Jag har tillbringat hundratals timmar tillsammans med Geralt på en Playstation 4 när det begav sig. Ytterligare ett 20-tal timmar på en Xbox One X när spelet uppdaterades med sagolika 4K-texturer. Jag känner igen omgivningarna i spelet som om det vore min bakgård – de lummiga ängarna i White Orchard, de krigsdrabbade slagfälten i Velen och de häpnadsväckande vyerna i Skellige. Witcher 3 är inte bara ett av mina absoluta favoritspel, det är även en av de bästa miljöerna att bara få befinna sig i. Lukta på blommorna och slakta några Drowners en stund, helt enkelt.

Att besöka den här världen igen, den här gången på Nintendo Switch, är en märklig upplevelse. Ungefär som att minnas favoritsemestern för några år sedan, den gången då man upptäckte en gömd badstrand och samma dag en grym skaldjursrestaurang bara några hundra meter från hotellet. Allt är precis lika fint, men aningen suddigt och utan detaljer. Samma, men ändå helt annorlunda.

För att lyckas trycka ner ett av de största och vackraste spelen den här generationen på en liten bärbar enhet har man behövt göra en hel del uppoffringar. Så klart, det är att förvänta sig. Den här versionen av Witcher 3 är rejält lågupplöst. Det känns bitvis som ett lager vaselin som smetats ut på skärmen, och det är bara att glömma allt vad detaljer heter.

LÄS MER RECENSIONER: Frostpunk

I vissa mellansekvenser behåller spelet en aningen skärpa, men då syns istället rejäla brister i texturladdningar. Träd och hus som laddas in några sekunder efter scenen börjat. Ibland inte alls. Även ljudet är märkbart burkigt. För att kunna trycka ner spelet i en hanterbar storlek har helt enkelt stora uppoffringar behövts göras. Att få ner ett spel som Witcher 3 på Nintendo Switch är inte gjort av magi utan av märkbara tekniska uppoffringar, tro inget annat.Samtidigt, när du halvligger i soffan och rider in i den livliga hamnstaden Novigrad, infinner sig samma känsla av fascination och upptäckarlust som det gjorde första gången för fyra år sedan. Men i en liten maskin bara några tiotal centimeter från ditt ansikte! Det är förvånansvärt lätt att se förbi de tekniska begränsningarna när du håller spelet i handen. Den lilla skärmen gör sitt för att få bilden att hålla ihop, och bilduppdateringen håller sig stabilt runt 30 per sekund även i stora omgivningar.

Det blir däremot värre om man dockar sin Nintendo Switch och spelar på en större skärm. Det som i handhållet är lite suddigt blir på en vanlig TV en grynig massa. Ironiskt nog blir Witcher 3 kanske den bästa reklamen för Nintendo Switch Lite eftersom ingen borde tillåtas uppleva det här spelet kopplat till en TV. Dessutom, om en Playstation 4 eller Xbox One finns att tillgå, finns det mycket bättre versioner av Witcher 3 att tillgå. Är det TV som gäller är det enbart så jag anser att spelet ska upplevas.Men som en handhållen version av ett av generationens bästa spel är Nintendo Switch-versionen av Witcher 3 förvånansvärt bra. Hade det varit för mycket begärt med något nytt exklusivt innehåll? Ja kanske, för här finns fortfarande över 100 timmars underhållning plus två utmärkta expansioner. Men det betyder att det enda som talar för att spela den här versionen framför någon annan är att du kan ta med den på bussen eller i sängen (vi vet alla att jag egentligen menar toaletten).

ÄNNU EN RECENSION: The Surge 2

För om jag ska vara helt ärlig; konsol- och PC-versionen av spelet är definitivt fortfarande att föredra. CD Projekt Red skapade en fantastisk värld att befinna sig i när de gjorde Witcher 3, och hur man än resonerar upplevs den alltid bäst med så många detaljer som möjligt. Men Witcher 3 på Nintendo Switch är en förvånansvärt skaplig version. En portning som på många sätt sätter en ny standard för vad som är möjligt på den lilla enheten.

Så länge man nöjer sig med den handhållna versionen och inte får för sig att dra upp bilden på TV finns är det helt enkelt ett alldeles utmärkt sätt att döda människor och monster på.