När jag sätter mig ner för att spela något där stora delar av karaktärsensemblen består av olikfärgade kuber infaller naturligtvis en del förutfattade meningar. Trots att Zarvot från snowhydra games är en rolig, charmig och visuellt imponerande affär hade jag inte förväntat mig någon betydande handling. Men mitt ibland intensiva strider och påhittiga plattform-sektioner finner vi en känslosam historia om vänskap och psykiskt ohälsa, listigt förklädd i en svid av kubrelaterad humor.

LÄS FLER RECENSIONER: WWE 2K19

Zarvot erbjuder flera sätt att uppleva dess handgjorda kub-action. Mest iögonfallande är spelets handlingsläge, där du ger dig ut i den vackra världen för att samla kompenenter till en födelsedagspresent till din kompis. Det är här spelet faller mina handlingstunga preferenser i smaken, även om flera olika flerspelarlägen också bjuder på god variation och fantasi. Här ges du möjligheten att uppleva striderna från Zarvot i flera olika skepnader tillsammans med vänner. Men vi börjar med en titt på spelets handlingsläge.

Det råder ingen brist på charmiga interaktioner under mitt kubäventyr.

Det finns spel som försöker få oss glömma bort att vi faktiskt spelar ett spel, genom en varierande uppdragsstruktur eller realistiska interaktioner med karaktärer. Zarvot slänger ut allt det genom fönstret. Ibland bryts fjärde väggen genom kommentarer på boss-stridernas konstanta återkommande. Ibland driver till och med spelet med klassiska inslag i speldesign, som att karaktär A håller fiender borta medan karaktär B hackar en dator. Detta kombinerat med den gulliga humorn och den känslomässiga övergripande handlingen leder till en härlig kontrast i spelets ton.

I spelets handlingsläge blandas härligt arkadiga strider med varierande plattform-bitar tillsammans med en oväntat känslomässig berättelse om vänskap. Rent spelmässigt bjuds vi på ett tillfredsställande upplägg om än något repetitivt efter en tid. Spelets komponenter bjuder på en fantasifull variation även om det återkommande mönstret blir tydligt väldigt tidigt. Efter en stund kände jag att det var spelets handling hellre än själva spelandet som fick mig att fortsätta avancera genom banorna. Det är även värt att poängtera hur oerhört vackert Zarvot är. Spelet blandar en härligt arkadig stil med realistiska inslag. Inte minst i form av ljussättning och vädereffekter.

En ljussättning som får det att börja vattnas i munnen.

Det är även imponerande hur naturligt det känns att slåss mot olika typer av robotar när du bara är påväg till affären för att köpa en gummianka. Fiender kan dyka upp när som helst, men tack vare spelets lättsamma och självmedvetna ton känns det nästan alltid som ett trovärdigt inslag. Det är en imponerande bedrift när spelets boss-strider utgörs av bland annat bananer, mjölkpaket och färgkritor. I en realistisk värld är det helt absurt, men här känns det bara underbart konstigt.

LÄS FLER RECENSIONER: Achtung! Cthulhu Tactics

Utöver handlingsläget bjuds vi på en härlig blandning spellägen för den enskilde eller för upp till fyra personer. Spelets arkadläge låter dig besegra gradvis svårare vågor av fiender i flera av spelets miljöer. Det är ett något enformigt och välbekant koncept, men likväl ett trevligt tillägg för den som vill finslipa sina färdigheter. Upplevelsen förhöjs något av de urläckra banorna som hämtats från spelets handlingsläge.

Intensiva och ursnygga strider är alltid bara ett knapptryck bort.

Zarvot är minst lika underhållande tillsammans med vänner som på egen hand. Spelets flerspelarläge bjuder på klassiska spelregler såsom en vanlig lagbaserad dödsmatch blandat med mer progressiva spelregler. Det är dock svårt att hoppa direkt in i ditt flerspelaräventyr då de olika spellägena låses upp genom att utforska banorna under berättelsens gång. Jag såg dock inget problem med att behöva spela igenom handlingen innan jag på allvar kunde börja utmana mina kubkompisar, även om många andra säkerligen kan finna det något mödosamt.

Zarvot är en härlig bedrift och något skaparna snowhydra games bör vara stolta över. Du kommer för de snygga miljöerna och den charmiga berättelsen men stannar för det fantasifulla flerspelarläget. Zarvot är ett spel om kuber, med alla härligheter och konstigheter det medför. Och även om handlingsläget upplevs något enformigt är det en mindre kritik mot ett spel jag skulle rekommendera till de allra flesta.

Betyg: 8/10