3 minuter lästid

Känner du igen det? Den där känslan: ”Jag skulle ha en Hasselbladare med mig!” För en gammal stöt som mig var det länge ett sorgligt vanligt inslag i livet. Ni som är uppväxta med en kamera i telefonen kommer aldrig förstå förtvivlan att missa det perfekta fotoögonblicket bara för kameran inte var till hands.

I spelens värld händer det här mig också hela tiden och då är det tur att det är möjligt att ta skärmdumpar med hjärtans lust eller leka med inbyggda fotolägen. Jag kan befinna mig i en regnig banditbosättning och blicka upp mot himlen. När det inte syns några elaka drakar lägger jag istället märke till den andra månen, det glänsande norrskenet och att det nästan är molnfritt.

De bästa bilderna cirkulerar som skrivbordsunderlägg på min PC. Det är arkitektur i Dwemer-stil, döende Falmer, nedåtgående solar, galna Forsworn-krigare, multipla månar, vackra Nord-kvinnor och Yellowstone-landskap så det står härliga till.

Sen är det magnifika, gigantiska grottor med troglodyt-solar, ovanliga röda blomster, ovetande ballista-monster och Steam Centurions. Låt oss heller inte glömma lugna skogstjärnar, böljande vågor mot vulkansand (Dragonborn-dlc:t), suktande mål i form av majestätiska älgar och undflyende hjortar, vådliga vulkaner i fjärran och sliskiga reptilmän som du borde hålla dig undan om du är rädd om ditt rykte.

Att resa runt i Skyrim är så att säga en av poängerna med spelet. Upptäck världen. Vandrar gör man, ofta och mycket. Det bäddar för en sällsam upplevelse av natur, ljus och mörker, väder och vind och slutligen ”det vilda”. Om man som jag har lätt för att dagdrömma, eller bara lätt för att fantisera, är resandet en bro mellan medvetande och det fantasifulla sinnet.

LÄS MER: The Elder Scrolls V: Skyrim VR

Jag finner mig ständigt och jämt blickande ut över himlavalvet och tänker ”Undrar när den andra månen dyker upp? Kanske vet någon i Winterhold om någon bok med astronomiska tabeller jag kan ha nytta av.” För en fotosession alltså, inte för äventyrande. Där ser man vad en öppen spelvärld kan leda till. Det är som att jag plötsligt kan glömma bort allt vad rädda världen heter och istället ägna mig åt turism med en kamera i högsta hugg.

Vilka vyer i vilka spel får dig att likt en revolverman dra din filmladdade kamera och trycka på avtryckaren? Vad använder du bilderna till? Ramas de in? Blir det kollage? Byter du ansikte i skärmdumpen och gör en fräck meme? Blåser du upp dem och tapetserar? Jag har så många idéer, men är rätt säker på att alla mina vänner skulle säga upp vänskapen om jag agerade på mina mer galna och extrema ideér.

Som lite hjälp på vägen får ni ytterligare förslag på Kodak moments ni kan skapa som aspirerande fotografer. Sök efter berg i snörök, berg i dagsljus, berg i dimma, berg i skymning, berg i mörker och sist men inte minst berg i regn. Det är något av det mest stämningsskapande i hela Skyrim; berg och väderlek. När det regnar vill man komma under tak, när solen skiner undrar man när det ska börja regna. Rekommendation: skaffa dig ett shout som ordnar biffen: Clear Skies.

Har du någon gång tyckt att du står lite utanför spelets ramar och liksom beundrat skapelsen med lite meta-tänk så att säga? När det drabbar mig slutar de normala kopplingarna i spelet fungera och allt jag letar efter är en kameravinkel. Och en astronomisk tabellbok för spelets två månar. Tala om för mig vad som händer dig när du tänker utanför spelets normala ramar.

Må alla dina screenshots vara dig till behag, och må du finna konstnärliga utlopp som inte alienerar din familj, dina vänner eller fanbase.

PS. Jag tänker inte ens ta upp dom moddar som gör dig till en Skyrims Bingo Rimér. Men dom finns.

OBS! Bilderna nedan kan innehålla spoilers.