Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Sony avslöjar de första detaljerna om Playstation 5
Mark Cerny, chefsarkitekten bakom Playstation 4, har gett oss de första detaljerna gällande Sonys kommande konsol, detta via en intervju med Wired. Och även om namnet ”Playstation 5” aldrig bekräftas i intervjun råder det ingen tvekan om vad det handlar om. Bland annat avslöjade Cerny att konsolen kommer vara bakåtkompatibel och att vi inte kommer se produkten i butikshyllorna någon gång under 2019, inga högoddsare där. En detalj som dock får flera att höja på ögonbrynen är konsolens påstådda användning av SSD-lagring. Den här typen av hårddiskar skulle möjliggöra betydligt kortare laddningstider såväl som snabbare inladdning av data. Det sistnämnda skulle kunna innebära att ett spelobjekt kan färdas genom en värld i en betydligt högre hastighet än vad som är möjligt i nuläget, vilket är relevant i till exempel racingspel. Kolla gärna in hela artikeln för alla andra siffror och specifikationer som inte betyder särskilt mycket för en teknisk lekman som mig.

LÄS MER: 25 egenskaper du behöver för att bli bra på spel

Xbox avslöjar tid och datum för sin E3-konferens
Vi visste sedan tidigare att Xbox skulle ha en stor närvaro vid årets E3, till skillnad från största konkurrenten Playstation, men nu vet vi även exakt när Phil Spencer och hans följetåg kommer inta scenen. Årets konferens kommer äga rum under söndagen den 9 juni klockan 22:00. Detta innebär att Xbox öppnar upp festligheterna (utan att räkna med EA Play) i Los Angeles i sommar. Vi förväntar oss en hel del nytt från flera av Microsofts nyinköpta spelstudios, bland annat The Outer World från Obsidian. Det ryktas även en hel del om avtäckandet av ett par nya konsoler där fokus kommer ligga på streaming. Den som lever får se.

Fler Xbox-nyheter: Skivlös Xbox One och Game Pass Ultimate
Xbox har haft fullt upp den här veckan. Förutom att avslöja tid och datum för sin E3-konferens har speljätten även presenterat ytterligare två nyheter. Båda nyheterna har varit tungt beryktade under den senaste veckan men är nu officiellt presenterade. För det första har vi kunnat ta en första titt på den heldigitala varianten av Xbox One S som fantasifullt nog fått namnet Xbox One S All-Digital Edition. Produkten sägs ha ett märkbart lägre utgångspris (cirka 50 dollar mindre) och säljs tillsammans med digitala exemplar av Sea of ThievesMinecraft och Forza Horizon 3. För det andra har Xbox presenterat en något fylligare variant av Xbox Game Pass. Tjänsten, som fått undertiteln Ultimate, inkluderar alla spel från den ursprungliga prenumerationstjänsten såväl ett medlemskap i Xbox Live Gold. Xbox Game Pass Ultimate kommer lanseras senare under året med en prislapp på cirka 15 dollar i månaden.

Super Smash Bros. Ultimate får saftig uppdatering
Vi visste redan att Joker från Persona 5 var påväg till den senaste upplagan av Super Smash. Bros, och nu är han tillgänglig som en spelbar karaktär. Dessutom kommer Smash-spelare kunna kanalisera sin kreativitet i det nya verktyget som låter oss skapa våra egna banor. Jag har valt ut en personlig favorit från veckan som gått längre ner. Verktyget sägs likna det som använts för att skapa de ursprungliga banorna och spelare som använder sitt Switch i portabelt läge kommer även kunna bygga med hjälp av pekskärmen. Du ser alla andra nya tillskott till fightingspelet i klippet nedan.

Gamescom avslöjar egen liveshow
Gamescom har länge känts som något av en baksmälla efter E3 och ingen plats för riktigt stora avslöjanden. Det kan mycket väl vara påväg att ändras när mässan presenterar sin egen ”announcement show” med ingen mindre än Geoff Keighley som värd. Föreställningen, som fått namnet Gamescom: Opening Night Live, äger rum måndagen den 19 augusti och utlovar påhälsningar från flera stora utgivare. Detta skriver Eurogamer.

LÄS MER: I skuggan av Flower: volym 2 – Resan som inspirerade Abzû

Den udda förstapersonskjutaren XIII får remakebehandling
Det uppskattade pang-pang-äventyret XIII påminde om en våldsam serietidning som fått eget liv när spelet lanserades 2003. Nu är det bekräftat att titeln får en ordentlig remakebehandling under hösten. Den nya versionen kommer utvecklas av Playmagic och publiceras av Microids, originalet utvecklades av Ubisoft Paris. Enligt Eurogamer är titeln aktuell för lansering på Playstation 4, Xbox One och PC och kommer släppas den 13 november i år. Än så länge finns endast en kort teaser-trailer ute som du kan se sedan.

Dragon’s Dogma: Dark Arisen – 23 april
Det hyllade rollspelet kommer nu till Nintendos konsol. Släpps till Nintendo Switch.

Mortal Kombat 11 – 23 april
Larvigt våldsamt fighting-guld. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Boxboy+Boxgirl – 26 april
Lös pussel som könsspecifika lådor. Släpps till Nintendo Switch

Days Gone – 26 april
Sons of Anarchy möter The Walking Dead. Släpps till Playstation 4.

Veckans Smash-bana
Den nyligen lanserade möjligheten att skapa egna banor i Super Smash Bros. Ultimate kan mycket väl komma att få en stående rubrik under ”Veckans…” om vi fortsätter i det här tempot. Vi är många som har minnen av skärmsläckaren som fanns inbyggd i de flesta DVD-spelare där alla väntade på att loggan skulle placera sig perfekt i tv-skärmens kant. Av någon anledning fungerar inte den olidliga spänningen riktigt lika bra i Smash.

Veckans Twitter-konto
Reggie Fils-Aime må ha packat ihop sina ägodelar på Nintendo-kontoret, men det behöver inte betyda att det blir det sista vi ser av honom. Reggie har uppenbarligen inte fått nog av oss, och vi har verkligen inte tröttnat på honom.

Veckans ordvits
Det här är ganska smal humor, men jag antar faktiskt att de flesta av er läsare har upplevt Mass Effect minst en gång. Har ni inte det föreslår jag att ni slutar läsa här och isolerar er några timmar med Commander Shepard. Ni som däremot är bekanta med rymdoperan kan stanna kvar och skratta gott åt pappahumorn.

https://www.facebook.com/182802858541236/posts/1249865215168323/

Veckans påskägg
Vi kan ju knappast publicera en upplaga av Checkpoint på självaste påskdagen utan att inkludera ett påskägg. Nej, inte den inte sockerfyllda sorten. Det är istället en liten hemlighet från fjolårets superspel Marvel’s Spider-Man som ingen lyckats upptäcka fram till nu. Det handlar om två judiska herrar som, beroende på veckodag, antingen dyker upp på en bestämd plats eller inte. Med andra ord, om din konsol talar om för spelet att det är lördag kommer dessa herrar utöva den judiska vilodagen och stanna hemma.

LÄS MER: My Time at Portia fick mig att mörda för bajs

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!