt svårt att ge råd till en nybörjare. Onlinespel är ofta väldigt annorlunda att spela på hög nivå än att spela på mellannivå eller låg nivå. Det är andra karaktärer som spelas, andra vapen som föredras och andra taktiker som gäller på hög och låg nivå. Även om grunden naturligtvis är precis den samma är det en toppspelare och en amatörspelare måste tänka på under matchen ofta så olika saker, så att det närmast är som två skilda spel.

mentorSå var hittar jag min mentor som inte bara kan spelen innan och utan, men även kan förstå hur spelen fungerar på nivåerna under de högsta? Var hittar jag min coach som kan sitta bredvid mig  i soffan eller i örat, och se vad jag gör för fel? Som med lugn och saklig röst kan ger mig precis de råd jag behöver för att jag ska bli bättre och ta mig vidare upp för rankingen? Långt skägg och magiska krafter är inget krav.