Varje vecka ställer vi en fråga till våra läsare som de kan besvara här, på Facebook, Twitter eller Instagram. Veckans fråga kommer i överlag fokusera sig på personliga spelupplevelser, anekdoter, komiska ideér och åsikter snarare än ”heta takes” om aktuella händelser. Vi tänkte det kunde vara ett kul sätt för er OCH oss att lära känna varandra.

Jag fick enastående mängder svar under veckan! Det var många som ville berätta om sitt första klarade spel.

Men före vi presenterar veckans fråga tittar vi på förra veckans svar när vi ställde frågan:

Vilket var det första spelet du klarade?

Gradius till NES. Var det spel som vi fick med tillsammans med Ice Climber. Farsan påminner mig fortfarande hur jag med gråten i halsen förklarade att jag aldrig någonsin i hela mitt liv skulle kunna komma förbi vulkanerna i slutet av första banan. Försökte förgäves flyga hit och dit och blev hela tiden helt pulvriserad, hur mycket sköld, laserkanon eller bomber jag än hade.
Inte förrän jag fattade att man kunde flyga längst upp i vänstra hörnet och bara peppra så klarade jag den banan….sen ett tag senare även spelet men på något sätt var det ändå underordnat vulkanerna. Men likväl, det första spelet jag klarade
/Magnus, Player 1

Det första spelet jag minns med säkerhet att jag klarade var Rockin’ Cats till NES. Jag och brorsan hade gemensamt klarat det en gång tidigare och var så grymt stolta över prestationen att vi gav oss ut på samma äventyr en gång till. Denna gången hade vi dock laddat upp med vår videobandspelare och spelade in hela äventyret på VHS. Allt för att vi skulle kunna njuta ytterligare lite av bragden efteråt. Och mycket riktigt, när vi väl hade besegrat gorillan i slutet och låtit eftertexterna rulla förbi till den vackra musiken så stoppade vi inspelningen. Sedan bjöd vi in våra föräldrar att sitta med och titta på inspelningen tillsammans med oss.

Än idag kan jag inte minnas om de tackade ja till att titta på den. Men jag fick nu ett stort sug efter att spela det spelet igen…
/Martin_Smartin, Player 1

Jag klarade aldrig något spel till Commodore 64; alla var för svåra, eller hade inget slut ? Så mitt första spel jag helt klarade av måste ha varit Super Mario 64 till N64 då det var min första konsol. På PC hade jag mest demos innan dess som jag spelade på den tiden (förutom Harpan).
/Matteus, Player 1

På PC var det nog “Day of the Tentacle” sjukt roligt adventurespel. Efter det fastnade jag för Lucas Arts spel, Monkey Island, The dig, Grim fandango. Happy times! ?
/Staffan, Player 1

Tror det var Pokémon Red eller Spyro: Year of the Dragon.
/Anders Eklöf, Facebook

Castlevania på NES. Det var det enda spelet vi hade under en lång period och på grund av detta gjorde jag det till en grej att klara så många gånger som möjligt efter varandra.
/Mats Öhman, Facebook

Inte hundra, men tror Megaman 2 när jag om min kompis tokspelade det som små.
/Kim Palm, Facebook

Det måste ju vara ett spel som faktiskt har ett tydligt slut. Kanske Dambusters på Commodore 64.
/Orvar Säfström, Facebook

Undrar om det inte rentav kan vara Super Mario Bros. Commodore 128-spel ligger också bra till men jag har svårt att avgöra vilket, typ Spy vs Spy eller Tom & Jerry.
/Alexander Cederholm, redaktionen

För min del så var det Leaderboard till C64. En fantastisk golfsimulator som tog i genomsnitt 44 minuter att ladda varje bana. 🙂
/As We Level Up, Twitter

Nintendo World Cup. Första spelkassetten jag ägde innehöll det samt Super Mario Bros och Tetris. Tog ett tag för mig att bli tillräckligt bra på plattformande för att klara värld 8 i Mario, så World Cup blev det första spel jag klarade efter en mycket tajt match mot Västtyskland.
/Fredrik Knight, Twitter

Upplägg för veckans fråga:

Den här helgen blev vi varse om att vi senare i år äntligen får ett nytt Star Wars-äventyr designat för en spelare. Respawn Entertainment levererar Star Wars Jedi: Fallen Order den 15 november. Vid sidan av detta avslöjande fick vi dessutom vår första smygkik på Star Wars Episode IX. Därför känns det lämpligt att ha en Star Wars-relaterad fråga.

I veckans löpbild kan ni se vad jag anser är mitt favorit Star Wars-spel genom tiderna. Star Wars Rogue Squadron II: Rogue Leader till Gamecube var ett spel som såg makalöst ut för sin tid. Helt ärligt ser det väldigt bra ut än idag så Factor 5 skall ha stort beröm för vilken teknisk bravad det spelet var. Realismen och skalan det kunde visa upp miljöer och stjärnslagskryssare på var ojämförlig för sin tid. Och slaget på Hoth kunde äntligen realiseras ordentligt efter ett tappert men något styltigt försök i Shadows of the Empire. Utöver all denna flärd var det ett otroligt kul flygactionspel. Andra favoriter är RTS-spelet Empire at War, MMO:et Star Wars Galaxies och förstapersonsäventyret Jedi Knight 2: Jedi Outcast. Därmed lyder veckans fråga:

Vilket är ditt favorit-Star Wars-spel?

Tanken är även att vi samlar de bästa svaren i nästa veckas fråga. Chansen att bli citerad i nästa veckas artikel stiger avsevärt om man motiverar sitt svar. Det går utmärkt att svara här nedanför eller i inläggen som länkar till frågan på både Facebook och Twitter. Vi läser alla svar!