Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Årets Call of Duty blir en mjuk omstart av Modern Warfare
Det började som ett löst påstående på Twitter, men tack vare medhåll från den insiktsfulle Jason Schreier är det nu mer eller mindre bekräftat. Kommande upplaga av den populära Call of Duty-serien blir något av en omstart i såväl namn som upplägg. Det har länge varit en öppen hemlighet att det handlar om ett nytt Modern Warfare från Infinity Ward, men höstens moderna pangpang verkar inte få någon ny siffra i titeln. Spelet, som beskrivs som en mjuk omstart, kommer få det något bekanta namnet Call of Duty: Modern Warfare. Dessutom skriver Eurogamer att något slags avslöjande kommer ske under den 30 maj. Vi kan troligen räkna med en första trailer under nästa vecka och en fylligare titt på spelet under E3.

CD Projekt erbjuder en tjänst för alla dina speltjänster
Jag har noterat att många av er PC-spelare varit mindre glada när Epic Game Store med butikens alla exklusiviteter tvingat er hålla koll på mer än en plattform för alla era spel. Det problemet kan nu vara påväg att försvinna i och med den nya uppdateringen av tjänsten GOG (Good Old Games) Galaxy. Tjänsten sägs samla allt mellan spel, vänner och framsteg på ett och samma ställe. Om detta låter som något för dig kan du klicka dig vidare till tjänstens hemsida där du även kan registrera dig för att beta-testa produkten.

LÄS MER: A Plague Tale: Innocence

Playstation 5-demo hittar ut på nätet
Det var inte längesen vi kunde läsa om den förhöjda kraften i kommande generations Playstation. Vi kunde läsa om att nästa konsol från Sonys spelexperter skulle utnyttja betydligt snabbare hårddiskar för att bland annat kunna ladda in spel fortare. Nu kan vi dessutom se det med egna ögon. Det är Takashi Mochizuki, reporter vid Wall Street Journal, som publicerat en video på sin Twitter-sida från en demonstration av produkten. Du ser klippet här nedan.

Ny handhållen konsol kommer nästa år
Utvecklarna Panic är mest kända för att ha publiceringsansvar för både Firewatch och det kommande Untitled Goose Game. Företaget har nu också avslöjat Playdate, en portabel konsol med enkelhet och stil i fokus. Dessutom har maskinen en vev som ska användas i spelandet på olika vis. Maskinen kommer kosta cirka 150 dollar när den lanseras tidigt under 2020. Vid lansering kommer endast ett spel finnas tillgängligt (Crankin’s Time Travel Adventure från Katamari Damacy-utvecklaren Keita Takahashi) men fler titlar kommer tillkomma med jämna mellanrum. Detta via produktens officiella hemsida. Vill du läsa mer om maskinen kan du med fördel klicka dig in på Alexanders blogg.

Playstation startar filmavdelning
Filmer som baseras på spel har en olycklig tendens att inte bli någon vidare succé. Detta är dock något som Sony hoppas kunna rätta till när man startar upp Playstation Productions, ett företag som fått uppdraget att förvandla Playstations rättigheter till filmer och tv-serier. Tanken med initiativet sägs vara att slippa anlita utomstående för att skapa filmer baserade på Playstation-spel. Shawn Layden, som själv kommer se över Playstations filmbravader (Asad Qizilbash kommer agera överhuvud), påstår att det ofta är en brist på förståelse för spelmediet som ligger bakom de bottenlösa försöken till filmer baserade på spel. Layden säger vidare att de inte kommer stressa fram någonting, alltså vet vi inte när vi kan vänta oss något konkret från filmstudion. Detta skriver Hollywood Reporter.

LÄS MER: Inför E3 2019: Microsoft

Filmnytt – Knights of the Old Republic-film sägs vara i görningen och Sonic-filmen försenas
Vi fortsätter i filmspåret med inte mindre än två färska nyheter. Bland annat skriver Buzzfeed News att en ny Star Wars-film som ska baseras på Knights of the Old Republic-spelen är i görningen. Enligt uppgifter till sidan är det Laeta Kalogridis (Avatar, Shutter Island) som ansvarar för manuset. I nuläget är inget officiellt bekräftat angående projektet. Vidare har vi en nyhet som däremot är bekräftad och handlar om den kommande Sonic-filmen. Efter massiv kritik mot karaktärens utseende i Sonic The Hedgehog lovade regissören Jeff Fowler att korrigeringar till igelkottens utseende skulle genomföras trots filmens närmande premiärdatum. Nu verkar det dock som om tidsschemat visade sig vara lite för tajt och filmen har försenats till den 14 februari nästa år. Beskedet ackompanjerades av det försäkrande beskedet att inga VFX-artister skadades i samband med produktionen.

Brothers: A Tale of Two Sons – 28 maj
Josef Fares kritikerrosade berättelse kommer till ännu en plattform. Släpps nu till Nintendo Switch.

Layers of Fear 2 – 28 maj
Ett äventyr som inte passar de lättskrämda. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Little Friends: Dogs & Cats – 28 maj
Det är dags för dina virtuella husdjur att komma hem. Släpps till Nintendo Switch.

Among The Sleep: Enhanced Edition – 29 maj
Skräckspelet med en tvååring i huvudrollen. Släpps nu till Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch.

Blood & Truth – 29 maj
En explosiv blockbuster i virtuell verklighet. Släpps till Playstation VR.

Veckans minispel
Handhållna konsoler är verkligen en skänk från ovan när din vardag består av pendlande med hjälp av diverse transportmedel som försvårar det regelbundna spelandet vi alla eftersöker. Nintendo Switch, Playstation Vita och Nintendo DS i all ära, men det här är en helt annan nivå. Jag vet inte riktigt hur tunnelbanans fläktar ska kunna transformera sina hål för att du ska kunna spela en omgång Pac-Man påväg hem från jobbet, men det löser sig säkert. Om du bor i Stockholm med omnejd får du mer än gärna testa.

Veckans knäpp
I någon värld kan detta säkert anses vara en spoiler för… någonting. Därför känns det säkrast att jag skriver så lite som möjligt om inlägget nedan. Men om du har sett Avengers: Endgame samt spelat en hel del av Rage 2 kan jag förhoppningsvis bjuda på ett gott skratt.

Veckans genidrag
Hur arbetar en av världens största teknikjättar när de främsta konkurrenterna lyckas komma före i att avslöja detaljer om sin kommande spelkonsol? Ungefär såhär. Microsoft kommer inte vara sist på bollen igen.

Veckans kuriosa
Det är alltid intressant att få en inblick i hur det går till när spel skapas. Idag tillåts vi ta en titt på hur introduktionen i Marvel’s Spider-Man transformerade den öppna världen utanför mellansekvensens ramar för att få plats med uppdragets innemiljöer. Se själva i klippet nedan.

LÄS VÅRA RECENSIONER: My Time at Portia

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!