I Final Fantasy- och Dragon Quest-spelens skugga står många japanska rollspel. Ett av dessa är actionrollspelserien Ys. Förra året släpptes den åttonde delen i serien som gick under namnet Ys VIII: Lacrimosa of Dana. I kväll skall vi dock spola bak bandet till The Ark of Napishtim som kom ut 2003 och blev det sjätte spelet i den här sviten av spel.

Ys-spelen och studion som skapade serien, Falcom, är i högsta grad värda att uppmärksamma då de är pionjärer inom spelmusik. Dem är det första spelföretaget som producerade spelmusik på CD och även först att ha sång i spelmusik. Falcom har dessutom ett helt eget band bestående av professionella musiker som är helt ägnar sig att göra spelmusik, den gruppen går under namnet Falcom Sound Team JDK.

Några nyckelpersoner i Falcoms musikgrupp är chiptune-artisterna Yuzo Koshiro och Mieko Ishikawa. Tillsammans har dom med sitt band komponerat några av rollspelvärldens bästa och mest influerande musikstycken.

LYSSNA PÅ MER SPELMUSIK: Bayonetta – Let’s Dance Boys!

Melodin som vi skall fokusera oss på idag är Release of the Far West Ocean som är spelets introduktionsmusik. Det är en otroligt hektisk och rivig metallåt som från första sekunden skriker efter din uppmärksamhet och sen aldrig släpper taget förrän cirka två minuter senare. Den raska orgelslingan pumpar på medan elgitarrerna och fiolernas strängar bli glödheta. Allt mynnar ut i en stund med andrum i formen av ett panflöj-stick som sen avbryts av ylande elgitarrer som med full kraft dundrar in för att avsluta härligheten. Lyssna och njut!


Här kan ni höra originalversionen.


Här har ni istället Falcom JDK Band som själva framför den.