Det kan inte gå annat än lyckat när man ber ett av världens mest framstående chiptune-band att skapa hela soundtracket åt ett spel vars serieförlaga jämnt och ständigt hyllar spelkulturen med sin konstanta lavin av referenser. Scott Pilgrim vs. the World: The Game är en äkta tour de force när det kommer till klassiskt inspirerad chiptune-musik.

Det visade sig att det skulle bli oerhört svårt för mig att välja ut en favorit bland Scott Pilgrim vs. the World: The Game-musiken så därför var det extremt behändigt att det fanns ett avslutningstema under spelets eftertexter som klämmer in många av mina favoritstycken på ett och samma ställe. Rent tekniskt är därmed detta en regelrätt melodi från spelet. Vi kan väl för ett ögonblick strunta i min en-melodi-per-vecka-regel och bara festa loss med ett härligt chiptune-medley som gör att det spritter i kroppen på bästa sätt. Det är den värd.  Idag är dessutom musiken svår att höra musiken direkt från spelet då Scott Pilgrim vs. the World: The Game är en av de spel som olyckligt försvunnit från alla digitala spelbutiker då det hamnat i något rättighetslimbo. Så har du inte redan denna stiliga brawler blir det svårt att testa spelet i dessa dagar.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Gran Turismo – Moon Over the Castle

Bandet som komponerat och framfört musiken är det New York-baserade bandet Anamanaguchi som består av fyra personer som skapar chiptune-musik med hjälp av hackad NES- och Game Boy-hårdvara. Utöver det arbetar gruppen även med rock- och punkmusik med traditionella instrument vilket resulterar i deras energiska kompositioner. Även om musiken låter som den skulle vara hämtat ur TV-spel p.g.a. sitt elektroniska arv är inspirationskällorna betydligt mer breda än så för bandet. Jag gillar Anamanaguchis vilda och råa sound. Det är medryckande. Det finns en stor variation i det här medleyt men det råder aldrig någon tvekan om vem som är upphovsmännen till musiken.

Another Winter är spelets inledande bana och fick därmed snabb stjärnstatus med sin melodiöst rockiga melodi. Rock Club fortsätter i samma intensiva spår. The Dark One är en perverterad form av huvudtemat med gälla skrin när man ställs inför sitt mörka jag – Nega Scott. Party Stronger fortsätter i samma udda manér med en otroligt hoppig och nästan nervös digital trudelutt. Sen har vi Bollywood som jag nog håller som personlig favorit. Här har vi ett bosstema av högsta rang. Det är som om någon svingar fram och tillbaka i en kristallkrona genom nattklubben med en boombox på högsta volym. Jag älskar hur brett tonerna svänger från höger till vänster i mitt sinnes öra. Sen har man strösslat in lite laserljud för att göra kaosen komplett.

Alla är starka favoriter från enligt mig. Om något saknas skulle jag nog påstå att det är Katayanagi-tvillingarnas bosstema Twin DragonAlla musikstycken gör att jag vill upp och hoppa på ett dansgolv och veva igång armarna tills jag blir matt.

https://youtu.be/llh0ncq_O6k