Om vi fortsätter på temat “Alexander är ett emotionellt vrak” så är det dags att tala om en personlig och tårdrypande upplevelse från spelmusikkonserten Joystick 3.0 som innefattade ett stycke musik från den rollspelsserien Suikoden.

Under Joystick 3.0 från 2010 stod det två låtar från rollspelserien Suikoden-serien på programmet. Opening från Suikoden 2 samt Into a World of Illusions från det första spelet i serien, bägge två komponerade av Miki Higashino. Hennes diskografi består av musik från Gradius, Life Force, Teenage Mutant Ninja Turtles och Super Probotector. Hon blev huvudansvarig för musiken i Suikoden-serien. Hon lämnade sen Konami i 2002 p.g.a. ökad arbetsbörda, giftermål och för att hon skulle bli mamma.

Jag skriver mycket om musik parallellt med upplevelser. Hur mycket av musiken i spel är en viktig del av helhetsupplevelsen, hur spelmusik skapar nostalgiska länkar med oss som spelat spelen. Musik i sig är vackert med men oftast krävs det en personlig relation till spelet för de flesta av oss skall uppskatta stycket på bästa vis. Idag kommer jag berätta om ett för mig okänt stycke som tog mig med storm, tack vare den tolkning som Malmö symfoniorkester valt att framföra.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Mighty Switch Force – Love You Love You Love

Jag har spelat Suikoden men det är inget spel som stuckit ut i mängden för mig, inte musiken heller för den delen. Döm om min förvåning när när den fladdrigt lekfulla melodin fick mig i sitt smekande järngrepp med sina vackra och stillsamma stråkar och flöjter. Jag var nästan omedelbart rörd av musiken men inte på samma vis som i t.ex. Halo 3. Nu var det ingen gåshud som signalerade känslosvall utan istället började ögonen fuktas så att tårar porlade nerför mina kinder.

Oväntat. Här satt jag i ett fullsatt konserthus, lyssnade på en okänd melodi från ett spel jag inte hade relation till och blev helt uppriven och lycklig medan tårkanalen hade svår att sluta droppa. DET är musikens sanna kraft. När den helt utan hjälp påverkar oss på ett känslomässigt plan av det slaget. Faktum är att jag har svårt att hålla tårarna tillbaka i skrivande stund medan jag skriver denna text. Det är en underbar låt.

Men vänta! Berättelsen är inte slut ännu!

Efter konserten var tvungen att leta upp den här låten hemma. En snabb sökning på nätet gav mig resultatet och efter jag tryckt på play kom nästa överraskning. Originalutförandet var av en helt annan natur och karaktär. I spelet är “Into World of Illusions” mer ståtlig, militant och raskare. Det är en låt som säger “redo för strid!” fast på ett positivt vis. Det är en triumferande låt.

Efter ytterligare efterforskning visade det sig att den här versionen kommer från albumet ”Genso Suikoden Music Collection Produced by Kentaro Haneda” som gavs ut 2002. Med andra ord använde Joystick en omtolkning av stycket. Jag är oändligt tacksam för det för annars hade vi berövats det här vackra framförandet, världen vore därmed lite dystrare och jag hade varit en minnesvärd upplevelse fattigare.

https://youtu.be/YuuBUtCB_Kc
Originalstycket från spelet.


Den magiskt bra versionen från ”Genso Suikoden Music Collection Produced by Kentaro Haneda”