1 minuter lästid

I veckans nåddes vi av nyheten att Atari ändrar sin affärsstrategi. De delar nu upp företaget i två delar, Atari Blockchain där gamla VD:n Frédéric Chesnais blir ny chef medan Atari Gaming hamnar i händerna på styrelseordförande Wade J. Rosen. Denna nya division har som mål att inte bara fortsätta producera mobilspel och retrotitlar till konsolen VSC utan även starta intern och licenserad produktion av deras portfolio. Det är såklart denna biten som är intressant för oss spelare. För detta skulle betyda att Atari och framförallt deras varumärken är redo att återgå till produktion efter sådär 8-9 år av tystnad på konsol och PC.

Atari Gaming säger att man vill återuppliva sina klassiska varumärken och leda dem in i en ny modern era. Sådant snack brukar ju vara just det, snack. Men det är också spännande när vissa spelserier legat i dvala under en-två spelgenerationer för det innebär att väldigt mycket kan göras med dem i och med alla tekniska framsteg som gjorts under de tysta åren.

”Dessa nya spelsläpp kommer bibehålla klassikernas omedelbara njutbarhet medan man introducerar meningsfulla enspelarkampanjer, soff-co-op/multiplayer och online-spelande” säger Atari.

Det låter som att Atari äntligen vaknar till liv igen och med sin långa historia i spelindustrin sitter dom på en rad olika varumärken som vem som helst åtminstone kan se potential i, oavsett om de härstammar från deras tidiga arkad- och konsoldagar eller deras senare liv som rena spelutvecklare på titanernas plattformar. Och har de inte lust att sköta produktionen internt finns det säkert hur många indie- och storutvecklare som helst som vill ta sig an den historiska portföljen.

För att ge det hela lite mer bredd och för att även yngre spelare kan delta i detta tankeexperiment så tillåter jag även Infogrames-spel under Atari-banér vilket släpper in spel som Alone in the Dark, Test Drive och Rollercoaster Tycoon vid sidan av klassiker som Breakout, Yar’s Revenge och Tapper.

Så vilket eller vilka Atari-spel hade du velat se defibrilleras till liv, och i vilken form skulle det ta med dagens nya möjligheter? Berätta!