I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Player One fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Jag kan vara en sådan där som finner utmaning i ett helt vanligt pusselbetonat plattformsspel där jag försöker kontrollera en ensam karaktär från punkt A till punkt B med allt mer intensiva hinder däremellan. Ännu värre blir det om jag förväntas ha ansvar för två karaktärer mer eller mindre samtidigt. Jag tittar på dig Unravel Two. Ett sådant spel erbjuder visserligen ofta alternativet att ringa in en vän och styra en karaktär var, men ett sådant beslut leder lätt till att man drar åt olika håll. Detta leder mig smidigt in på Mirrored Souls. Ett pusselinriktat plattformsspel där jag måste navigera hinder med två karaktärer samtidigt som dessutom drar åt olika håll. Det blir kul, häng med.

Ungefärlig speltid: 6-8 timmar.

Nu låter det som att jag ska såga Mirrored Souls spegelvänt längs fotknölarna, men så illa är det såklart inte. Däremot är detta ett pusseläventyr som sätter ribban iögonfallande högt för sin spelarbas, och är du då inte erfaren i genren kan det bli tufft. Men vad är det då som gör det hela så utmanande och hur fungerar det?

Min skärm är delad i två och på varje sida hittar vi spelets två huvudkaraktärer Ravi och Daru som måste ta sig igenom flertalet utmaningar med det slutgiltiga målet att återförenas med varandra. Kruxet är bara det att när Ravi går höger så går Daru vänster och jag har endast en styrspark att använda för att kontrollera de båda. I början går det rätt okej eftersom banorna de båda behöver navigera är mer eller mindre identiska, fast spegelvända då. Det tar dock inte lång tid innan det börjar lukta bränt från delar av Andreas hjärna när Ravi plötsligt ska flytta runt pelare medan Daru ska hoppa upp på trappliknande plattformar. Allt detta sker genom en enskild styrspak, en enskild hoppknapp och en enskild greppknapp. Om Daru ska hoppa upp på en plattform kanske Ravi har livsfarliga växter över huvudet som dödar vid minsta kontakt. Jag behöver med andra ord har två parallella strategier för varje problem som dessutom har en likvärdig lösning.

FLER SPEL DU HINNER SPELA: Klart du hinner spela Lake

Denna bitvis frustrerande och eventuellt hårslitande utmaning ackompanjeras dessutom av en överraskande avslappnande kuliss av såväl bild och ljud som narrativ. Läckra handmålade bakgrunder möter ett mysigt soundtrack som tillsammans med en gemytlig och kärleksfull handling bildar en spännande kontrast till det inte så avslappnande pusslandet.

Känner du nu att parallella pusselutmaningar är något för dig? Känner du att dina spelögon är så pass vältränade att de hade klarat av en bana var? Känner du att samarbetsövningar eller co-op låter som en kul grej men att du avskyr tanken på att faktiskt samarbeta med en annan människa? Då har jag hittat spelet för dig, och då kommer det troligtvis även bara ta dig mellan sex och åtta timmar att klara av.


Mirrored Souls finns att spela på Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch och PC.