Den här veckan – samma vecka som Pokémon-spelseriens åttonde generation, Pokémon Sword och Shield, släpps – är det lite drygt en månad sen Pokémon fyllde 20 år. Det är alltså ganska exakt två decennier sedan den europeiska releasen av Pokémon Röd och Blå (låt oss vara seriösa, ingen kallade dem Red och Blue) som kom och hittade ett hem i var spelnörds ficka.

Därför tänkte jag ta tillfället i akt och skriva av mig lite. Som redaktionens självskrivne Pokémonmästare (läs: den enda som överhuvudtaget har spelat spelen) tar jag kommandot under större delen av veckan och tvångsmatar er med texter om mina upplevelser kring denna gigant till spelserie.

Som tioåring var jag slap-bang i målgruppen för de första Pokémon spelen när de släpptes, så att de lyckas snärja mig och få mig att ge dem min odelade uppmärksamhet under lång tid gör knappast någon förvånad. Sen dess har jag hunnit lämna serien, återvända till den, och slutligen helt lägga den åt sidan. Men medan åren gått och serien fått fler och fler spel har också mången generation nya spelare upptäckt serien som en gång fångade mitt hjärta.

Och det är kanske inte så konstigt att många nördar fortfarande hittar till Pokémon. Spelens huvudsakliga premiss är intressant nog att fängsla vilken äventyrslysten spelnörd som helst: ge dig ut på en resa till platser du aldrig tidigare sett och upptäck en mängd gulliga, coola, otäcka och underliga monster. Lägg till detta att du kan fånga dessa monster och bli deras vän. Det går också att göra spelet till precis det du vill att det ska vara, beroende på vad som är din kopp te. Vill du ta dig an utmaningen att fånga alla monster? Eller bara bygga och träna det starkaste laget? Känner du dig mest manad att utmana landets samtliga tränare? Eller kanske utmana dina vänner? Med varje ny generation har dessutom både möjligheterna och antalet Pokémon blivit fler, samtidigt som de spelbara världarna har blivit större och mer detaljerade.

Ja, ni hör ju själva! En sådan fantastisk spelserie måste ju ges lite ordentlig kärlek, speciellt i samband med sin tjugonde födelsedag. Jag hoppas att de texter som kommer dominera vår gröna sajt den här veckan ska nå ut till alla er som en gång i tiden höll – och kanske fortfarande håller – Pokémon-spelen högt. Vem vet, jag kanske till och med lyckas locka nya spelare till serien. Med det sagt passar jag på att gratulera Pokémon till sina 20 minst sagt framgångsrika år här i Europa. Häng med vettja – och fånga allihop!

Alla texter alltså.