Jag var en av alla dem som införskaffade Assassin’s Creed Odyssey när det släpptes för drygt en vecka sedan. Sedan dess har jag investerat en hel del tid i Ubisofts senaste lönnmördarlir. Jag har under mina resor genom antikens Grekland hittat en hel del saker jag tycker mycket bra om, såväl som några punkter jag skulle vilja förändra. Detta kulminerar i en lista bestående av aspekter som, på gott och ont, sticker ut i odyssén.

LÄS VÅRA RECENSIONER: Achtung! Cthulhu Tactics

Kassandra är lysande
Jag valde att spela som Kassandra i min version av spelet hellre än hennes manliga motsvarighet i Alexios. Jag kan av den anledningen inte säga att den ena är mer intressant än den andra, men jag fullkomligt älskar Kassandra som huvudkaraktär. Oavsett hur du väljer att utforma henne via diverse val är hon en stentuff person som inte tar någon skit. Kvinnliga protagonister blir allt vanligare i moderna spel och Kassandra är ett klockrent tillskott till den samlingen.

Bråka inte med Kassandra.

Kaotisk uppdragslogg
Bara några timmar in i mitt äventyr har jag lyckats samla på mig en hel del uppdrag, stora som små. Spelet bjuder på allt från stora huvuduppdrag, sidouppdrag, kontrakt och övriga aktiviteter. Dessa åtaganden sorteras dock på ett sätt som skulle kunna få vilken pedant som helst att börja gråta. Mitt i ett gäng små aktiviteter kan du hitta ett handlingstungt sidouppdrag samtidigt som ett av huvuduppdragen kan råka hamna längst ner i listan. Det gäller att du är medveten om vilka uppdrag du plockar upp, annars riskerar de försvinna i mängden.

Sightseeing i Grekland
Assassin’s Creed Odyssey är ett enormt spel där huvudhistorien sägs ta runtikring 50 timmar att genomföra. Det underlättar då inte för planeringsarbetet när spelet bjuder på remarkabla miljöer vid varje hörn som bara blir snyggare genom det inbyggda fotoläget. Jag kan knappt räkna antalet gånger jag fått stanna upp, aktivera fotoläget och knäppa en eller två skärmbilder.

Så vackert att man vill rama in och sätta upp på väggen.

Obefintlig moralkompass för den pedantiske
Ett av mina absolut största minuspunkter i ett spel fullt av plus är det tveksamma moralsystem som införts inför årets lönnmördaräventyr. Den som upplevde föregående spel i serien kommer vara väl bekant med hur kistor behöver plundras och kaptener mördas för att räta ut diverse frågetecken på kartan. Samma fenomen infinner sig i Odyssey med den lilla justeringen att vissa aktioner klassas som förbjudna, där exempelvis ”loot” ändras till ”steal”. För att uppnå full procentsats måste dock samtliga platser klaras av, förbjudna eller ej. Detta leder till en konstig känsla för den som önskar klara av allt spelet har att erbjuda som en helylle och genomgod lönnmördare.

VI SAMMANFATTAR NYHETSVECKAN SOM GÅTT: Checkpoint! 14.10

Gå upp i nivå för att avancera
Det har pågått en relativt livlig konversation i spelkretsarna angående spelets så kallade mikrotransaktioner där spelaren betalar riktiga pengar för att bland annat gå upp i nivå snabbare. Jag har inte mycket att säga i just den frågan då jag varken använt dessa tidssparare eller känt att spelet drivit mig mot att köpa dessa. Däremot har jag en del att säga om huvuduppdragens rekommenderade färdighetsnivå. Jag känner att önskan att avancera i handlingen och viljan att utforska spelets sidospår väger ganska jämnt. Det är högst troligt att den som önskar fokusera på huvudhandlingen endast kommer känna sig tvingad att utforska andra aktiviteter, men i mitt fall var inte detta något problem. Första gången jag insåg att Kassandra var en lägre nivå än vad spelet önskade var ungefär 25 timmar in i spelet. Jag kan knappast påstå att jag blev förkrossad över att behöva utforska ytterligare sidouppdrag.

Ahoy, lönnmördare!

Förstklassig piratsimulator
Huvudkaraktären i Odyssey arbetar till vardags som legoknekt, men min version av Kassandra har börjat gå längre och längre in mot en karriär som pirat. När jag får mitt uppgraderingsbara skepp några timmar in i handlingen blir jag hastigt transporterad till en spirituell uppföljare till Black Flag. Allt som gjorde piratäventyret från 2013 minnesvärt finns här med några ytterligare tillskott. Det är lika kul som alltid att ge sig ut mot horisonten, leta skatter och tillintetgöra fiendeskepp. Och ja, besättningen är fortfarande lika glada och musikaliska.

Det var några av mina tankar och åsikter angående Assassin’s Creed Odyssey. Jag har hur kul som helst i antikens Grekland och det är en destination jag kan rekommendera varmt till alla våra läsare.