Ibland händer det något när vi spelar. Vi råkar ut för ögonblick av spelmagi. Stunder som etsar sig fast på näthinnan. Vår nya artikelserie ”Speciella stunder” handlar just om dessa personliga minnen, och först ut är Ganondorfs sista utväg i Ocarina of Time. 

Plötsligt rasar det en gång så ståtliga och mörka Ganon Castle ihop i en stor rykande hög. Vår hjälte och prinsessan han precis räddat står i säkert på det forna tornets fundament och allt verkar frid och fröjd. Himmeln är röd och svartskimrande och ett lager av tjock grå rök virvlar i luften. Omgivningen är nedsliten och ser förgången ut. Allt är tyst. Dött. Det är äntligen över.

De två firar segern över ondskan genom att pusta ut och vågar låta leenden pryda deras hylianska ansikten. Men plötsligt bryts tystnaden av att det hörs ett ljud ifrån spillrorna som är kvar av alla tinnar och torn. 

LYSSNA PÅ ZELDA-MUSIK: Veckans spelmelodi: The Legend of Zelda: Skyward Sword -Romance in the Air

De två vänder sig om och ser hur mörkrets egen prins, Ganondorf, träder ut ur mörkret och svävar ovanför dem. Han lever ännu men är riktigt illa däran. Andningsproblem följs av hostande och rosslande ljud ifrån hans strupe. Den allsmäktiga tyrannen över Hyrule är döende. Men Ganondorf är inte den som ger upp, så med sina sista ursinniga andetag som är laddade med ilska tillkallar han styrkans trekraft och brister ut i ett vrål och sväljs av ett blått sken.

Link och Zelda kan skåda hur den forna gerudon transformeras inför deras ögon. Med skräck i blicken ser de hur den en gång rimligt långe herren plötsligt kastar sin skugga över dem med sin nya helvetiska kroppshydda. Långa majestätiska horn skjuter ut ur huvudet på honom och i varje hand vilar det enorma klingor, svärd som skulle vara tvåhandshållna för en vanlig dödlig. De två vapnen ser ut som om de på egen hand kunde krossa en borgmur utan problem. Ganondorf finns inte längre, istället står de nu öga mot öga med avgrundsdemonen Ganon. 

Hans jättelika gestalt är respektingivande, då han ser ut som en oerhört storväxt människa. Men vid detta laget är han långt ifrån mänsklig, både utsida och insida. Klingorna ser minst lika fruktansvärda ut men det är de två gula glödande ögonen som ingjuter skräck och förtvivlan i den som möter hans blick. Himmeln bidrar till att krigaren ser mer skräckinjagande än tidigare och helhetsintrycket är en siluettliknande varelse med gula ögon som brinner av ondska och avsky.

Kameran väljer att lägga sig bakom och under hjälten vilket förstärker känslan hur stor skillnaden i storlek är. Modets och styrkans trekrafts bärare står nu framför varandra. Den makthungrande tyrannen från Gerudo och pojken från Kokiri stirrar på varandra bland slottsresterna och striden är på väg att ta sin början. Det är David mot Goliat. Ganons skugga lägger sig som en förmörkelse över Link. En av tidernas mest episka spelbataljer har startat…