En gång i tiden ansågs det som fusk att kolla in lösningen på ett spel på Youtube. Den tiden är sedan länge över nu. Vi lever i en era av servicespel. Spel som ständigt uppdateras och uppgraderas, spel som aldrig tar slut. Spel där det närmast krävs att du som nybörjare kollar in guider på Youtube över hur de ska spelas för att du ska ha någon chans att vinna online.

LÄS MER: Tidernas bästa spel som sorterades bort

De flesta fightingspel har en tutorial som berättar hur ska utföra attackerna i spelet. Men det du sällan får veta är när du ska utföra attackerna eller varför. Detsamma gäller för onlineskjutare med olika klasser eller karaktärer. Vilken specialattack passar bäst mot vilken karaktär och vilken passar den inte emot? I vilken situation ska jag använda attacken och i vilken situation bör jag undvika att använda den? Det får du lära dig den hårda vägen, genom att spela och åter spela i hundra timmar. Eller så du kolla in hur man ska göra på Youtube eller läsa på spelets wiki.

Diskussioner på Youtube, spelforum och Discord. Att lära sig bemästra dessa väldiga, mångfacetterade, ständigt föränderliga spel helt på egen hand är närmast omöjligt. Man behöver råd och hjälp från andra spelare. Detta beroende av andra spelares tips är både bra och dåligt. Bra när nya vänskapsband knyts. Dåligt när varje nytt onlinespel kräver en orimlig mängd tid av research för att jag ska överhuvudtaget komma in i det.

Overwatch är ett spel som kräver Youtube. Bokstavligt talat. Inte bara för guider för hur spelets karaktärer ska spelas och diskussioner om spelets ständigt föränderliga meta. Större delen av spelets story ligger på Youtube, istället för inne i spelet, i form av ett antal animerade kortfilmer som ger bakgrunden till spelets onlinestrider.

https://www.youtube.com/watch?v=P8bP_Us63s4

Minecraft är ett annat spel där Youtube närmast är ett måste. Inte bara för alla hjälpsamma guider, utan kanske främst för att visa upp ditt senaste skrytbygge eller för att kolla in vilka underverk andra har skapat. För att inte tala om alla videor med roliga misstag och knasiga situationer. Vissa spel är till och med mer underhållande att titta på när andra spelar än att spela själv. Att titta på e-sport kan vara lika spännande som att titta på vanlig sport. En annan positiv koppling mellan Youtube och spel är alla mindre spel, som undervattenäventyret Subnautica, som blivit succéer genom att en känd youtubare tagit upp dem och gjort dem populära.

Att spel breder ut sig långt utanför skärmen i form av romaner, samlarfigurer och T-shirts är inget nytt. Men ibland kan jag önska att just informationen om hur spelen ska spelas ska finnas i själva spelen. Att jag inte alltid måste spendera tio timmar framför Youtube när jag ska lära mig spela ett nytt onlinespel. Det är inte alltid man kan lita på det som sägs på Youtube och Discord trots allt.