Det sägs att lokal multiplayer är död, men Nintendo Switch har redan från början gjort sitt bästa för att bevisa motsatsen. Maskinen har ett hav av titlar för minst fyra spelare på samma tv. Det här är den stora listan över alla köpvärda spel för fyra till åtta spelare på samma TV till Nintendos magiska lilla maskin.

Plattformsspel

New Super Mario Bros. U Deluxe (Fyra spelare)

Nintendo tog den två dimensionella Super Mario-spelen in i ”den fjärde dimensionen” med New Super Mario Wii år 2009, när ett Super Mario spel för första gången erbjöd fyra spelare samtidigt. Uppföljaren till Wii U, som släpptes 2012, finns numera i en utökad utgåva till Nintendo Switch. Nybörjarkaraktärerna Toadette och Nabbit har tillkommit sedan Wii U-utgåvan. Spelet är kanske mest känt för kontroversen kring att Toadette kan förvandla sig till Peachette när hon får tag i en gyllene krona, vilket fick halva nätet att spekulera kring Bowsette.

Toadette är spelbar!

Spelet har 80/100 på Metacritic.

Super Mario Maker 2 (Fyra spelare)

Super Mario Maker 2 handlar lika mycket om att skapa som att spela. I spelet kan du nämligen skapa dina helt egna tvådimensionella Super Mario-banor. Två spelare kan hjälpas åt att skapa banorna, men hela fyra spelare kan hjälpas åt att klara banorna sedan. Eller så kan man stjälpa för varandra förstås.

Toadette är spelbar!

Spelet har 88/100 på Metacritic.

Ultimate Chicken Horse (Fyra spelare)

Här är ett annat spel där man bygger plattformsbanor. Men här bygger man banorna medan man spelar dem och man tävlar mot varandra för att komma först i mål!

”Ultimate Chicken Horse effortlessly combines level creation, solid platforming and brilliant multiplayer all into one fantastic package.” skrev Nintendo Insider. ”Ultimate Chicken Horse is very easily one of the best party games on Switch. It has a unique blend of creativity and platforming, it is widely accessible with intuitive, fluid controls, and it has loads of content and potential.” skrev Nintendo Enthusiast.

Spelet har 80/100 på Metacritic.

Kirby Star Allies (Fyra spelare)

Vill du ha ett lättsammare och enklare plattformspel för fyra personer rekommenderas Kirby Star Allies. Recensenterna är delade i frågan om spelet är lätt på ett skönt sätt eller om spelet är så lätt att det inte längre är roligt att spela. Men ska du spela med några vänner som inte är vana med tv-spel kan det vara ett gott val.

Spelet har 73/100 på Metacritic.

Bubble Bobble 4 Friends (Fyra spelare)

Superklassikern Bubble Bobble var ett av 80-talets roligaste och skönaste spel. Då var det två söta drakar som kunde klara de många skärmarna tillsammans, men nu ökar vi antalet spelare till fyra!

Här är ännu ett spel där recensenterna är väldigt oense  med varandra – de rör sig från 10/10 till 4/10. ”All in all, I found Bubble Bobble 4 Friends to be a really fun take on the old Taito franchise, and a great experience for old and new players alike.” skriver Gaming Age. ”Bubble Bobble 4 Friends tries to capture the magic from the original, but it fails in the end. The gameplay is enjoyable, but it becomes stale really quick, there is no challenge to speak of and the price is too high for what you’re getting.” skriver XGN. Så det kan vara en god idé att kolla lite närmare på ett par olika recensioner innan ett köp. Till exempel vår recension som du hittar här, där vi tyvärr får veta att spelet passar bättre för två spelare än för fyra.

Spelet har 68/100 på Metacritic.

Rayman Legends: Definitive Edition (Fyra spelare)

Rayman Legends finns till alla tänkbara moderna format som existerar, och naturligtvis även till Switchen. Och det behövs ju bara en liten titt på trailern för att man ska bli förälskad i det här spelet. Att spelet ska vara underbart snyggt brukar inte vara det första man tänker på när man väljer ett spel för fyra spelare, men vill du ha det snyggaste spelet för fyra spelare så har du en god kandidat här. Extra plus för den supercoola barbar-prinsessan Barbara!

Recensenternas enda egentliga klagomål är att utgåvan inte känns helt ”definitiv” när den till och med saknar vissa inslag från tidigare versioner, men annars är det tummen upp som gäller.

Spelet har 84/100 på Metacritic.

Runbow (Åtta spelare)

Vill du ha ett plattformsspel för åtta spelare så har du verkligen inte många kandidater att välja på, men här har du ett! Gillar du klara, tydliga färger är det också ett plus, för här är det verkligen alla regnbågens färger som det bjuds på.

Spelet har 79/100 på Metacritic.

N++ (Fyra spelare)

Vill du satsa mer på grått så är N++ ditt val. N++ är mer känt som ett enspelarspel, men det låter också fyra spelare ge sig på de riktigt svåra banorna tillsammans.

Spelet har 80/100 på Metacritic.

Metroidvania

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition (Fyra spelare)

Metroidvania-spel för två spelare är verkligen inte vanliga. För att inte tala om metroidvania-spel för fyra spelare, men Guacamelee är ett sådant. Och vem älskar inte mexikanska wrestlare?

Spelet har 86/100 på Metacritic.

Guacamelee! 2 (Fyra spelare)

Mer mexikanskt-Metroidvania-skoj i den älskade uppföljaren.

Spelet har 87/100 på Metacritic.

Plattforms-pussel

Trine 4: The Nightmare Prince (Fyra spelare)

De första tre Trine spelen var något så ovanligt som spel som designats specifikt för tre spelare, men den fjärde delen höjer – passande nog – antalet spelare till fyra. Jag och mina vänner har klarat det första spelet, och det var riktigt kul att spela när en spelare var trollkarl, en var barbar och en tjuv, och det gällde att med sina helt olika egenskaper försöka samarbeta för att ta sig genom de pussliga plattformsbanorna. Och då det inte sällan händer att någon måste lämna återbud när man tänkt spela fyra spelare är det aldrig fel att ha ett par spel för tre spelare i reserv.

Det fjärde spelet har 80/100 på Metacritic.

Heave Ho (Fyra spelare)

Om du mirakulöst nog har kvar dina vänner efter ett par kvällar Mario Kart 8 Deluxe, så är det här spelet som slutligen kommer sätta stopp för all vänskap. Fyra spelare styr var sin avatar som ska gripa tag i varandra för att hjälpas åt att klara ett antal korta och svåra plattformsbanor. Ungefär allt kan gå fel, och går fel, precis hela tiden, och antalet utskällda syndabockar är snart oräkneliga. Oroa dig inte, du kan alltid skaffa nya vänner på något sätt!

Spelet har 80/100 på Metacritic.

Plattforms-action

Unruly Heroes (Fyra spelare)

Om du vill ha mer action i ditt plattformspelande så är Unruly Heroes ett spel som ska kolla in. Vi glömmer att trailern har den minsta engagerade kommentatorsrösten någonsin och istället låter vi oss tjusas av den fina grafiken. Ja, det finns en förklaring till att spelet påminner så mycket om Rayman Legends; ett par av spelmakarna har arbetat på båda spelen.

Spelet har 75/100 på Metacritic.

Fightingspel

Super Smash Bros Ultimate (Åtta spelare)

Super Smash Bros Ultimate är det mest sålda fightingspelet någonsin med arton miljoner sålda exemplar, och ett av väldigt, väldigt få fightingspel där du kan spela åtta spelare samtidigt. Och då det, trots alla miljoner sålda exemplar, är märkligt svårt att hitta online-matcher i spelet, så är det verkligen ett spel där du behöver några kompisar i soffan. Förutom mina kompisar då, för de tyckte att detta enkla spel var alldeles för komplicerat. Äsch!

Spelet har 93/100 på Metacritic.

ARMS (Fyra spelare)

Arms är ännu ett ovanligt fightingspel från Nintendo. Alla kämparna i spelet har jättelånga armar, som du slåss med genom att svinga dina armar på riktigt med en Joy-Con i varje hand. Och istället för att se kämparna från sidan – som i de allra flesta fightingspel – så ser du din fighter bakifrån.

Jag hoppade mer eller mindre över hela Wii-tiden, för jag var aldrig intresserad av rörelsekänsligt viftande, men Arms är spelet som fått mig att helt ändra åsikt. Att bara styra sin fighter med rörelsekontroller i det här spelet är otroligt roligt. Och att spelet dessutom stödjer fyra spelare på delad skärm är helt galet. Så var beredd på totalt kaos framför tv:n när fyra vänner hoppar omkring och svingar sina armar, skriker och har sig. Tänk dock på att spelet kräver åtta Joy-Cons för att verkligen komma till sin rätt som fyraspelarspel.

Spelet har 77/100 på Metacritic. (Vilket är på tok för lite. Arms förtjänar mycket mer!)

Pusselspel

Puyo Puyo Tetris (Fyra spelare)

Spelvärlden är full av cross-overs, men vanligtvis är det två fightingserier som går i strid med varandra, eller någon form av kortspel eller strategispel med karaktärer från flera olika serier. Här är det dock klassiska två pusselspel som krockar med varandra. I Puyo Puyo Tetris kan du välja om du vill spela Puyo Puyo eller Tetris eller Puyo Puyo och Tetris samtidigt! Med fyra spelare samtidigt blir det förstås extra mycket kaos av fallande block.

Spelet har 81/100 på Metacritic.

Tumblestone (Fyra spelare)

Ett annat spel med fallande block för fyra spelare är Tumblestone. Spelet som försöker sälja sig själv med att man kan spela som en korv. Och visst, det köper vi!

Spelet har tre recensioner på Metacritic, som alla ger spelet 80/100.

Death Squared (Fyra spelare)

Här har vi ett pusselspel utan fallande block; istället är det fyra kubformade robotar som ska hjälpas åt att lösa pussel.

Spelet har 78/100 på Metacritic.

Action-pussel

Flat Heroes (Fyra spelare)

Om du vill ha ett pusselspel där du inte får sitta och tänka men allt händer rasande snabbt och det är action precis hela tiden så kan du kolla in plattformsspelet Flat Heroes.

”Who could have thought a game focused on squares would be so much fun? Simple on the surface but underneath its minimalistic presentation lays the beating heart of a challenging and extremely satisfying platformer. One packed with content that can be enjoyed whether you’re playing alone or in a group. If you’re on the search for a new eShop purchase then I cannot recommend Flat Heroes enough. An absolute must for fans of the genre. ” skrev Nintendo Insider.

Spelet har 82/100 på Metacritic.

Inversus Deluxe (Fyra spelare)

Ett annat i högsta grad intensivt och minimalistiskt action-pussel med fyrkanter för fyra spelare är Inversus Deluxe. Dina korridorer är motståndarens väggar och dina väggar är motståndarens korridorer.

”INVERSUS Deluxe provides a nice multiplayer and a decent single player experience on the Switch, making great use of the Joycons. Though the simple nature of the game is easy to learn, there really is not a lot to it, so don’t except a very deep or rich experience. But if you’ve got a hankering for a solid twin-stick shooter (that you can play with your friends) on-the-go, you can’t go wrong.”  skrev NintendoWorldReport.

Spelet har 70/100 på Metacritic.

Actionrollspel

Diablo III: Eternal Collection (Fyra spelare)

Diablo III är tveklöst ett av de mest kända spelen på listan; ett spel som så gott som alla spelare känner till. Monster ska dödas, grottor ska utforskas och framför allt ska massor av loot samlas. Många spel för fyra spelare är – på gott och ont – rätt enkla till upplägget och korta till speltiden, men här har vi verkligen ett matigt äventyr. Det problem som jag och mina vänner hade med spelet är dock att det aldrig kändes riktigt utformat för fyra spelare. Det kändes aldrig som vi hjälptes åt, men mera som vi alla spelade samma enspelarspel samtidigt.

Spelet har 88/100 på Metacritic.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order (Fyra spelare)

Om spel är konst eller inte vet vi fortfarande inte, men nog var det en kulturgärning när Nintendo beslöt att återuppliva Marvel Ultimate Alliance-serien. Upplägget är enkelt: välj fyra Marvel-hjältar och dra runt och ge skurkarna en massa smörj. Vad mer kan man önska av en eftermiddag med vännerna? Läs vår recension här!

Spelet har 73/100 på Metacritic.

Nine Parchments (Fyra spelare)

Nine Parchments har ett lite annorlunda infallsvinkel på actionrollspels-genren; istället för att spela som fyra olika klasser så spelar alla spelare som magiker. Men dessa går å andra sidan att skräddarsys på många olika sätt, så att en spelare till exempel tar på sig att sköta allt helandet. Ett annat originellt inslag är dash-förmågan, som får spelet att bitvis kännas som ett actionspel från Housemarque. Och att trycka på dash-knappen det måste man ständigt göra för annars är man snabbt överväldigad av alla fienderna. Men när det är ett veritabelt kaos av fiender och vänner som far omkring över hela skärmen och banan kantas av branta stup är det lätt att dasha fullständigt åt helvete. Eller så gör man det klassiska misstaget att råka hela fienderna istället när man ska hela sina vänner… Spelet har nämligen ytterligare en sak som får det att stå ut emot mängden av actionrollspelspel för fyra spelare: det är riktigt, riktigt svårt.

Spelet har 66/100 på Metacritic, vilket jag måste säga är väldigt i underkant. Jag och mina kompisar hade betydligt roligare med det här än med Diablo III. Framför allt är det kul med ett co-op spel där man faktiskt måste samarbeta och hjälpas åt. I Nine Parchements måste man ständigt utarbeta en taktik och en ny strategi tillsammans efter att man misslyckats på en sekvens. Här känns det aldrig som att fyra spelare spelar ett enspelarspel samtidigt.

Castle Crashers Remastered (Fyra spelare)

Castle Crashers är på många sätt en föregångare inom genren modernt-beat-’em-up. Sedan det släpptes på Xbox Live Arcade 2008 har det bildat skola för hur ett sådant här spel för fyra personer samtidigt ska se ut och fungera. Med en Joy-Con till varje spelare går riddarnas numera klassiska äventyr för ett beskydda sitt rike numera även att avnjuta på Switchen.

Spelet har 77/100 på Metacritic.

Super Kirby Clash (Fyra spelare)

Om du inte kan få nog av att spela som Kirby i Super Smash Bros Ultimate så har vi här ytterligare ett lättsamt Kirby-äventyr för fyra spelare till Nintendo Switch. Det är mest en massa röj kryddat med enkla RPG-element.

Uppmärksamma att spelet är ett free-to-play, så spelet kommer alltså att försöka lura dig på pengar så fort du börjar spela. Men har du helt slut på pengar i börsen och mycket tålamod så är spelet ett alternativ.

Spelet har 74/100 på Metacritic.

Twin-stick-shooter

Assault Android Cactus+ (Fyra spelare)

Assault Android Cactus+ är den främsta twin-stick-shootern för fyra spelare till något format. Ett typiskt sådant spel som inte spelats av så många, men som älskats av så gott som alla som faktiskt har spelat det. Ditt rymdskepp har tagits över av sina egna robotarbetare och nu måste du skjuta, skjuta, skjuta robotar för att ställa allt till rätta igen.

Spelet har 86/100 på Metacritic.

NoReload Heroes (Fyra spelare)

En konkurrent som inte är lika imponerande som Assault Android Cactus+ är NoReload Heroes. Spelet ger ett något billigt intryck, i så väl grafik som gameplay, men är värt att kolla in om du gillar twin-stick-shooters och vill spela fyra spelare. Och om du, som jag, köper det för tio kronor på någon rea så bjuder spelet definitivt på ett par timmars god underhållning för de pengarna.

Intensivt samarbete

Overcooked (Fyra spelare)

Ett av de absolut roligaste spelen för fyra spelare framför samma tv till något format är Overcooked. Som hörs på namnet så är det ett spel där det gäller att laga mat tillsammans, och ett spel där det snabbt blir panik och allting går fel. Om det är just samarbete som lockar dig mest med att spela fyra spelare så bör Overcooked vara det första namnet på din lista.

Spelet har 77/100 på Metacritic.

Overcooked 2 (Fyra spelare)

Mer av samma, men ibland är det allt annat än fel. Läs vår recension här!

Spelet har 81/100 på Metacritic.

Lovers in a Dangerous Spacetime (Fyra spelare)

I det här skojiga spelet så ska du och tre vänner hjälpas åt att hantera ett rymdskepp. En måste styra skeppet medan de övriga tre styr skeppets sköldar och olika vapen. Problemet är bara att det finns fler än fyra stationer på skeppet att sköta, så beroende på varifrån hoten för tillfället kommer blir det en hel del kaotiskt springande fram och tillbaka i skeppet. Det här är verkligen ett spel som kräver kommunikation och samarbete, men när allt väl stämmer är det väldigt kul!

Spelet har 84/100 på Metacritic

Catastronauts (Fyra spelare) 

Och om vi blandar Overcooked och Lovers in a Dangerous Spacetime så får vi Catastronauts. Det är helt enkelt Overcooked i rymden.

Playstation 4-versionen har 78/100 på Metacritic.

Racingsspel

Mario Kart 8 Deluxe (Fyra spelare)

Om du har en Nintendo Switch är chansen stor att du redan har det här spelet. Det var nämligen sålts i fantastiska 23 miljoner exemplar! Inte illa för ett spel som ursprungligen släpptes till ett tidigare format. Och spelet är verkligen fantastiskt kul, inte minst för fyra spelare på delad skärm. Men det är också ett hejdlöst orättvist spel – kan man tycka – så var beredd på att Joy-Cons och Pro Controllers kommer att kastas in i väggarna när ett lopp förloras av ett välplacerat skal på upploppet.

Spelet har 92/100 på Metacritic.

Crash Team Racing Nitro-Fueled (Fyra spelare)

Klassiska Crash Team Racing kom i en nyversion till de moderna konsolerna och så väl kritiker som spelare blev lyckliga. ”Crash Team Racing: Nitro-Fueled has the thrilling speed and the addictive gameplay of the original and adds a metric ton of extra content for fans and newcomers to enjoy.” skrev GamingTrend. ”It’s always going to be a tough ask going up against the near-perfect Mario Kart 8, but Crash Team Racing: Nitro-Fueled is an excellent kart racing alternative for those looking for something different.” skrev Vooks

Spelet har 80/100 på Metacritic.

Team Sonic Racing (Fyra spelare)

Även Sonic har haft framgång inom party-racingen. Inte minst spelet Sonic & All-Stars Racing Transformed är en modern klassiker. Team Sonic Racing blev dock inte lika väl emottaget. Den stora nyheten här att du inte bara kör för dig själv, utan du kör i ett lag som tre spelare. Så det gäller inte bara att komma först i mål utan att hjälpa dina lagkamrater under loppens gång. Flera recensenter påpekar dock att spelet fungerar bättre online än på delad skärm.

Spelet har 71/100 på Metacritic.

Horizon Chase Turbo (Fyra spelare)

Horizon Chase Turbo är en andlig uppföljare till Super Nintendo-spelet Top Gear, ett spel som blev otroligt populärt i Brasilien av någon anledning. Horizon Chase Turbo-gänget bjöd till och med in Barry Leitch, som gjorde musiken till Top Gear, att göra musiken även till det här spelet. Leitch har även gjort musiken till ett annat legendariskt bilspel, nämligen Super Cars 2! I vilket fall som helst så bjuder Horizon Chase Turbo på riktigt klassiskt bilspelande, som det såg ut på 80-talet och början av 90-talet, förutom att den här gången kan ni spela fyra på delad skärm!

Spelet har 82/100 på Metacritic.

Sega Ages Virtua Racing (Åtta spelare)

Och när vi talar om det tidiga 90-talet så måste vi förstås prata om Virtua Racing. Konverteringskungarna på M2 har fått mycket beröm för sin Sega Ages-serie till Nintendo Switch, där de bjuder på perfekta versioner av klassiska Sega-spel med nya funktioner. Och här går man verkligen above and beyond genom att bjuda på något som jag aldrig hört talas om: åtta spelare split-screen. På samma tv alltså! Alltså, det är lätt värt 70 kronor bara för att uppleva det en gång i verkligen…

Spelet har 82/100 på Metacritic.

Fast RMX (Fyra spelare)

Det har inte kommit något F-Zero till Nintendo Switch (ännu), och Fast RMX skapades för att fylla den luckan. Så är F-Zero och Wipeout din grej så är det här spelet du ska kolla in.

Spelet har 81/100 på Metacritic.

Versusspel

Towerfall (Sex spelare)

Vill du tävla mot dina vänner på samma skärm finns det inget roligare spel till något format än Towerfall. Alla kämpar har en pilbåge, man kan hoppa och man kan dasha. Det är allt. Men ur denna enkla grund reser sig ett spel som är lika underhållande i tio minuter som i två timmar. Varje rond kanske bara varar i ett par sekunder innan alla utom en ligger döda. Eller nja, rätt ofta ligger faktiskt alla döda när de två sista lyckats döda varandra på samma gång. Men sedan spelar man ytterligare en rond, och en till och en till och en till.

Det speciella med Switch-versionen är att de övriga formatens fyra spelare här har blivit sex spelare för ännu mera kaos! Samt att du kan spela som Madeline från studions andra storsuccé Celeste!

När du och dina vänner har tänkt att spela ett mastigare co-op spel, som Diablo III, så är Towerfall det perfekta uppvärmningsspelet att inleda med i en halvtimme, för det är verkligen ett spel som får igång alla spelare och får alla på gott humör.

Spelet har 89/100 på Metacritic, och det är det verkligen värt.

Super Bomberman R (Åtta spelare)

Älskar man att spela mot varandra på samma skärm är det svårt att undvika Bomberman, kanske det mest klassiska spela-mot-vänner-på-samma-skärm som finns.

Jag och mina vänner hade väldigt kul med den här varianten av bomberman också. Vår enda kritik var att det var väldigt segt att behöva låsa upp en massa banor som vill ville spela på. Men man kan spela som WWE-brottaren, och store spelfantasten, Xavier Woods redan från start!

Spelet har 62/100 på Metacritic, men då måste det påpekas att spelet har uppgraderats och uppdaterats väldigt mycket sedan den inte helt lyckade premiären, så det är ett i stora delar annorlunda spel nu.

Astro Bears (Fyra spelare)

Astro Bears bygger på en väldigt enkel idé: fyra björnar springer runt, runt en liten planet och lämnar ett magiskt band efter sig, och det gäller att fånga in eller träffa sina motståndare med bandet. Ett bra val om du vill ha ett spel som går väldigt snabbt att lära sig.

Spelet har 66/100 på Metacritic.

Killer Queen Black (Fyra spelare)

Ett spel med något mer komplexa regler är Killer Queen Black, konsolversionen av arkadspelet Killer Queen. Två lag om fyra spelare möter varandra i matcher där ditt lag kan vinna på tre sätt: 1) döda motståndarlagets drottning tre gånger 2) samla nog många bär på banan och lyckas ta dem tillbaka till eran hembas 3) lyckas rida på en väldigt långsam snigel ända till ditt lags mållinje.

Du kan spela fyra spelare på en Switch, men har du två Switchar och två exemplar av spelet (och nog många Joy-Cons) så kan ni spela åtta spelare, alltså en full match om fyra mot fyra spelare.

Recensenterna är väldigt positiva och beskriver spelet som ett unikt inslag i multiplayer-floden.

Spelet har 83/100 på Metacritic.

Treadnauts (Fyra spelare)

Vill du ha ett spel som påminner om Towerfall bör du kolla in Treadnauts, där fyra stridsvagnar studsar omkring på banan och skjuter på varandra för att ta hem segern i matchen. Gillar du spel som är söta och studsiga är det här spelet ditt givna val!

Spelet har bara två recensioner på Metacritic. De ger spelet 75/100 och 70/100.

Worms WMD (Sex spelare)

Ingen samling mulitspelarspel är förstås komplett utan minst ett Worms-spel. Om du verkligen vill förnedra och spränga dina vänner i luften är Worms det givna valet.

Spelet har 83/100 på Metacritic.

Party

Super Mario Party (Fyra spelare)

Den lite avsomnade Mario Party-serien fick en rejäl nystart med Super Mario Party och spelet blev en supersuccé med tio miljoner sålda exemplar. Som vanligt bjuder spelet på massor av minispel där ni tävlar mot varandra. Spelet är lite speciellt då varje spelare måste ha var sin Joy-Con; det går inte att spelas med någon annan kontroll. Så förvänta dig mycket viftande, snurrande och vickande med din Joy-Con!

Det finns också ett co-op läge för fyra spelare där det gäller att ta er ner för en flod på en flotte tillsammans.

Toadette är tyvärr inte spelbar, utan finns bara med som en icke-spelbar karaktär, vilket naturligtvis synd och skam och sänker partystämningen betydligt. Men lite Toadette är bättre än inget Toadette förstås…

Spelet har 76/100 på Metacritic.

The Jackbox Party Pack 1-6 (Fyra till åtta spelare)

Här har vi sex olika samlingar av multiplayer-spel under det populära The Jackbox Party Pack-namnet. Varje samling innehåller fyra-fem spel, och det speciella är att de inte spelas med handkontroller men med mobiltelefoner och tablets. Vissa av spelen låter ända upp till åtta eller tio spelare att vara med!

De sex spelen har mellan 70/100 (Pack 6) och 80/100 (Pack 3) på Metacritic.

Sport

Mario Tennis Aces (Fyra spelare)

Det har varit mycket rapportering i medierna den senaste tiden om att Stina Nilsson byter från skidåkning till skidskytte , men ingen har bytt sport oftare än Mario. Finns det någon sport som han inte provat på? Och dessutom är han en stjärna i precis allting!

Den är gången är det åter tennis som gäller, och upp till fyra spelare kan förstås vara med.

Spelets recensioner var väldigt spridda. Från ”Without any doubt, this is one of the best installments if the Mario Tennis series. Not only for the number of game modes it offers, but because of its addictive gameplay. Mario Tennis Aces is a must-buy for Nintendo Switch owners.” (Hobby Consolas) till ”Showing little appreciation for what makes tennis a fascinating sport, Mario Tennis Aces is like a server who can’t stop committing double faults.” (Slant Magazine). Så det är värt att kolla in ett par olika recensioner innan ett köp.

Toadette är spelbar, så då struntar vi naturligtvis i att vissa recensenter var lite skeptiska!

Spelet har 75/100 på Metacritic.

Rocket League (Fyra spelare)

Att spela fotboll med bilar låter som en helt galen idé, men Rocket League visar att även galna idéer kan bli stora succéer. Här finns inga krångliga regler; det handlar bara om att få in bollen i mål och hindra motståndarlaget från att göra mål på ditt lag. Ett helt galet roligt spel, som det är svårt att sluta spela när man väl har börjat.  Lätt att lära sig men svårt att bemästra, och det blir båda glada skratt och ilskna skrik när man spelar tillsammans på delad skärm.

Spelet har 86/100 på Metacritic.

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 (Fyra spelare)

Nej, det blir inget OS 2020, utan det skjuts upp till 2021, men det hindrar in Mario och Sonic och alla deras vänner från att tävla i alla fall.

När det första Mario & Sonic at the Olympic Games släpptes 2007 var det första spelet någonsin där Mario och Sonic möttes öga mot öga i ett officiellt spel. Sedan dessa har blivit en tradition att Mario och Sonic och alla deras vänner tävlar mot varandra i alla möjliga grenar så fort ett nytt olympiskt spel närmar sig.

Här är ytterligare ett spel som fått väldigt blandad kritik, från riktigt höga betyg till riktigt låga. Det slutade med 69/100 på Metacritic.

Toadette är spelbar, men bara i 110 meter häck, så du kan nog skippa det här spelet.

Stikbold! A Dodgeball Adventure Deluxe (Sex spelare)

Inom kategorin spel som är väldigt enkla att lära sig, men som man, trots sin enkelhet, inte tröttnar på att spela helg efter helg. Vi pratar om spökboll; fånga bollen, passa bollen och kasta den på dina motståndare. Skön design och skön kontroll gör det här spelet till en vinnare.

Exklusivt för Switch-versionen är att man kan spela upp till sex spelare! Att kunna köra i lag om tre mot tre i soffan, eller sofforna kanske med så många spelare, känns förstås som en riktig lyx.

Spelet har 70/100 på Metacritic.

Super Sportmatchen (Fyra spelare)

Och här har vi ett svenskt spel! Super Sportmatchen har ett klassiskt sportspel i Konami-skolan.

Spelet har två recensioner på Metacritic, som ger spelet 65/100 och 60/100.

NBA 2K Playgrounds 2 (Fyra spelare)

Inte lika känt och älskat som NBA Jam eller NBA Street så är NBA 2K Playgrounds 2 valet om du vill spela arkadbasket på din Nintendo Switch. Fast nu när Switchen har stöd för åtta spelare så känns matcher om två mot två lite snålt. Kunde vi inte fått tre mot tre åtminstone?

Spelet har 69/100 på Metacritic.

Clusterpuck 99 (Åtta spelare)

Här har ett av få spel på listan för hela åtta spelare! Ett annorlunda, minimalistiskt sportspel där man ska ta sig genom labyrinter för att göra mål på motståndarlaget. Spelet har riktigt enkla kontroller för att alla ska kunna vara med att spela. Och ja, har ni tänkt att spela åtta spelare på samma tv så har ni inte direkt så många spel att vänja på…

Spelet har 68/100 på Metacritic.

Disc Jam (Fyra spelare)

I Framtiden™ kommer vi att kombinera tennis med frisbee och explosioner, till något som liknar mänsklig air hockey. Spelet får kritik för att grafiken är generisk och att spelet är något begränsat spelmässigt, men hyllas för att det är underhållande, beroendeframkallande och utmärkt för flera spelare. Flera recensenter jämför med Rocket League och det är ju alltid ett gott tecken!

Spelet har 73/100 på Metacritic.

Super Volley Blast (Fyra spelare)

Ytterligare ett spel som spelas över ett nät hittar vi i Super Volley Blast där det bjuds på klassisk beachvolley för fyra spelare. ”Super Volley Blast is a very small and flat game in its appearance, but with an intelligent simplicity and a very noticeable finish it becomes a great proposal for sports lovers, although it will undoubtedly leave them wanting much more due to the lack of content and playable depth.” skriver Nintederos.

Gillade du designen och spelmekaniken i Stikbold  kan det här vara värt att kolla in!

Spelet har 70/100 på Metacritic.

Minecraft-spel

Minecraft (Fyra spelare)

Minecraft behöver väl ingen introduktion? Fyra spelare kan dela äventyr och göra lite vad de vill på delad skärm. Som bonus för Switch-utgåvan så kan du spela som klassiska Nintendo-karaktärer.

Toadette är spelbar!

Spelet har 86/100 på Metacritic.

Dungeon Crawler

Crawl (Fyra spelare)

Crawl bjuder på en intressant twist på monster-dödande-i-grottor-genren. En av spelarna intar rollen som spelets hjälte och de andra kontrollerar spelets monster. Och när någon spelare som monster lyckas döda hjälten får den spelaren själv ta över rollen och pröva lyckan som spelets hjälte! De andra spelarna kan till och med hjälpas åt att kontrollera spelets boss!

”As you might have guessed, we really like Crawl, and we’d bet our collected stash of gold and wrath you will, too. It’s great fun in single-player thanks to some aggressive AI that will hound you at every moment, but that consistent danger takes on a new lease of enjoyment when you and three of your friends are jostling for XP and that all important killing blow. Couchplay doesn’t get much better than this on Switch.” skrev Nintendo Life.

Spelet har 82/100 på Metacritic.

Hammerwatch (Fyra spelare)

Hammerwatch bjuder på väldigt klassiskt fantasy-monster-dödande-sett-uppifrån för fyra spelare. ”Hammerwatch is set to strike a chord with fans of retro-style adventure games that feature plenty of action and a solid multiplayer experience. While its solo mode may not be the zenith of the experience, the local multiplayer mode has plenty to entertain its players and the game’s overall fluidity and competent visuals add up to an experience that will find its place with many players.” skrev FNintendo.

Spelet har 70/100 på Metacritic.

Rougelike

The Binding of Isaac: Afterbirth+ (Fyra spelare)

Ett av tidernas mest hyllade rougelikes, ett spel som inte riktigt liknar något annat. Mest känt som ett single-player spel, men upp till fyra spelare kan hjälpas åt. Alla extra spelare tar dock sin hälsa från den första spelaren, vilket kan göra spelet något svårt och har inte den förste spelaren nog med hälsa får inte ens de andra spelarna hoppa in…

Spelet har 85/100 på Metacritic.

Tower Defense

No Heroes Here (Fyra spelare)

Eller snarare ett Castle Defence.

Spelet har bara en recension på Metacritic, men Switch Player gillar spelet och ger det 80/100. ”If you are looking for a co-op experience that is a fun, hectic and rewarding, then look no further than No Heroes Here.”

Gamla klassiker i nyformat

BurgerTime Party! (Fyra spelare)

Tillaga hamburgare medan du besegrar fiender! Innehåller så väl co-op för fyra spelare som versus för fyra spelare, i en läge där en spelare är hjälten och de andra tre spelarna är fienderna. Recensenterna är försiktigt positiva, men rekommenderar spelet mest för de som gillade originalet.

Spelet har 69/10 på Metacritic.

Wild Guns Reloaded (Fyra spelare)

Klassisk arkadaction från Super Nintendo-tiden i upphottat format. Skjut inåt skärmen på allt som rör sig. Originalet bjöd på två spelare samtidigt, men nyutgåvan höjer detta till fyra spelare! ”Wild Guns Reloaded sets the new benchmark on how to bring back old Super Nintendo titles to the current generation of gamers. It not only manages to remain faithful to everything that made up the original such a stellar effort, but actually offers some worthwhile new content.” skrev Nintendo Life.

Gode vännen Tobias ger också tummen upp och han brukar ha god smak.

Bonus: Du kan spela som en hund!

Spelet har 80/100 på Metacritic.

Top-down stealth-shooter

Monaco: Complete Edition (Fyra spelare)

Gillar du att smyga och utföra kupper är Monaco spelet för dig! Men recensenterna är väldigt oense i om spelet fungerar bäst som multispelarspel eller inte. Vissa tycker att spelet är som bäst på fyra spelare, medan andra tycker att spelet är för kaotiskt på fyra spelare och rekommenderar dig att spela ensam. Och visst, att smyga förbi fiender i single-player kan vara nog så svårt, och när fyra spelare ska göra det…

Switch-versionen har bara två recensioner på Metacritic, men dessa ger spelet 90/100 och 80/100.

Life-sim

Animal Crossing: New Horizons (Fyra spelare)

Lev det ljuva ö-livet i Animal Crossing: New Horizons, när den toksköna serien till sist kommit till Nintendo Switch. Fyra spelare kan ha trevligt tillsammans på samma tv och åtta spelare kan dela ö online.

Spelet har 91/100 på Metacritic.

Kommande: 

Bake ’n Switch (Fyra spelare)

Här bjuds på det på någon form av Overcooked-action, när man ska baka söta bullar tillsammans och offra dem till en gud.

Släpps ”sommaren 2020”.

Läs mer på Nintendos Hemsida.

Dungeon Defenders: Awakened (Fyra spelare)

Spelmakarna lovar att detta ska bli det ultimata ”action rollspels tower defence äventyret”. Man kan ju alltid hoppas att de levererar det!

Släpps 2020.

Läs mer på Nintendos Hemsida.

Minecraft Dungeons (Fyra spelare)

Klassisk top-down dungeon-crawler fast i Minecraft-världen. Win-win!

Släpps den 26:e maj 2020.

Läs mer på Nintendos Hemsida.

Moving Out (Fyra spelare)

Denna blandning mellan Overcooked och flyttfirma-simulator ser väldigt lockade ut!

Släpps den 28:e april 2020.

Läs mer på Nintendos Hemsida.

B.Ark (Fyra spelare)

Ett rymd shoot ’em up med söta djur för fyra spelare!

Releasedatumet är fortfarande okänt.

Läs mer på Nintendos hemsida.

51 Worldwide Games (Fyra spelare)

51 klassiska brädspel. Långt ifrån alla kan inte spelas av fyra spelare, men några av dem kan det.

Släpps 5:e juni 2020.

Läs mer på Nintendos hemsida.

Hotshot Racing (Fyra spelare)

Är du sugen på ännu mer retro-racing efter Horizon Chase Turbo och Sega Ages Virtua Racing så ska du hitta närmare på Hotshot Racing, ett spel tidigare gick under namnet Racing Apex. Spelet tar oss tillbaka till början av det glada 90-talet när just Virtua Racing var det nyaste och häftigaste. Med split-screen för fyra spelare förstås. Ber om ursäkt för att trailern är på tyska, men brittiska och amerikanska Nintendo verkar inte lika sugna på spelet som tyska Nintendo…

Street of Rage 4 (Fyra spelare)

Street of Rage-spelen var tillsammans med Final Fight-spelen kungarna av beat ’em up genren i början av 90-talet. Nu är det dags att göra gatorna säkra genom att göra gatorna osäkra igen, när det fjärde spelet i huvudserien till sist kommer till de moderna konsolerna. Och nu har två spelare från den glada Megadrive-tiden dessutom blivit till fyra spelare. Underbart!

Bonus: ni ska spela med den klassiska musiken från originalspelen om ni vill!

Släpps 30:e april 2020.

Läs mer på Nintendos hemsida.