Final Fantasy X har precis en sådan där början man vill ha i ett spel i den här älskade serien. Vår protagonist, Tidus, är mitt inne i en Blitzball-match i sin hemstad Zanarkand när mystiska saker börjar ske utanför arenan. Vattnet beter sig konstigt. En massiv svallvåg byggs långsamt upp precis utanför stadens utkanter och en man går, ensam i sitt lugn, mot händelsernas centrum medan alla andra flyr i motsatt riktning runtomkring honom. Han är Auron. En tyst man med traditionella samurajkläder och -manér, med solglasögon och ett ärr för ena ögat är han en slående figur. Där hans tunga kängor går genom vattenpölarna som samlats på Zanarkands gator, flyter vattendropparna upp och hänger i luften, illavarslande nog. Det är här vi först får stifta bekantskap med Auron. Han är lugnet, mitt i stormens öga. Han räds inget, och han vet mer än han säger. Under spelets gång får vi lära oss mer om hans mystiska förflutna men redan innan dess kan vi lära oss en hel del om honom genom hans eget tema.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Veckans spelmelodi: Billy Hatcher & the Giant Egg – G.I.A.N.T. E.G.G.

Precis som hans gång genom ett Zanarkand som håller på att förstöras är Auron’s Theme långsamt och fyllt med mening. En väldigt rak pianoslinga inleder melodin enkelt, och tillsammans med en nästan susande trumsammansättning ger den en drömsk och taktfast upplevelse. En ny melodi som har något sorgesamt över sig vävs in, samtidigt som en kontrapunkt av en elektronisk skala väver sig in i temat. På sätt och vis får du reda på allt du behöver veta om Aurons karaktär redan här. Hans allvarsamma sätt, hans traditionsbundna förflutna, men även hans uppbrott till något nytt. Trummorna, tillsammans med en aukustisk gitarr, slår in mot en brygga där en mer komplex melodi kommer in, snabba synthslingor och det blir ännu mer ödesmättat.

MER OM FINAL FANTASY: Final Fantasy VII för första gången

Auron är en av mina favoritkaraktärer i serien. Han har gravitas som är mer undantag än regel i en spelserie fylld med tonåringar som ska rädda världen. Som en mogen 35-åring ses han som uråldrig av de andra kidsen i gruppen. Varje Final Fantasy-spel verkar bara få ha en karaktär som är allvarlig och ser lite nyktert på situationen. När Aurons hela historia rullas upp och man förstår vad han gömt och bär på blir hans stoicism inte bara ett karaktärsdrag, det blir en överlevnadsstrategi för en man som vet att något är fel och måste ställas till rätta. Han vet också att han redan misslyckats en gång förut och inte vet om någon ens har möjligheten att göra det rätta. Men han kämpar på. Och Auron’s Theme, hans eget tema, avspeglar detta mycket väl.

https://www.youtube.com/watch?v=lyyqKg3wDbg

Orginalet

Auron’s Theme, med vindblås och oboe. Den här versionen är ihopmixad med Hymn of the Fayth, som har stor storymässig betydelse för Final Fantasy X. 

Cover av Enrico Deiana, fräscht med lite annorlunda orkestrering

Cover av Hashel, feat. Mark Autumn, med elgitarr och gitarr.