Jag brukar för det mesta skriva om spelmusik som inte är för känd. Det gör jag av den enkla anledningen att jag gärna vill informera och tipsa om bra musik med Veckans spelmelodi. Därför får jag inte ut så mycket av att skriva om spelmusik som spelats till leda. Men denna vecka kunde jag inte låta bli.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Ghost Trick: Phantom Detective – A Dashing Enigma

Måntemat från Ducktales är en av NES-erans mest älskade spelstycken. Capcoms Disney-spel tenderade att alltid innehålla schyst musik men The Moon har alltid haft högre status än allt annat. Man kan rentav våga påstå att låten är mer älskad än självaste spelet. Det är en sann musikklassiker i 8 bitar som nästan känns överflödig att beskriva som jag annars brukar göra. Det är ett mästerverk med många lager och en oförglömlig melodislinga av kompositören Hiroshige Tonomura som med detta stycke fått äran att stå jämte klassiker som Super Mario, Mega Man och Castlevania.

Det finns så många versioner och otaliga covers av den här låten att det nästan är löjligt. Det är en älskad låt med enormt mycket meme-cred men sen hände det något oväntat denna helg. Låten fick plötsligt en ny betydelse när den omtolkades och fick lyrik i avsnittet “Whatever happened to Della Duck” i den moderna Ducktales-serien som inleddes 2017.

Här framställs låten som en vaggvisa från en mor till sina tre små barn. Med ett lägre tempo och nästan helt fritt från instrument sjöng Della sig in allas våra hjärtan och inte ett öga vart torrt på det annars hårda och härdade Internet, inklusive mina egna. Jag brukar få såna här reaktioner när jag känner att spel och spelmusik på något vis brutit igenom vissa mainstream-barriärer. Detta var tveklöst ett sådant tillfälle.

Det var ett väldigt speciellt ögonblick. Inte bara för att sekvensen i sig var ömsint och vacker utan för att det visade att Disney känner till låtens värde bland fansen av Ducktales. Det är ett otroligt fint easter egg och tillika ett erkännande från TV-serien att de två är för evigt länkade med varandra.

Denna minimalistiska variant av melodin skrevs av Jake Kaufman, Mark Mueller och John Smith. Den förstnämnda känner vi spelkretsar väl till som kompositör för Shovel Knight men även en lång rad Wayforward-spel där vi bland annat kan hitta Mighty Switch Force, Double Dragon Neon och remastern av Ducktales som kom ut 2013. Så det har sin skäl att Kaufman var involverad.

Det skall krävas mycket för att jag skall skriva om vad jag anser är sönderspelad spelmusik men ögonblicket från TV-serien var precis en sådan typ av trigger. Det träffade rakt i mitt spelarhjärta, precis som måntemat alltid gör.

Originalutförandet direkt från NES-spelet.

Låten från Duktales Remastered av Jake Kaufman.

Ett stiligt pianoframförande av PlayerPiano.

Självklart har Smooth McGroove gjort en acapella-version.

Dellas sång är inte första gången låten fick text. För tio år sen skapade Youtube-kreatören Brentalfloss denna populära och komiska version.