Igår, tisdagen den 19 mars, fyllde Super Nintendo-klassikern Super Metroid hela 25 år. I Japan vill säga. Här i Sverige får vi faktiskt vänta till sommar innan det är dags för ett mer nationellt firande., den 28 juli mer exakt. Men jag tycker vi redan idag kan passa på att hedra denna makalöst stilbildande titel genom att belysa en melodi från spelet.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Ducktales – The Moon

När det är dags för Samus att för första gången lämna planeten Zebes ytterskorpa Crateria tar hon hissen ner till det underjordiska djungelområdet Brinstar där vegetationen ligger tät över nivån. Färgpaletten skiftar från metallisk grå till botaniskt grön medan neonplattan sjunker djupare och djupare ner i planeten med Samus som passagerare. Överallt kan man se hur taggiga vinrankor och annan utomjordisk flora ringlar sig genom den pixliga geometrin.

Halvvägs ner genom schaktet kan man plötsligt urskönja hur dagens låt försiktigt börjar stiga fram ur dunklet med en anonym liten bongotrumma. Den får sen snabbt sällskap med skönt svepande tongångar och hårdare trummor samt en rejält mustig basgång.

Det kompositörerna Kenji Yamamoto och Minako Hamano lyckats med är konsttycket att skapa ett stämningshöjande stycke där ambiens delar noter med en faktisk musikslinga. Det gör att det blir minnesvärd musik av det hela och inte bara bakgrundbrus. Sen är ljudet otroligt fylligt och mångfacetterat rent tekniskt. Super Metroid är trots allt ett mästerverk som var före sin tid ur många aspekter och musiken är definitivt inget undantag.

Har den äran på 25-årsdagen Super Metroid! Du är en tidlös pärla som minst sagt åldrats med stil.

https://youtu.be/zLcyg4Tq5uY

Här har ni låten i sitt originalutförande.

The Synthetic Orchestra gjorde ett helt album med orkestral Super Metroid-musik.

Kan man göra eurobeat på låten? Jajamänsan säger Dominic Ninmark, som också gjort musiken till Rival Megagun.

The OneUps har gjort en jazzig och medryckande cover. Det borde inte funka men det gör det!