Det är inte ovanligt att kreativa själar inspireras av varandra. Spelindustrin alla yrkesområden hade inte varit där de är idag om det inte vore för att utvecklare, grafiker och kompositörer blivit inspirerade av varandra genom åren. Det är en helt naturlig iterativ process som främjar förfining. Det är så vi gör diamanter utav kolbitar. Inspiration är av godo. Men sen finns det vissa element som går ett eller två steg för långt.

LÄS FÖRSTA DELEN: Lånade spelmelodier: Volym 1 – musikartisterna som inspirerade

Man brukar säga att kopiera är den bästa formen av smicker. I den här artikelserien kommer vi granska den musik som tog detta motto till det extrema. Det förefaller sig nämligen så att spelmusik, i synnerhet gammal sådan, lånade friskt från annan redan existerande musik. Spelbranschen var rena vilda västern under sina yngre dagar. Det var en tid då uppenbarligen ingen slängde omkring med copyright-skydd både hit och dit. Det har i slutändan lett till några riktigt minnesvärda musikstycken. Ni kanske rentav kan bli förvånade att några av era älskade spellåtar är rakt av eller häftigt kopierad från annan musik. Det kan röra sig om individuella artister eller band, musik från film, spelmusik som lånat från annan spelmusik och vi kommer även kika på artister som verkar inspirerats av spelmusik. Yup, it goes both ways.

Mega Man X3 & Guns N Roses

Neon Tiger Theme (1996) & My Michelle (1987)

Man hör redan i den lugnare inledningen att My Michelle delar samma musikslinga med det tredje X-spelets Neon Tiger-bana. När låten sen tar fart och rockar till sig ordentligt finns det inte längre några tvivel att Capcoms kompositörer nallat friskt från albumet Appetite for Destruction. Det är bra att utvecklarna åtminstone återgäldade sin akt genom att i Mega Man X5 kärleksfullt döpa två bossar till Grizzly Slash och Axle The Red. Cirkeln är sluten.

https://youtu.be/6zgu1owXhxU

Metal Gear Solid & Georgy Sviridov

Metal Gear Solid Theme (1999) & Winter Road (1979)

Om du som TV-spelare skulle lyssna på det den sovjetiska neoromantiska kompositören Georgy Sviridov och hans verk The Winter Road hade du förmodligen börjat känna igen element. Det bär nämligen många likheter med det omtyckta Metal Gear Solid-temat, så i den grad att det faktiskt uppstod en rättstvist, något som bl.a. resulterade i att temat uteblev i Metal Gear Solid 3. Det är inte alltid som man kommer undan med att norpa kompositioner från andra kreatörer.

Street Fighter 2 & Cheap Trick

Ken’s Theme (1992) & Mighty Wings (1986)

Capcoms musiker gick åter på rövartåg när dom behövde inspiration till Kens ledmotiv i Street Fighter 2. Dom hittade det dom sökte i inget annat än soundtracket till Top Gun. Det är inte “Take my Breath Away” men likväl ett rimligtvis känt låtstycke. Vissa bryr sig inte att ens försöka vara hemliga utan hämtar sina idéer direkt från några av 80-talets populäraste och mest sedda filmer. Subtilt Capcom. Subtilt.

Chrono Trigger & Pink Floyd

The Trial (1995) & The Trial (1979)

Robos Rick Astley-inspirerade tema är känt men den här insikten om Chrono Triggers domstolsmusik överraskade även mig. Det är vida känt att många tidiga spelmusiker var väldigt inspirerade av progrock och få band inom den genren är lika kända som Pink Floyd. Om man skall stjäla kan man väl lika gärna göra det från de bästa? Mitsuda skred till verket och gav till och med låten exakt samma namn och lät den agera ledmotiv för Chrono Triggers berömda domstolsscen där Crono står inför rätta. Jag har därmed svårt att inte charmas av Mitsudas smarta baktanke med lånet men det är samtidigt svårt att blunda för hur lika de två verken är.

https://youtu.be/_E6aJ3bf5FI

Det var allt för den här veckan! Jag återkommer en annan gång med en ny del som fortsätter att syna vår älskade spelmusik i fogarna för att se om det faktiskt är helt originell och ny musik vi lyssnat på genom åren eller ett skamlöst plagiat.