Shadow of the Colossus praktfulla musik har ni redan fått höra här på Player 1 men utvecklaren Fumito Uedas föregående verk har det varit tyst om. Det blir det ändring på nu.

LYSSNA PÅ: Veckans spelmelodi: Shadow of the Colossus – The End of the Battle

Ico är ett minimalistiskt pusselbaserat äventyrsspel kring konceptet “pojke möter flicka”. Protagonisten, en ung pojke som heter Ico, är född med horn på huvudet vilket byborna anser vara ett dåligt omen. Därav förs pojken till ett övergivet fort och blir inlåst för att aldrig kunna lämna platsen. I fortet finner han kort därpå den mystiska flickan Yorda. De två slår följe och utan ett ord tar de varandras händer som blir ett band av vänskap och tillit resten av spelet.

Precis som resten av spelet är Icos soundtrack dämpat och minimalistiskt. Det är vackert, det är rofyllt men även stundtals energiskt. Det matchar perfekt resten av tonen i spelet och har hjälpt till att göra det här till en oförglömlig pärla i spelhistorien, ett spel där handling och visuella intryck säger mer än tusen ord.

Stycket ”You Were There” spelar när spelet når sin final. Ico, som lett Yorda genom spelet, ligger nu illa tilltyglad och svag på marken medan fortet håller på att rasa samman och försvinna ner i havet. Rollerna kastas då om när flickan i ett gripande ögonblick återgäldar all den hjälp pojken gett henne genom att bära honom ut till en eka som kan leda honom ut ur den rämnande ruinen. Scenen är minnesvärd och stark och blir bara starkare tack vare implementeringen av sången som sjungs av körgossen Steven Geraghty som förr sjöng för den engelska kören Libera. Musiken är skriven och komponerad av Michiru Oshima och Koicih Yamazaki.

You Were There – framförd av Steven Geraghty. Direkt från spelets soundtrack.

Här har ni en helt instrumental version av samma låt.