Idag gick Marios röst i pension. 

Det är förvisso en sanning med modifikation. Låt mig utveckla.

67-åriga Charles Martinet som varit Marios röst (och många fler) i över 30 år meddelade idag tillsammans med Nintendo att han inte längre kommer göra fler inspelningar i VO-bås för Nintendos-spelens räkning. Istället blir han en Nintendo-ambassadör på äldre dar innan det är dags att på riktigt gå i pension. Det får man väl säga är ett värdigt avslut på karriären hos Nintendo.

Martinet har varit Nintendos officiella Mario-röst ända sedan 1991. Då deltog han mest på mässor och roade besökare genom att låna sin röst åt rörmokarens 3D-huvud som folk på mässan kunde interagera med. Det kan liknas vid digitalt marionett-artisteri. Denna typ av nöje har Martinet aldrig riktigt släppt för jag har tydliga minnen av hur han roat media på press-event på exakt samma vis i 15, 20 och 25 år senare. Det är bara något magiskt att vara i närheten av mannen med den glada och ikoniska rösten. Det är inte varje dag man får prata med Super Mario!

Det första spelet där man kunde höra Martinets röst som Mario var faktiskt flippermaskinen Super Mario Bros. Pinball. Hans TV-spelsdebut gjordes däremot i, hör och häpna, CD-versionen av Mario Teaches Typing på PC där man kunde höra honom säga hela meningar som den älskade rörmokaren. 

För de flesta av oss har dock Charles varit Marios röst sen hösten 1996 (eller våren 1997 för oss européer), i samband med lanseringen av Super Mario 64 på Nintendo 64. Det var när vi för första gången kunde höra honom skänka sin röst till ett propert Mario-spel och verkligen forma vad som skulle bli den moderna tidens Mario. Resten, är som man säger, historia.

Vi har genom åren sett Nintendo-ledare komma, gå och ofrivilligt tas från oss men Charles Martinet och Marios röst har bestått. Allt måste hursomhelst nå sitt slut, och det verkar vara nu, 27 år senare.

Det har under en tid gått rykten om att rösten i Super Mario Bros. Wonder inte är Martinets och det bekräftade Nintendo idag under samma bitterljuva pressmeddelande. Vilket som därmed är Charles sista insats som Mario får vi se, för vi har troligen inte hört hans sista bidrag ute i det fria ännu. Han är en viktig del av spelkulturen för han har haft det prestigefyllda uppdraget att vara rösten till dess tveklöst starkast skinande stjärna.

Super Mario Bros. Wonder markerar ett paradigmskifte. Vem ger sin röst åt denna Mario?

Så vem står på tur? Vem har det tuffa men hedervärda uppdraget att fortsätta roa en ny generation spelare? Vem har fått chansen att fortsätta utveckla kulturskatten? Här blir Nintendo lite finurliga och hemlighetsfulla. De vill nämligen inte avslöja vem som är Marios nästa röst. Det enda de säger är att det står i eftertexterna i Super Mario Bros. Wonder så nu har de gett en hel Nintendo-äskande community ett incitament att brådskande spela igenom Marios nästa 2D-äventyr för att lyfta slöjan.

Mario-spel tenderar inte vara den typen av spel där vi är så rädda för spoliers men det låter som om man kanske vill hålla sig borta från sociala medier efter lanseringen av Super Mario Bros. Wonder om man vill upptäcka detta för sig själv. För ni kan ge er fanken på att första bästa Youtuber eller streamer kommer skrika högt om det i samma sekund som sluttexterna är nådda. Tyvärr lär väl även viss spelmedia följa i samma spår så åter igen, se upp, sociala medier kommer förvandlas till ett minfält väldigt snart om du föredrar att läsa efterträdarens namn från din egen TV-skärm. Beroende hur mycket man bryr sig kan detta bli en extra bonus för att klara spelet.

FLER SOM LÄMNAT NINTENDO: Slutet på en era – Reggie Fils-Aimé lämnar Nintendo

När Martinet besökte Fan Expo Canada i 2021 fick han frågan om hans framtid som Super Mario. En stor anledning till detta var för att det då var känt att Chris Pratt axlade rollen som Mario i filmen som släpptes tidigare i år.

Då svarade Martinet: ”I want to voice Mario until I drop dead. If someday I think I am no longer capable of doing it, I will tell Nintendo to look into finding someone else.”

Det exakta skälet till varför han ändrat sig knappa två år senare kan man fråga sig men det har faktiskt ingen betydelse. Om det är på hans villkor så gör han precis som han vill, han förtjänar att vila sina stämband efter många års tjänst.

För många av oss har Charles Martinets röst minst samma stjärnstatus och igenkänningsfaktor som Musse Pigg, Kalle Anka, Snurre Sprätt eller liknande. För en yngre generation kanske den rentav är mer känd eftersom de flesta barn har under 30 års tid vuxit upp med Mario och känner igen hans glada gälla stämma, den stämma som Charles en gång gav honom för många herrans år sen.

Tack åter igen för alla minnen och för att du varit en röst i åtskilliga spelgenerationer, Charles. Lycka till med ditt nya uppdrag hos Nintendo där nu din sanna stämma för omväxlings skull istället får ta utrymme framöver.