Warriors Orochi 4 som går under namnet Musō Orochi 3 i Japan är faktiskt det femte spelet i en crossover mellan de två spelserierna  Samurai Warriors och Dynasty warriors. Om du inte är fan av så kallade Muso-spel så känner du nog på sin höjd till Dynasty Warriors. Men genren är väldigt populär i Asien och brukar hamna högt upp på listorna när de släpps. Det är knappast så konstigt då merparten handlar om olika historiska perioder i Kina och Japan.

Typiskt för dessa spel är ett mycket stort antal spelbara hjältar som är så överlägsna vanliga dödliga soldater att de lätt kan ta kål på flera tusen inom ramen för en normal bana. Utrustad med avancerade historiska vapen och ett gäng episka specialattacker ligger fokuset på att skapa maffiga combos och ränna fram och tillbaka för att svara på kommandon eller rop på hjälp. En karta gör att du enkelt kan lokalisera var du behövs mest och fokusera på det som för dig närmare de krav som finns för att nå segern under varje omgång.

LÄS FLER RECENSIONER: Achtung! Cthulhu Tactics

Mellan varje session utspelar sig en mängd olika dialoger mellan dina hjältar och olika typer av relationer byggs. Lite som en visuell novell med tyngdpunkt på makt, krig och en gnutta kärlek. Belöningen för allt ditt hårda arbete på slagfälten är pengar, vapen och erfarenhetspoäng. De kan sedan användas till att låsa upp nya förmågor till dina trupper eller bygga på ditt basläger. Naturligtvis vill man inte spela med samma gamla hjältar hela tiden. Som tur är skapas nya allianser och vänskapsband stup i kvarten vilket resulterar i ett jämt flöde av nya förmågor att testa på fältet.

Texten ovan beskriver ganska väl hur större delen av Warriors-spelen avlöper. Orochi-spelen är lite speciella och aningen mer ”over the top” då de utspelar sig i en alternativ verklighet där hjältar från båda serierna möts. Warriors Orochi 4 tänjer på gränserna vad som kan rymmas inom ett semi-historiskt spel med fokus på asiatisk mytologi, när de nu släpper in nordiska och grekiska gudar. Resultatet blir aningen konstigt men också roande. Men rent spelmässigt är det riktigt kul att magi äntligen får sitt eget fokus och gör dina attackrepertoarer rikare på köpet. De flesta magiska krafterna bygger på element från gudar som Odin, Zeus och Athena.

Historien som berättas är mer komplex än Game of Thrones och ärligt talat har jag trots ganska lång erfarenhet inom serierna givit upp med att hänga med i allt som händer. Jag får helt enkelt nöja mig med att uppskatta det enorma persongalleri som Warriors Orochi 4 bjuder på. Där ett urval på över 170 olika spelbara karaktärer från alla tre serierna dyker upp. Faktum är att The Guinness World Records  nyligen erkände detta som världsrekord i antal spelbara karaktärer i ett videospel.

Den här typen av spel är en nisch i vår del av världen och beskylls ofta för att vara repetitiva och aningen enfaldiga. Och ärlig talat så är det på många sätt korrekt. Men det finns också en skönhet i att väva ihop mäktiga combos för att på egen hand fälla 1000-tals soldater och hjältar. Speciellt då striderna är välgjorda med snygga animeringar och välgjorda vapen. Personligen njuter jag också av att pilla med olika kombinationer av hjältar och se hur deras samspel och kemi förbättras över tid. Eller vilka vapen och element som passar bäst till den enskilde krigarens behov.

Att alla karaktärs och vapenmodeller är utsökt gjorda skänker lite extra guldglans åt hela presentationen, som i sin tur ramas in av många vackra musikaliska verk. Det är summan av de kvaliteterna som gör att man återkommer gång på gång till spelet.

Jag spelade Warriors Orochi 4 på Nintendo Switch och måste säga att de gjort ett bra jobb, allt flyter på väl om än i bara knappt 30 fps. Den största skillnaden mot de övriga versionerna är lite pop-in av soldater och gräs samt den lägre bilduppdateringen. Rent visuellt är Switch-versionen över förväntan och att kunna lira ett sådant spel var du än är, måste ses som en rejäl bonus. Att kunna dra igång en session med två spelare samtidigt på tågresan är så coolt. Och för de som föredrar att spela på full skärm är också online-spel möjligt i olika varianter.

LÄS FLER RECENSIONER: FIFA 19

Om man nu ska klaga är väl bristen på vanliga spellägen lite trist. Bulken av speltiden finns i kampanjen och då antingen offline eller online. Här har tidigare spel bjudit på mer variation! Annars är det mesta välgjort och då du långsamt får lära dig att bemästra spelet är det även lämpligt för de som spelar spelet för första gången. Har du möjlighet att testa någon av de äldre och billigare spelen till PS4 kan det vara ett smart sätt att testa genren innan du köper ett av de senaste till fullpris.

Betyg: 6/10