Det är sällsynt att se spel hantera olika typer av genrer i ett och samma spel och fortfarande presentera en kvalitetsprodukt. Actraiser, utvecklat av Quintet, på Super Nintendo är en sådan produkt. Det var ett spel som kombinerade sidscrollande reflexkrävande action med ett mer lugnt tillbakalutat spelläge där man på Sim City-vis kunde hjälpa sitt folk att bygga en stad i egenskap som den gud man spelade som. Utöver det gedigna spelet är Actraiser även känt för sin fenomenala musik.

Musiken är skriven av branschveteranen Yuzo Koshiro som agerat kompositör ända sen han var 18 år. Det var spel som Space Harrier och Gradius som enligt honom själv inspirerade honom att börja komponera spelmusik. Han började arbeta på Falcom (vars musik jag nämnttidigare i denna artikelserie) där han arbetade mellan 1986 och 1988. Han lämnade sen Falcom bakom sig och började frilansa hos Sega där han skrev musiken till bl.a. Shinobi- och Street of Rage-serien. Idag är han mest aktuell med musiken från Etrian Odyssey-spelen.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Bastion – Setting Sail, Coming Home

Sega var dock inte de enda som anlitade Koshiros talanger utan även Enix gav honom en uppgift och det var att komponera musiken till Actraiser. Spelet var ett av de första Super Nintendo-spel som var tidigt ute med att demonstrera vilken kapacitet och potential konsolen hade när det kom till att skriva och spela upp musik. Det släpptes till och med en CD med spelets soundtrack under 1991 i Japan döpt till Actraiser Symphonic Suite, där bl.a. dagens melodi finns representerad.

Birth of the People är musikstycket som spelas under spelets strategi- och simulatorfas. Det är den här rofyllda melodin man får höra när man sveper över landskapet och tar beslut om nybygge, monsterdräpande och hur man skall tillämpa magi för att bäst hjälpa sitt folks expansion. Det är ett stycke som känns väldigt medeltidsinfluerat och det är betydligt lugnare än resten av spelets soundtrack. Actraiser Symphonic Suite är ett album som har energi, skönhet, kraft och känsla. Birth of the People kunde knappast bli mer vacker.

https://youtu.be/rz_aiHo3aJg

I vanlig ordning har ni stycket direkt från spelet här.

Den exceptionellt bra versionen av Birth of the People från Actraiser Symphonic Suite.