Enligt rykten har NHL 18 bara sålt låga 290 000 kopior till Playstation 4 och ännu lägre 180 000 till Xbox One. Det är något som borde göra att EA tänker till lite innan man släpper NHL 19. Man kan sonika inte slänga ut i stort sett samma spel år efter år med bara minimala förändringar och hoppas på att det säljer lika bra ändå. Det är förhoppningsvis något som EA kommer förstå nu.

Det är en sak som gör mig oerhört besviken som hockeyälskare – att FIFA och Madden får all uppmärksamhet med berättelselägen, interaktiva Franchise- och ”Be a Pro”-lägen kontra NHL som sett nästan exakt likadant ut i dessa spellägen under alla år. Visst, FIFA och Madden kanske tilltalar en större skara fans, men jag är nästan hundra på att NHL skulle kunna sälja lika bra. För det krävs dock en hel del omarbetning. För det första – byt motor till Frostbite! Ignite har haft sina år nu. Får Madden och FIFA Frostbite tycker jag att NHL också ska ha det, ”bara” ett byte till Frostbite skulle lyfta spelet markant.

RECENSION: TT Isle of Man

En uppgradering när det kommer till spelmotor är dock inte det enda som skulle behövas, utan även samtliga spellägen skulle må bra av en liten (stor) uppiffning. Nytt för NHL 18 var att man nu även kunde spela som hockeyallsvenska lag, något som är både bra och dåligt. Egentligen är det väldigt bra och positivt, men hur lite jobb EA lagt ner på båda de svenska ligorna är rent ut sagt skrattretande. Spelaransikten är något EA har svårt för överlag, men man ser oftast vilka spelare som är vilka. Det är dock ingenting som är möjligt när man pratar svenska ligor, det ser ut som att de bara har slängt ihop något i ren lathet.

Samma med de olika lagens arenor. Leksands arena finns i Leksand, men i NHL står det att den ligger i Stockholm, precis som med samtliga lag i SHL. Det minsta man kan göra är väl i alla fall att sätta rätt stad på vart klubbarnas arenor ligger? Inte bara kopiera och klistra in Stockholm på alla svenska hockeylag. Nej, EA, där har ni samlat på er massor av minuspoäng från mig genom åren.

Som undertecknad skrev en text om häromveckan, jag älskar karriärlägen i spel, och även där är EA lata och använder i stort sett samma varje år med extremt få förändringar. Den enda faktiska förändringen i ”Be a Pro” från NHL 17 till 18 är möjligheten att be om att bli bortbytt till någon annan klubb. Annars har ingenting förändrats.

Några förändringar jag skulle vilja se i ”Be a Pro” är att man, istället för att bara kunna välja Ontario Hockey League (en liga där de mest lovande unga spelarna får spela inför kommande drafter) för att spela upp sig i draften, vill jag att man ska kunna briljera i hockeyallsvenskan eller SHL för att imponera på scouter och jobba sig uppåt i draften och bli nästa svenska superstjärna i NHL.

På tal om draften, den är något som också behöver lite jobb. Efter en hel säsongs slit i OHL får man bara upp ”du har blivit draftad av …” inget litet filmklipp som visar draften eller någonting liknande. Och för gudsskull EA, in med en story! Madden har sitt longshot och FIFA har The Journey, är det för mycket begärt att NHL också får sig något liknande?

LÄS MER: Backspegeln: Burnout Paradise

Franchiseläget i NHL är faktiskt det som kräver minst upprustning, men med vissa tillägg skulle det kunna bli ännu bättre. Till exempel i FIFA när man ska kontraktera nya spelare, förlänga, löneförhandla och så vidare, så får man en liten scen som man ser sig själv (som tränare) träffa spelaren och förhandla på ett bra sätt. Och det gör inlevelsen enormt mycket bättre än att man bara får upp en liten ruta ”jag har tackat ja till ditt kontrakt…” som det blir i NHL.

Jag är ju dock ingen spelutvecklare, detta jag kräver kanske är helt orimligt och svårt för EA att fixa, men man kan ju alltid hoppas att vi får ett välutrustat NHL 19 i september.