Civilization VI, vilket spel alltså. Efter ca. 30 timmars spelande vet jag fortfarande inte exakt vad jag gör. Alltså vill jag först inleda den här recensionen med att erkänna att jag aldrig har spelat de tidigare spelen i Civilisation-serien, jag är helt ny på detta. Jag har pluggat guider och kollat Youtube-klipp till förbannelse, men ändå känns det som att jag bara har skrapat på ytan av vad Civilization VI har att erbjuda. För er hardcore-fans av spelserien ber jag er att ha lite överseende över mina misstag och felaktigheter, förhoppningsvis är de inte alltför många.

Oh no! Vulkanutbrott är inget att leka med ens i spel.

Civilization VI är ett turordningsbaserat spel där du ska bygga upp din egen civilisation, helt från grunden. Du börjar några tusen år f.Kr., och medan åren rullar på i spelet utvecklas din civilisation i den takt och riktning du själv väljer. Du kan satsa på diplomati, teknik, sjöfart osv. Eller religion för den som är sugen på det. Spelet utspelar sig på ett klassiskt spelbräde utformat som en karta, där du flyttar dina enheter och bygger dina byggnader i hexagoner runt din stadskärna.

Civilization VI

Tydlig översikt över ditt rike.

Du ska expandera ditt rike och utveckla din kultur och slåss mot kända krigsherrar och damer genom tiderna (just nu ligger jag i en långdragen och svår dispyt med Dido, drottning av Karthago). Under åren som går i spelet forskar du fram nya typer av krigsföring, maskinerier och transportmetoder. Allt för att kunna krossa din AI-motståndare. Och när vi ändå är inne på ämnet AI vill jag tillägga att den inte alltid jobbar så smart i spelet (det gör visserligen inte jag heller), dock är det ett litet störningsmoment när en AI-motståndare väljer att starta krig precis efter att freden är sluten. Som nybörjare hinner jag inte ens hämta andan innan någon väljer att attackera mitt land igen. Det finns möjlighet att välja svårighetsgrad, tack och lov, annars hade jag nog inte haft mycket att skriva om.

Jag spelar som Settler, vilket är den enklaste svårighetsgraden, men ändå tycker jag att det är så väldigt svårt att komma in i spelet, att förstå mig på det. Visst är det snyggt och musiken är fantastisk (Lyssna här) men med alla dessa olika menyer och funktioner blir jag faktiskt lite överväldigad. Jag har flera gånger tvekat till hur jag skall kunna skriva en rättvis och rak recension av ett spel jag fortfarande inte, efter ungefär 30 timmar, riktigt förstått mig på. Det finns en tutorial som jag har spelat igenom grundligt, men ändå har jag fortfarande så många frågor. Inlärningskurvan är väldigt brant de första timmarna, men du har med dig en rådgivare genom spelet som hintar om saker som kan vara bra att tänka på, eller bra att bygga. Det finns även ett multiplayer-läge där du kan spela tillsammans med en kompis, och att krossa sin partners arméer, och inta dess städer är roligare än vad man kan tro.

Civilization VI

Drottning Dido, elak som få.

Civilization VI släpptes första gången redan 2016 på PC, och det märks tydligt att det är ett PC-spel från början. Det känns osmidigt att spela med handkontroll då den hexagonformade markören emellanåt hoppar vilt över kartan. Menyerna blir lite svårbläddrade, och det känns mest klumpigt.

TILL NÅGOT HELT ANNAT: Superliminal

Trots mina lite negativa ord är Civilization VI ändå ett bra spel. Jag gillar det, även om jag inte kan påstå att jag helt förstår det, och än mindre behärskar det. Att se hur mitt kungarike växer och utvecklas genom olika tidsåldrar är oerhört tillfredsställande. Ännu bättre är det när man faktiskt krossar sin fiende och de kommer krypandes på sina bara knän och vill förhandla om fred. I DLC:n Gathering Storm kan du spela som Sverige, med Drottning Kristina i ledarrollen, och vem vill inte göra det liksom? Varje gång du väljer vilken historisk personlighet du vill spela som får du en liten bakgrundshistoria om hen, en liten historielektion helt enkelt.

För den som gillar Civilization-serien skulle jag gissa att detta är ett mästerverk, men är man inte en relativt van strategispelare finns det nog en risk att man tröttnar tidigt, då det är en aning komplicerat. Civilization är ett stort spel, med mycket att erbjuda, och då ser man bara toppen av ett väldigt stort isberg.