Har du någon gång drömt om att bli professionell skateboardåkare? Att få uppleva känslan av att slänga dig nerför en sluttning och känna rytmen pulsera i dina ådror innan du drar en kickflip och med hjälp av ett räcke glider vidare in en halfpipe som ger dig en lufttur du aldrig upplevt tidigare. Det kan vara skrämmande, farligt och alldeles… underbart. 

Den brittiska studion Roll7 har sedan 2013 försökt perfektera den här känslan med sin serie OlliOlli, ett plattformsspel där huvudkaraktären tar sig framåt på en skateboard. För de flesta är det här bara en obskyr indie-titel medan det i sin egen sfär har varit hyllat för sitt unika synsätt på skateboardåkning. Nu kommer den tredje delen i serien, OlliOlli World, och jag är beredd att fastslå det faktum att Roll7 äntligen har hittat hem. Med en säregen design, unik gameplay och samma perfekta kontroll som förut är OlliOlli World beredd att överraska spelvärlden. Så sätt på dig dina coolaste kläder, ta fram din undangömda bräda och gör dig beredd på en åktur utöver det vanliga.

OlliOlli World utspelar sig i den fiktiva världen Radtopia där målet är att bli nästa Skate Wizard, ett slags övernaturligt fenomen som bemästrar allting en skateboardåkare kan ta sig an. Spelet inleds med att du skapar en egen karaktär från grunden. Valmöjligheterna är rigorösa och det finns inget uttalat kön utan du kan bära exakt vilka kläder du vill och ha en kroppsbyggnad som passar dina preferenser. Kort därefter blir du introducerad för dina kompanjoner Dad, Suze, Gnarly Mike och Chiffon. De är alla fulla av liv och har mycket att säga även om dialogen endast presenteras via textbubblor. Storyn är överlag relativt sekundär, det handlar framförallt om att göra schyssta åk och få höga poäng med hjälp av combos. Men det är ändå kul att Roll7 har utmanat sig själva och lagt in mer personlighet i en serie som tidigare har saknat den aspekten.

MER SKATEBOARD: Recension av Tony Hawk’s Pro Skater 1+2

Radtopia består av fem olika områden på en distinkt världskarta där Sunshine Valley är det första man stöter på. Det andas L.A. med soldränkta stränder och klassiskt amerikanskt cementerade trottoarer. Vidare tar man sig igenom Cloverbrook, en djup och murrig skog, till Burntrock, en karg och spektakulär öken, för att sedan avsluta resan i den giftosande förorten Sketchside och Los Vulgas med sina enorma och futuristiska skyskrapor. Utöver det här finns också Gnarvana som agerar hubb för multiplayer-spelande. Varje område har ungefär tio till femton olika åk att ta sig an plus en rad sidoutmaningar och även om grundmekaniken aldrig förändras under resans gång är variationen i utseende och känsla berikande för upplevelsen.

Karaktärsgalleriet är färgstarkt.

Kontrollen i OlliOlli World är enkel, intuitiv och exakt, väldigt exakt. Varenda rörelse registreras och det är omöjligt att skylla på spelet när du kraschar in i bergväggar eller ramlar ner för bottenlösa stup. Med vänsterspaken gör din karaktär fliptrick, grinds och manualer, med den högra greppar hen brädan och med hjälp av kontrollens triggers roterar du dess kropp. Det är allt, varken mer eller mindre. Din karaktär utvecklas i takt med dig och spelet är skickligt på att introducera nya mekaniker i ett rimligt tempo, det blir aldrig överväldigande. OlliOlli World ger dig förutsättningen att lyckas och det är upp till dig själv att göra det. Det klassiska begreppet “lätt att lära, men svårt att bemästra” har sällan passat bättre in än vad det gör i det här sammanhanget.

NÄR SKATEBOARDÅKNING INTE KÄNDES LIKA BRA: Tony Hawk’s Pro Skater 5 saknade flow

Det som imponerar mest med OlliOlli World är balansen i spelets gameplay. För det går inte att bortse från det faktum att tempot är högt, men det ligger heller inte på en orimlig nivå där spelet blir okontrollerbart. Som tidigare nämnt går det ut på att genomföra kombinationer av trick för att nå så höga poäng som möjligt. Dessutom finns det extra utmaningar att ta sig an som är unika för varje bana. Det kan till exempel handla om att bara grinda fem gånger eller att samla ett särskilt objekt som finns under just det åket. Utmaningarna varierar i svårighetsgrad och det kan vara svårt att göra allt på samma gång, så istället för att ställa skyhöga krav förlitar sig spelet på en klassisk trial and error-mekanik där man gör om tills man gör rätt. Varje åk kräver en stor dos koncentration och därför är det generöst av Roll7 som har inkorporerat en reprisfunktion vilket låter en se varje åk i efterhand. På så sätt kan man ge spelet fullt fokus för att sedan luta sig tillbaka och se härligheten spela upp sig på egen hand.

En annan imponerande aspekt i OlliOlli World är presentationen. Det är klara pastellfärger, karakteristiska karaktärer och en stil som påminner om den tecknade serien Adventure Time. Jag har inte sett något liknande i spelväg förut och det känns som en härlig skjuts in i 2022 att spela det här. Förhoppningsvis ger presentationen sken av vägen vi ska vandra nu, det vill säga den positivt spritsiga. Spelet är dessutom proppfullt av underbar licensierad musik som ger inramningen en väldigt avslappnad vibb och jag kommer på mig själv med att ständigt gunga med i tonerna som flödar ut ur min TV. OlliOlli World är ett sånt där spel som gör att jag känner mig coolare än vad jag egentligen är.

De mjuka pastellfärgerna fyller mitt inre med lugn, den gungande musiken ger spelet en skön rytm och den säregna stilen presenterar något som jag tidigare inte har upplevt. Spelet andas kreativitet och jag blir själv sugen på ta upp brädan och ge mig iväg trots att min förmåga att framföra den är lika med noll. Mitt råd är att göra dig själv en tjänst och inte förbise denna lilla pärla. Kom ihåg bara, ta med dig en dos tålamod då det kan vara utmanade att klara av allt som spelet ställer dig inför. Men tar du dig över den lilla tröskeln är jag övertygad om att det finns något att hämta. OlliOlli World kan mycket väl vara ett av årets bästa spel när vi summerar 2022.